eur:
395.06
usd:
372.15
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
A Gironde megyei tűzoltóság (SDIS 33) által közreadott képen fatörzs parázslik a délnyugat-franciaországi Landira település közelében 2022. július 19-én. A térségben egy hete pusztító két erdőtűz miatt eddig több mint 14 ezer embert kellett biztonságba vinni. A széllökések által szított lángok több mint húszezer hektár földet perzseltek fel.
Nyitókép: MTI/EPA/SDIS 33

Ördögi kör: újabb és újabb erdőtüzeket szülnek az erdőtüzek

Hatalmas mennyiségű szén-dioxid jutott Európa légkörébe a kontinensen pusztító nyári erdőtüzek miatt, ami azért is nagy probléma, mert ez hozzájárul a globális felmelegedés gyorsulásához, vagyis többek között az újabb erdőtüzekhez.

Az idén szeptember 3-ig 750 000 hektár erdő égett le Európában, ebből 508 260 hektár a nyári hónapokban. Ez két-háromszor annyi, mint 2006 és 2021 között. Németországban például 4293 hektár vált a lángok martalékává, ami majdnem kétszerese a korábban feljegyzett 2437 hektáros rekordnak – olvasható az Európai Bizottság jelentésében.

A Kopernikusz Légkör Megfigyelő Szolgálat adatai szerint az erdő- és a bozóttüzekből nagyon sok károsanyag jutott a levegőbe – mondta az InfoRádióban Szegő Judit környezetkutató. A fa égésénél elsősorban szén-dioxid keletkezik, vagyis minél több erdő válik a tűz martalékává, annál több ilyen üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, gyorsítva azt a klímaváltozást, ami egyébként az erdőtüzek gyakoriságának a növekedését okozza, tehát ez egy spirálisan egyre növekvő probléma – fogalmazott a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A friss fa égésekor egyéb légszennyező-, akár mérgező anyag is keletkezik, illetve például olyan korom is kerül a levegőbe, ami az Északi-sark környékén a jégre rakódva elősegíti az olvadást, gyorsítva az éghajlatváltozást.

A Kopernikusz műholdas Föld-megfigyelési programja kimutatta, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban pusztító erdő- és bozóttüzek 6,4 megatonna szén-dioxidot termeltek, ami 2007 óta a legmagasabb szint. Különösen rossz a helyzet Franciaországban és Spanyolországban. 2003 óta sehol Európában nem jutott annyi szén-dioxid a légkörbe, mint ebben a két országban idén június és augusztus között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×