eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Amerikai hajléktalanok elleni atrocitások videói az interneten

Mind sűrűbben kerülnek fel a világhálóra olyan videofilmek, amelyeken amerikai hajléktalanok megverése vagy megalázása látható. Egyes amerikai törvényhozók ezért szigorúbb büntetést követelnek a szegényeket sújtó gyűlöletbűntettek esetében.

"A hajléktalanok olyan új kisebbségi csoportot alkotnak, amelyet "szabad" gyűlölni. Ha bármely más kisebbségi csoporttal esik meg az, ami velük történt, bojkott vagy tiltakozás lenne a válasz" -jelentette ki Michael Stoops, a hajléktalanok ügyét védelmező országos szövetség (NCH) igazgatója.

2008-ban 106 támadás történt hajléktalanok ellen, 27-et megöltek. A legtöbb agressziót 25 éves vagy annál fiatalabb férfiak hajtottak végre - olvasható az NCH augusztusban közzétett jelentésében.Igaz, 2007-ben 160 volt a hajléktalanok elleni bűntettek száma, de egy évtizeddel korábban csak 60. Általános vélemény szerint az incidensek tényleges száma nagyobb, de sokat közülük nem jelentenek be.

Az interneten közben divatba jöttek a "bummcsatákról" készült videofelvételek, szerzőik azzal mentegetik ezeket a filmeket, hogy csak a "szórakozás" vagy "a hecc" kedvéért készítik őket. Az NCH szerint csak júliusban 86 ezer, hajléktalanokról készített megalázó videofelvételt - a tavalyi számnál 15 ezerrel többet - tettek fel a YouTube portálra.

"Az embereket éppen akkor használják ki, amikor a mélypontra jutottak" - mondta az AFP-nek Andrew Davis, aki maga is hajléktalan Washingtonban, az ország fővárosában. "Ma a fedél nélkülieknek nincs hangja. Meg kell akadályoznunk ezeket a dolgokat, ehhez a közösség éberségére van szükség" - fűzte hozzá a 44 éves férfi, miközben éppen az ingyenkonyhán állt sorba több tucat sorstársával együtt.

A trend 2001-ben kezdődött. Ekkor jelentek meg a hajléktalanok verekedését bemutató videók, illetve olyan jelenetek, amelyekben ezeket az embereket arra szólították fel, hogy valahonnan a magasból ugorjanak rá egy szemétdombra. Azóta csaknem 7 millió ilyen videót adtak el DVD-n.

"Egyesek azért mennek bele a dologba, mert alkoholisták, szellemileg zavartak, vagy nincs pénzük" - magyarázta el Stoops. "Azt mondják nekik, hogy ha leugranak a magasból, vagy ha beleegyeznek abba, hogy egy bevásárlókocsiba ültessék és megtolják őket, kapnak 5 dollárt vagy egy karton sört".

David ezt a gyakorlatot a kutyaviadalokhoz hasonlította. Megjegyezte, hogy a szervezők sok esetben drogdílerek. "Van kidobni való pénzük, így a fickót crackkel, heroinnal, fűvel vagy itallal fizetik ki, hogy harcoljanak egymással, aztán fogadásokat kötnek a csata kimenetelére".

Az Egyesült Államokban minden este 672 ezer ember alszik idegen fedél alatt - közölte az amerikai hajléktalanok országos szövetsége (NAEH). 2,5-3,5 millió főre becsülik azok számát, akik évente legalább egyszer az utcán vagy hajléktalanszálláson alszanak.

Washingtonban hivatalos adatok szerint csaknem 3000 hajléktalan él - bár az őket segítő szervezetek szerint valós számuk ennek legalább a duplája. Harmadrészük azt mondta, hogy már érte támadás.

A Watergate lakókomplexum közelében tavaly karácsonykor álmában meggyilkolták a 61 éves Yoshio Nakadát: fejszével hasították szét a koponyáját. A nyomravezetőnek 25 ezer dollárt ajánlott fel a rendőrség. 2008 áprilisában egy tizenhat éves fiatalember alumínium baseballütővel agyonverte a 49 éves Brian Michael Myerst a Washington közelében lévő Glen Burnie helységben.

Stoops elmondta: csoportja egy évtizede nyomoz ilyen bűnügyekben. Megállapították, hogy az elkövetők 95 százaléka férfi volt, legtöbbjük 25 évnél fiatalabb. A legkülönbözőbb anyagi helyzetű rétegekből kerültek ki, 85 százalékuk fehér bőrű.

Egyes amerikai államok törvényekkel próbálják megfékezni a hajléktalanok elleni erőszak terjedését. District of Columbia, azaz Washington augusztus elején szavazott meg egy ilyen értelmű zabályozást, öt másik amerikai állam hasonló törvényeket készít elő. Maryland állam októberben szigorítani kívánja e bűncselekmények büntetését, az amerikai kongresszus elé is beterjesztettek hasonló törvénytervezetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×