eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Szexuális vak vezet világtalant játszanak a gyerekeink

Szexuális "vak vezet világtalant" játszanak a gyerekeink

A fiatalokat legalább annyira foglalkoztatják érzelmi kérdések, mint a szex. Az első szerelemmel együtt gyakran félelmet, aggodalmat és bizonytalanságot is megélnek - derül ki a Yelon online szexedukációs oldal és a Hintalovon Alapítvány közös felméréséből, amelyről Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő beszélt az InfoRádióban.

A kutatásból kiderül, hogy a fiúk komoly hátrányban vannak a lányokhoz képest, sokkal kevesebb hiteles információhoz jutnak az interneten az első szerelem, az első csók és általában a szexualitás kérdésében – mondta el a Hintalovon Alapítvány vezetője.

A kutatás igazolta a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány saját tapasztalataira is alapozott feltevéseit, amennyiben 

  • a „lányos” témák sokkal gyakrabban fordulnak elő a neten,
  • a fiúk még mindig ritkábban kérdeznek, és kevésbé várja őket kész információ;
  • viszont a lányos témákhoz jobban kötődnek negatív érzelmek és
  • aggodalom, mint a fiúk nemi fejlődésének kérdésköréhez;
  • a névtelenség segít abban, hogy a gyerekek, fiatalok kényes,
  • esetleg tabunak számító kérdéseket is feltehessenek;
  • a gyerekek és a szex, szexualitás kérdéskörének állandó kísérője
  • a félelem az ismeretlentől és az agressziótól, erőszaktól;
  • a gyerekek, fiatalok netről, egymástól szerzett információinak valóságtartalma sokszor kétes, és ez megjelenik a csalódott kommentekben is.

„Ez azért is probléma, mert európai kutatások szerint a 7-10 éves korosztály harmadik leggyakoribb keresőszava a pornó, ami azt jelenti, hogy arrafelé terelgetjük a gyerekeket, hogy onnan szerezzenek információt.”

Szexuális vak vezet világtalant játszanak a gyerekeink

Gyurkó Szilvia kiemelte, mivel nincsenek olyan, a gyermek számára elérhető és hitelesnek tartott weboldalak, cikkek, tartalmak, marad a pornó és azok a fórumok, ahol tulajdonképpen „vak vezet világtalant”, hiszen a gyerekek egymástól próbálnak választ kapni arra, hogy például fáj-e az első szexuális együttlét, hogyan lehet előrehozni az első magömlés időpontját.

 „A felmérés azt is tartalmazza, milyen a gyerekek által leginkább használt fórumok. A kiskamasz, 10-16 éves korosztály már nem a Facebookon, hanem évente-kétévente változó weboldalakon, de inkább okostelefonokra letölthető alkalmazásokon cserélnek információkat, illetve segítik egymást.”

Az alapítvány vezetője hangsúlyozta, a gyerekek számára az internet legnagyobb előnye az anonimitás, ott kérdeznek szívesen, ahol névtelenek maradhatnak, nincs szükség regisztrációra és akár álnévvel is feltehetik a kérdéseiket.

 „A szégyen mellett érződik a félelem és a kiszolgáltatottság, a bizonytalanság. Az látszik, hogy a gyerekek nem örömként élik meg a szerelmet, hanem aggódnak, szeretnék tökéletesre az első alkalmakat, de borzasztó kevés információjuk van.”

Az iskolai szexuális edukáció minősége és az, hogy a szülők jelentős része számára a testiség tabu, a digitális kor gyermekei természetes, hogy az interneten keresik a válaszokat - hangsúlyozta a gyermekjogi szakértő, hozzátéve, hogy ott azonban nagyon kevés a hiteles információ, ezért a gyerekek az anonim felületekben és egymásban bíznak.

 „A Yelon online szexedukációs program - számunkra is meglepő módon - rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert a 10-18 éves korosztály körében. A weboldal több mint kétszázezer oldalletöltéssel és hetvenezer rendszeres látogatóval számolunk, akik hosszú időt töltenek a felületen. A gyerekek számára legvonzóbb szolgáltatás az ingyenes chatszolgáltatás, ahol az általunk kiképzett szakemberek válaszolnak az énképpel, testképpel, szerelemmel, szexualitással kapcsolatos kérdéseikre.”

Gyurkó Szilvia kiemelte, a felmérés legfontosabb tapasztalata, hogy míg a szülők azt gondolják, a szexre kell felkészíteni a gyerekeket, a chatszolgáltatásban azonban főleg érzelmi kérdések érkeznek.

Szexuális vak vezet világtalant játszanak a gyerekeink

„Honnan tudom, hogy szerelmes vagyok? Honnan ismerhetem fel, ha tetszem a másiknak? Hogyan lehet jól csókolózni? Ha csókolózom valakivel, le is kell feküdnöm vele? Honnan tudom, hogy a barátom viszontszeret? - ilyen és hasonló kérdések vannak többségben, amelyeknek nincs közük a szexualitáshoz, sokkal inkább azzal van összefüggésben, hogy egy gyerek mennyire van biztonságban a saját érzéseivel kapcsolatban és meg tudja-e élni az intimitást, ami az életének nagyon fontos része.” 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×