INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Szenzáció: először sikerült szaporítani állatkertben integető békákat

InfoRádió / MTI
Még csupán apró ebihalak, de máris nagy népszerűségnek örvendenek a schönbrunni állatkert legifjabb lakói: az intézményben a világon először sikerült szaporítani a Borneóról származó úgynevezett integető békákat.

"Tényleg mindent megpróbáltunk már: esőt, ködöt, különböző hőmérsékleteket és minden elképzelhető változtatást az állatok terráriumában, idáig teljesen hiába. A kétéltűek szaporodásáról eddig szinte semmit sem tudtunk" - mondta el Dagmar Schratter, az állatkert igazgatója.

Schönbrunnban 2007 óta él az integető békák két fajtája. A projekt a bécsi állatkert, a Bécsi Egyetem és a borneói Brunei Darassalam Egyetem közös munkája. A különleges terráriumban Doris Preininger a doktori disszertációjához végez kutatást: az állatok viselkedését és kommunikációját figyeli.

Az integető békák (Staurois guttatus) nevüket onnan kapták, hogy egymás között integetéssel kommunikálnak, alkalmazkodva a hangos környezethez. A békák zúgó patakokban és vízeséseknél élnek Borneó szigetén. Hogy felkeltsék fajtársaik figyelmét, nemcsak hívó szóval jeleznek, hanem integetnek is hátsó lábaikkal. Eközben ujjaik közt kiterítik színes úszóhártyájukat, így hangsúlyozva a jelzést.

A címlapról ajánljuk