eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szexuális vak vezet világtalant játszanak a gyerekeink

Szexuális "vak vezet világtalant" játszanak a gyerekeink

A fiatalokat legalább annyira foglalkoztatják érzelmi kérdések, mint a szex. Az első szerelemmel együtt gyakran félelmet, aggodalmat és bizonytalanságot is megélnek - derül ki a Yelon online szexedukációs oldal és a Hintalovon Alapítvány közös felméréséből, amelyről Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő beszélt az InfoRádióban.

A kutatásból kiderül, hogy a fiúk komoly hátrányban vannak a lányokhoz képest, sokkal kevesebb hiteles információhoz jutnak az interneten az első szerelem, az első csók és általában a szexualitás kérdésében – mondta el a Hintalovon Alapítvány vezetője.

A kutatás igazolta a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány saját tapasztalataira is alapozott feltevéseit, amennyiben 

  • a „lányos” témák sokkal gyakrabban fordulnak elő a neten,
  • a fiúk még mindig ritkábban kérdeznek, és kevésbé várja őket kész információ;
  • viszont a lányos témákhoz jobban kötődnek negatív érzelmek és
  • aggodalom, mint a fiúk nemi fejlődésének kérdésköréhez;
  • a névtelenség segít abban, hogy a gyerekek, fiatalok kényes,
  • esetleg tabunak számító kérdéseket is feltehessenek;
  • a gyerekek és a szex, szexualitás kérdéskörének állandó kísérője
  • a félelem az ismeretlentől és az agressziótól, erőszaktól;
  • a gyerekek, fiatalok netről, egymástól szerzett információinak valóságtartalma sokszor kétes, és ez megjelenik a csalódott kommentekben is.

„Ez azért is probléma, mert európai kutatások szerint a 7-10 éves korosztály harmadik leggyakoribb keresőszava a pornó, ami azt jelenti, hogy arrafelé terelgetjük a gyerekeket, hogy onnan szerezzenek információt.”

Szexuális vak vezet világtalant játszanak a gyerekeink

Gyurkó Szilvia kiemelte, mivel nincsenek olyan, a gyermek számára elérhető és hitelesnek tartott weboldalak, cikkek, tartalmak, marad a pornó és azok a fórumok, ahol tulajdonképpen „vak vezet világtalant”, hiszen a gyerekek egymástól próbálnak választ kapni arra, hogy például fáj-e az első szexuális együttlét, hogyan lehet előrehozni az első magömlés időpontját.

 „A felmérés azt is tartalmazza, milyen a gyerekek által leginkább használt fórumok. A kiskamasz, 10-16 éves korosztály már nem a Facebookon, hanem évente-kétévente változó weboldalakon, de inkább okostelefonokra letölthető alkalmazásokon cserélnek információkat, illetve segítik egymást.”

Az alapítvány vezetője hangsúlyozta, a gyerekek számára az internet legnagyobb előnye az anonimitás, ott kérdeznek szívesen, ahol névtelenek maradhatnak, nincs szükség regisztrációra és akár álnévvel is feltehetik a kérdéseiket.

 „A szégyen mellett érződik a félelem és a kiszolgáltatottság, a bizonytalanság. Az látszik, hogy a gyerekek nem örömként élik meg a szerelmet, hanem aggódnak, szeretnék tökéletesre az első alkalmakat, de borzasztó kevés információjuk van.”

Az iskolai szexuális edukáció minősége és az, hogy a szülők jelentős része számára a testiség tabu, a digitális kor gyermekei természetes, hogy az interneten keresik a válaszokat - hangsúlyozta a gyermekjogi szakértő, hozzátéve, hogy ott azonban nagyon kevés a hiteles információ, ezért a gyerekek az anonim felületekben és egymásban bíznak.

 „A Yelon online szexedukációs program - számunkra is meglepő módon - rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert a 10-18 éves korosztály körében. A weboldal több mint kétszázezer oldalletöltéssel és hetvenezer rendszeres látogatóval számolunk, akik hosszú időt töltenek a felületen. A gyerekek számára legvonzóbb szolgáltatás az ingyenes chatszolgáltatás, ahol az általunk kiképzett szakemberek válaszolnak az énképpel, testképpel, szerelemmel, szexualitással kapcsolatos kérdéseikre.”

Gyurkó Szilvia kiemelte, a felmérés legfontosabb tapasztalata, hogy míg a szülők azt gondolják, a szexre kell felkészíteni a gyerekeket, a chatszolgáltatásban azonban főleg érzelmi kérdések érkeznek.

Szexuális vak vezet világtalant játszanak a gyerekeink

„Honnan tudom, hogy szerelmes vagyok? Honnan ismerhetem fel, ha tetszem a másiknak? Hogyan lehet jól csókolózni? Ha csókolózom valakivel, le is kell feküdnöm vele? Honnan tudom, hogy a barátom viszontszeret? - ilyen és hasonló kérdések vannak többségben, amelyeknek nincs közük a szexualitáshoz, sokkal inkább azzal van összefüggésben, hogy egy gyerek mennyire van biztonságban a saját érzéseivel kapcsolatban és meg tudja-e élni az intimitást, ami az életének nagyon fontos része.” 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×