INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

cserkész

tűz

trianon

kárpát-medence

Június 4-én 20.20-kor különleges fénybe borulhat a Kárpát-medence - így lehet csatlakozni

Június 4-én 20.20-kor különleges fénybe borulhat a Kárpát-medence - így lehet csatlakozni

Infostart

A nagyvilág magyar cserkészei szerveznek gyertyagyújtást a trianoni békediktátum századik évfordulóján, és biztosítják, hogy mindenki tudjon mindenkiről, aki részt vesz a közösségi megemlékezésen.

1920. június 4-én írták alá az ország területének megcsonkításával is járó trianoni békediktátumot. Száz évvel e nap után a világ - magyar érintettségű - cserkészszövetségei regisztrációs gyertyagyújtási akciót hirdetnek, Összetartozásunk Tüze fantázianévvel, nem csak cserkészeknek.

A gyertyagyújtással erre, az ezer éves államiságra és a tíz évvel ezelőtti, a kettős állampolgárságot a határon túli magyarok számára lehetővé tévő törvényre egyaránt emlékezik a kezdeményezés.

A csatlakozás menete:

  • a kezdeményezést a Gyújtsukmegma portálon lehet követni
  • ugyanitt lehet regisztrálni, megjelölve a megadott térképen a tűzgyújtás helyét (egy ember akár több helyet is megjelölhet)
  • képet, videót lehet feltölteni ugyanerre a portálra.

A tűzrakás helye bárhol lehet, de a hatályos jogszabályokat be kell tartani. Tippek: iskolaudvar, templom előtti tér, családi ház kertje.

Természetesen mód van arra, hogy az adatok ne legyenek láthatók a térképen, csak a helyszín.

A cserkészeké hagyományosan is "tűzrakós" társaság: az 1933-as gödöllői jamboree (Cserkész Világtalálkozó) idején a Magyar Cserkészszövetség megrendezte a Magyar Szolidaritás Napját. Az előre megbeszélt napon a cserkészek tábortüzeket gyújtottak egész Magyarországon és az elcsatolt területeken. A megbeszélt időben lobbantak fel a szolidaritás lángjai Gödöllőn, a Hargitán, a Tátrában, a Mecsekben, Szabadkán, a Bakonyban. Mindenfelé, ahol magyar cserkészek voltak.

  • 1996-ban a Millecentenárium alkalmából a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség máglyagyújtási akciót szervezett a Kárpátok gerincére, a valamikori ezeréves határra. Több tucat tűz égett egy időben.
  • Tizenöt évvel ezelőtt, 2003 augusztusában a Külföldi Magyar Cserkészszövetség felújította ezeket a kezdeményezéseket, és ennek nyomán Magyarországon, a Kárpát-medencében, az egész világon Kazahsztántól Honoluluig, Narviktól Rio de Janeiróig, Ausztráliától Japánig fellángoltak a cserkész tábortüzek vagy gyertyácskák, időzónánként körbejárva a Földet.

Nyitókép: Forrás: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018