INFORÁDIÓ
2022. október 5. szerda
Aurél

szén-dioxid

erdőtűz

globális felmelegedés

A Gironde megyei tűzoltóság (SDIS 33) által közreadott képen fatörzs parázslik a délnyugat-franciaországi Landira település közelében 2022. július 19-én. A térségben egy hete pusztító két erdőtűz miatt eddig több mint 14 ezer embert kellett biztonságba vinni. A széllökések által szított lángok több mint húszezer hektár földet perzseltek fel.

Ördögi kör: újabb és újabb erdőtüzeket szülnek az erdőtüzek

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Hatalmas mennyiségű szén-dioxid jutott Európa légkörébe a kontinensen pusztító nyári erdőtüzek miatt, ami azért is nagy probléma, mert ez hozzájárul a globális felmelegedés gyorsulásához, vagyis többek között az újabb erdőtüzekhez.

Az idén szeptember 3-ig 750 000 hektár erdő égett le Európában, ebből 508 260 hektár a nyári hónapokban. Ez két-háromszor annyi, mint 2006 és 2021 között. Németországban például 4293 hektár vált a lángok martalékává, ami majdnem kétszerese a korábban feljegyzett 2437 hektáros rekordnak – olvasható az Európai Bizottság jelentésében.

A Kopernikusz Légkör Megfigyelő Szolgálat adatai szerint az erdő- és a bozóttüzekből nagyon sok károsanyag jutott a levegőbe – mondta az InfoRádióban Szegő Judit környezetkutató. A fa égésénél elsősorban szén-dioxid keletkezik, vagyis minél több erdő válik a tűz martalékává, annál több ilyen üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, gyorsítva azt a klímaváltozást, ami egyébként az erdőtüzek gyakoriságának a növekedését okozza, tehát ez egy spirálisan egyre növekvő probléma – fogalmazott a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A friss fa égésekor egyéb légszennyező-, akár mérgező anyag is keletkezik, illetve például olyan korom is kerül a levegőbe, ami az Északi-sark környékén a jégre rakódva elősegíti az olvadást, gyorsítva az éghajlatváltozást.

A Kopernikusz műholdas Föld-megfigyelési programja kimutatta, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban pusztító erdő- és bozóttüzek 6,4 megatonna szén-dioxidot termeltek, ami 2007 óta a legmagasabb szint. Különösen rossz a helyzet Franciaországban és Spanyolországban. 2003 óta sehol Európában nem jutott annyi szén-dioxid a légkörbe, mint ebben a két országban idén június és augusztus között.

Nyitókép: MTI/EPA/SDIS 33

Kapcsolódó hang

Ördögi kör: újabb és újabb erdőtüzeket szülnek az erdőtüzek
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018