eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Havat takarít egy vendéglő teraszának asztalairól egy férfi a dél-hollandiai Vijlenben 2019. május 4-én. Május elején legutóbb 1979-ben esett hó Hollandiában.
Nyitókép: Havat takarít egy vendéglő teraszának asztalairól egy férfi a dél-hollandiai Vijlenben 2019. május 4-én. Május elején legutóbb 1979-ben esett hó Hollandiában. MTI/EPA/ANP/Marcel van Hoorn

Jöhet a májusi hó: a riasztást is kiadták

Vasárnap hajnalban és reggel, illetve este hó is eshet Magyarországon. Hollandiába már szombaton megérkezett a havazás.

Vasárnap az egyre nagyobb területen északnyugatira, északira forduló szelet a Dunántúl északnyugati, nyugati tájain gyakran viharos (ált. 60-80 km/h, néhol >80 km/h) széllökések kísérik.

Éjfélig főként a Dunántúl középső és délnyugati részén általában 15-25 mm eső várható, de lokálisan 35 mm-nél is több hullhat.

Vasárnap hajnalban, reggel kis eséllyel az Alpokalja csúcsain már lehet időszakos halmazállapot-váltás. Estétől, késő estétől a Nyugat-Dunántúlon, kiemelten az Alpokalja magasabban fekvő részein, továbbá a Bakony tetején időszakosan átválthat a halmazállapot havas esőre, a csúcsokon hóra is - írja figyelmeztetésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnap estig túlnyomóan borult idő várható.

Országszerte ismétlődő esőre, záporra kell számítani, többfelé jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. A Dunántúlon sokfelé viharos lesz az északi, északnyugati, másutt megélénkül, helyenként megerősödik az északkeleti szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 5 és 10, másutt 10 és 17 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb.

Késő estére 4 és 11 fok közé hűl le a levegő.

Az Alpokban visszatért a tél

Az Alpokban szombatról vasárnap virradóra érkezik a komolyabb lehűlés és havazás - írta a síelők.hu. Ekkor Ausztria középső részétől Tirolon és Vorarlbergen át Svájc keleti és középső részéig már 400 méter felett havazhat, ebben a magasságban vizes, tapadós hó a valószínű.

A magasabban fekvő salzburgi és tiroli völgyekben, 800-1000 méteres magasságban 10-15 cm friss hó hullhat. Az osztrák hegyek északi oldalán a helyi meteorológiai intézet becslése szerint 50-80 cm is hullhat hétfő reggelig.

Olaszországban az Alpok középső és keleti része sem marad ki a havazásból. Az ismertebb és magasabban fekvő településeken (Livigno , Cortina d'Ampezzo vagy Madonna di Campiglio) 15-20 cm friss havat várnak a helyi meteorológusok.

Hétvégén még lehet síelni az osztrák gleccsereken, a nem gleccser síterepek már bezártak. A túrázók télies viszonyokra készüljenek a hegyekben.

Az előrejelzések május hónapjára természetesen még inkább a jóslás kategóriájába tartoznak, még az is bizonytalan, hogy milyen lesz az időjárás Ausztriában keddtől, a havazás után. Esély van arra, hogy május közepéig folytatódhat az átlagosnál hidegebb időjárás, amely azt jelenthetné, hogy május lehet az első hónap Ausztriában, amely megtöri a mostani sorozatot. Ausztriában az utolsó 13 hónap mind melegebb volt az adott hónap átlagánál. Ez rekord, ilyen hosszú sorozat még nem fordult elő Ausztriában. A hónapoknál az 1981 és 2010 közötti időszak átlagait számolják.

A hétvégén akár hidegrekordok is megdőlhetnek. Innsbruck környékén vasárnap reggel 3-5 fokot várnak. Itt 1877 óta tartják nyilván a mérési adatokat és megdőlhet a májusi minimumhőmérséklet, amit még 1945 májusában mértek 3,6 fokkal.

Vijlen, 2019. május 4.
Hógolyót csinál egy fiú a dél-hollandiai Vijlenben 2019. május 4-én. Május elején legutóbb 1979-ben esett hó Hollandiában.
MTI/EPA/ANP/Marcel van Hoorn
Hógolyózik egy fiú a dél-hollandiai Vijlenben 2019. május 4-én. Május elején legutóbb 1979-ben esett hó Hollandiában. MTI/EPA/ANP/Marcel van Hoorn

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×