INFORÁDIÓ 
2021. január 27. szerda
Angelika

természet

webkamera

időjárás

Fotó: Időkép

Különleges és ritka égi jelenséget rögzítettek Magyarország felett

Infostart

Vörös lidércek táncoltak az éjjel az égen, ezeket a tudósok is csak pár tíz éve fedezték fel. Most egy webkamera rögzítette a nem mindennapi látványt.

Az úgynevezett magaslégköri villámok létezéséről mindössze 20-30 éve tudunk egyáltalán, és megjelenésük azóta is ámulatba ejti nem csak a fizikusokat vagy meteorológusokat, hanem bárkit, aki érdeklődik világunk különleges és szép jelenségei iránt - írta az Időkép.

A jelenséget rendkívül ritkán sikerül lefényképezni, mivel nem a felhők és a föld között csap le (és még csak nem is felhők között cikázik), hanem "felfelé", azaz a zivatarok felhőcsúcsai és a sztratoszféra magasabb rétegei között fénylik fel.

Egy ilyet sikerült most az Időképnek különleges, már csillagfénynél is színes képet adó webkamerájával megörökítenie Siófokról: a videó jobb felső sarkában a videón 00:18 másodperckor (a valós időben április 10-én éjjel 22:45-kor) villan fel a fény, csak nagy felbontásban látszik jól, ezért alább kinagyítottuk a jelenséget. A portál szerint feltehetően egy Sopron környéki zivatarfelhőből, illetve annak villámtevékenységéből eredeztethető a felfénylés.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Nyitókép: Időkép
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018