eur:
392.9
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Látványos grafikonon a legnépszerűbb gyereknevek

Gyereknap alkalmából készített a Központi Statisztikai Hivatal egy interaktív grafikont arról, hogy az elmúlt húsz évben melyek voltak az újszülötteknek adott keresztnevek közül a legnépszerűbbek. Jókora átrendeződés látszik.

Az ábra 2000-től kezdve minden évhez listázza a 25-25 legnépszerűbb lány- és fiúnevet. Alul a lejátszás gombra kattintva videóként végignézhető, a jobbra-balra és a fel-le billentyűzetgombokkal pedig lépkedni lehet az egyes évek között. A fiú- és lánynevek között fent lehet váltani - ide kell kattintani a grafikonért.

A KSH összegzéséből kiderül: Az ezredforduló után az újszülött kislányoknak a leggyakrabban a Viktória, majd az Anna nevet adták szüleik, de 2011 óta töretlenül a Hanna név áll az első helyen. A kisfiúknál 2001-től folyamatosan a Bence vezet, és 2003 óta kitartóan követi a Máté keresztnév.

Érdekesség a lejátszást végignézve, hogy a lányoknál sokkal több név "fordul meg" a top25-ben a 20 év alatt, míg a fiúknál sokkal kisebb a fel- és lekerülés a grafikonon, vagyis jóval több kisfiú kapja a 25 legnépszerűbb fiúnevet, mint ahány lány kapja a 25 legnépszerűbb lánynevet.

A Velvet mindehhez hozzáteszi, hogy a lányoknál a Jázmin név 2004-ben jelent meg a listán, 2009-10-ben két évig a legnépszerűbb volt, 2016-ig volt benne a top3-ban, azóta csökken a népszerűsége. A fiúknál 2000-ben még a Dániel név volt a legnépszerűbb, ez volt az utolsó év, hogy nem a Bence vezetett. A Dánielek azóta is folyamatosan benne vannak a top10-ben.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×