eur:
395.05
usd:
371.11
bux:
65184.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Aki bátor, erre induljon túrázni - útvonalajánló

Rossz idő nincs, csak rosszul öltözött turista - tartja a mondás. Ezt mindenképpen fogadják meg azok, akik hétvégi programot választanak maguknak az InfoRádió túraajánlatából.

A kéktúrázóknak Nógrádban a Cserhátsurány és Hollókő közti 21 km-es szakasz teljesítése javasolható.

A Visegrádi-hegységben Dömösről a Rám-szakadékon keresztül Dobogókőt célozhatják meg, utána pedig a Prédikálószék és a Vadállókövek várják a túrázókat - a tapasztaltabbakat.

A Pilisben Pilisszántóról indítható körtúra a Mészégetők, a Névtelen-tó, a Bende tanya, Határréti víztározó és patak, a Garancs, a Ziribár és a Hosszú-hegy érintésével. A Ziribár egy 410 méter magas hegy, nevének eredete ismeretlen, épp ezért sok izgalmas magyarázat van rá. A legnépszerűbb szerint

a Ziribár sumérul olyasmit jelent, hogy újjászületés, a tündöklő felkelő nap fordulója, a leszálló fény, a napisten régi magaslata; vagyis itt valamiféle napszertartásokat rendezhettek.

December 21-én - a téli napforduló idején - a hegyről nézve a nap épp két hegycsúcs között emelkedik fel, első sugarai pedig pont a pilisszántói Boldogasszony-kápolna Mária-szobrára esnek.

A Mecsekben Pécsről a Tettye, a Misina-tető, a Kis-Tubes és a Tubes kereshető fel, illetve van ott három szép völgy, a Nagy-Mély, a Meleg-Mányi és a Petnyák. A napot Sikondán fejezhetik be.

Egernél a Várhegy környékén érdemes sétálni, útba lehet ejteni barlangokat is, illetve fel lehet menni a 34 méter magas Dobó István-kilátóba, amit a közeljövőben 84 millió forintért fel fognak újítani.

A Bükkben Kács és Tibolddaróc kőemlékeit, a kaptárköveket és a barlanglakásokat kereshetik fel. Lehet, hogy az egyikbe be is kell húzódni az időjárás miatt...

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg a Wekerle Kiserdőt, a Halas Hatalmast, a Horthy Miklós-, a Horváth József-, a Kovács Béla- és a Deák Zoltán-emléktúrát, illetve A Pál utcai fiúk és Molnár Ferenc nyomában elnevezésű programot. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×