eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Itt az évtizedes háztartási rejtély megoldása: ide kell dobni az italos kartondobozokat

Míg a hullámkarton szelektív gyűjtése rekordot dönt az Európai Unióban és Magyarországon is 50 százaléka újrahasznosított, addig az italos karton visszagyűjtése fele olyan jól teljesít.

A hullámkarton akár huszonötször is újrafelhasználható és biocsomagolásnak számít, mert búzakeményítővel ragasztják össze benne a papírrétegeket. Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta az Európai Unióban a hullámkarton visszagyűjtése rekordot döntött az elmúlt években.

"Az EU 28 országában a hullámkarton-csomagolóanyagok újrahasznosítási aránya elérte a 85,8 százalékot, ez a valaha mért legnagyobb arány. Sajnos Magyarországon nem ennyire szépek a számok,

az ágazatban dolgozó szakemberek körülbelül 50 százalékra teszik."

Az utóbbi évben az italos karton szelektív visszagyűjtése is lendületet kapott Magyarországon, idén a 23 százalékos újrahasznosítási rátát is elérheti, de még így is jóval elmarad a hullámkarton újrahasznosításától. Ennek okait Baka Éva, az Italos Karton Egyesülés elnöke világította meg az InfoRádióban.

"Több komponensből áll: 60-70 százalékban papírból, van benne egy kicsi műanyag és egy pici alumínium. És akkor ott állnak az emberek a gyűjtőedény előtt tanácstalanul, hogy hová is dobják. Ebből kifolyólag a szemétben landol, tehát a legrosszabb helyen.

Vidéken mindenhol a sárga gyűjtőedényekbe vagy abba, ahová a műanyag kerül, oda kell bedobni ezeket, míg Budapesten a papírral együtt gyűjtik, vagyis a kék edényben."

A legjobban teljesítő visszagyűjtött anyag tehát a hullámpapír, ezt 78 százalékkal a a fém és 74 százalékkal az üveg követi az Európai Unióban. A sereghajtó a műanyag ennek csak 42 százalékát hasznosítják újra. A szelektív gyűjtés területén a tagállamok rangsorában Magyarország nem szerepel előkelő helyen – tette hozzá Miklós Zsolt.

"Magyarországon az általános újrahasznosítási ráta 35 százalék. Ez nem áll előkelő helyen, ugyanis az Európai Bizottság kitűzött egy célt, hogy 2020-ra 50 százalékos arányt el kell érniük a tagországoknak.

2021-től az Európai Uniónak, így Magyarországnak is fel kell készülnie az eldobható műanyag nélküli világra: tiltólistára kerül majd többek között a műanyagból készült szívószál, vattapálcika, tányér, evőeszköz és a kávékeverő is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×