eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Ha kitörne a négy fal fogságából, van néhány izgalmas tippünk

A Magas-Bakony mellett a Börzsöny, a Bükk, a Mátra és a Cserhát is tartogat kirándulási lehetőségeket a hét végére, a teljesítménytúrák azonban nem ajánlottak.

A Magas-Bakony talán legszebb és legérintetlenebb részén Bakonybél szélén, a Szent Gellért püspök emlékére emelt kápolna közelében léphetnek rá az ösvényre. Van ott egy kálvária és egy mesterséges tó is. Következő állomásuk a Ráktanya nevű kulcsosház lehet, majd átkelhetnek a Rend-kő nyergén és leereszkedhetnek a Gella-patak völgyébe. A vadlétrás szakaszokkal keresztezett út Csehbányára vezeti el önöket. Ez a háromszáz lelkes Veszprém megyei község arról az üveggyárról kapta a nevét, amit 1760 és 1796 között Csehországból betelepített munkások üzemeltettek.

A Börzsönyben Nógrádtól Diósjenőig túrázhatnak a Kálvária, Saj-kút, Foltán-kereszt útvonalon, a Csóványos csúcsának érintésével. A Foltán-kereszt Foltán – más források szerint Fultán – János emlékét őrzi.

Ő egy erdész volt, akit 1853. május 2-án fatolvajok ütöttek agyon ezen a helyen.

A Csóványos neve korábban Korányos volt. A korány kora reggeli időt jelentett. Egy másik magyarázat szerint a hegy nevében a csalán jelentésű csóvány szó fedezhető fel, ugyanis a tetején egykoron nagyon sok ilyen növény volt.

A Bükkben Bükkszentlélekről az egykori pálos kolostor és a Látó-kövek felkeresésével tehetnek egy szép kört. Az északi Látó-kőről csodás panoráma tárul a hegység lejtőire és a Lázbérci-víztározóra. Két forrás, a Mária, és a Jubileumi nevű is van az útvonal mellett.

A Gerecse legmagasabb pontja a 640 méteres Gerecse-tető. Tardosról tudják megmászni. A csúcson van egy geodéziai torony, a túloldalán leereszkedve pedig – most nyilván csak kívülről – megnézhetik a Serédi-kastélyt, amit Serédi Jusztinián esztergomi érsek építtetett 1935-ben.

A Mátrában Mátrakeresztesről a Csörgő-szurdok vadregényes sziklákkal tarkított völgyét fedezhetik fel. Másszanak fel az Ágasvár csúcsára, majd visszafelé nézzék meg a fallóskúti Béke Királynéja kegytemplomot.

Egy Sánta Lászlóné nevű asszonynak 1947-ben itt jelent meg a Szűzanya, 2011-es haláláig pedig itt élt az ország egyetlen hivatalos remetéje,

Paszkál, polgári nevén Szél Sándor. A forrás vizének gyógyító hatást tulajdonítanak a hívők.

A Cserháton a Gyadai, az Őrségben pedig az Áfonyás tanösvény javasolt. A Mecsekben Tettye és a Misinia-tető, a Zemplénben pedig a Szaru-kő és a Sólyom-kő között kirándulhatnak.

Bárhová is mennek, csak szűk családi körben tegyék.

Vigyázzanak arra, hogy a kijárási tilalom kezdetére, tehát este nyolc órára hazaérjenek,

előtte pedig tájékozódjanak a felkeresendő látványosságok nyitva tartásáról, az erdészetek által bevezetett vadászati korlátozásokról és a várható időjárásról.

„Marad a borongós, prás idő. Éjjel ködfoltok is képződhetnek. Számottevő csapadék nem várható, de kisebb szitálás többfelé kialakulhat. A hajnali fagyokra leginkább az északkeleti–keleti részeken kell számítani” – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Simon Gergő.

A Teljesítménytúrázók Társasága a koronavírus-járvány miatt nem javasolja a teljesítménytúrák megszervezését, ennek ellenére lesz néhány ilyen, de szigorúan csak egyéni teljesítéssel és virtuális igazolással. Most rendezik meg a Rába-parti Félmaratont, a Mikulás Túrát, a Téli Kab-hegyet, valamint a „Vezérünk a Bátorság” és a „A Mikulás Is Bringával Jár” elnevezésű programokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×