eur:
390.76
usd:
365.07
bux:
68152.56
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Betegségek, amelyek nagyobb pusztítást okoznak, mint az új típusú influenza

Az egész világ az új típusú influenzára figyel, miközben a Föld lakóit más fertőzések sokkal súlyosabb következményekkel fenyegetik. A kolera vagy az AIDS kevésbé érdekes manapság, pedig sokkal több áldozatot szed, mint az influenza. Íme néhány betegség, amely tizedeli az embereket, főleg Afrikában.

Kolera

A kolera egy baktérium által okozott betegség, amely általában meleg, tengerparti folyótorkolatokból indul ki, és leggyakrabban élelmiszerek révén terjed. A betegség máig jelen van Afrika és Latin-Amerika egyes részein. A kolera az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a 2008 augusztusában, Zimbabwében kitört járvány során több mint 96 ezer embert fertőzött meg, és több mint 4200 embernek a halálához vezetett.

A betegség, amely minden bizonnyal Indiából indult ki, 1830-ben jelent meg először Európában. A kolera sok hányással jár, gyakran vezet kiszáradáshoz. Általában karanténba zárják a betegeket.

Agyhártyagyulladás

Az agyhártyagyulladást leggyakrabban vírus okozza, tünetei közé tartozik a fejfájás, a nyakmerevedés, hirtelen magas láz és a megváltozott elmeállapot. A betegség a legtöbb áldozatot Afrikában, a Szahara országaiban szedi. Idén 1900 ember veszítette életét emiatt, csak Nigériában 1500-an. 1990 óta, a probléma súlyosbodása óta 56 ezer ember kapta el a kórt. Sok helyen, például Csádban nehezen hozzáférhető a gyógyszer, így a betegek közül minden tízedik meghal.

AIDS


A HIV, azaz az emberi immunhiány vírusa által kiváltott betegség, melynek kórokozója testfolyadék, azaz vér vagy ondó által terjed, közösülés, vérátömlesztés vagy fertőzött injekciós tű használatával. A betegséget 1981 decemberétől jegyzik, de már valamikor az '50-es évek végén felbukkanhatott. Mára világszerte 33 millióra becsülik a fertőzöttek számát, közülük 22 millió Fekete-Afrikában él. A betegség évente több tízezer ember halálát okozza a kontinensen.

Ebola

Az Ebola a ma ismert legvirulensebb emberi kórokozó. Mortalitása 50-90 százalék között van. Leginkább Kongóban és Zimbabwében fertőz, ez utóbbi országban okozta eddig a legpusztítóbb járványt, 1995-ben. A 2007-es kongói járványban a megbetegedettek 71 százaléka halt meg. A vérrel és nyállal terjedő fertőzés általában a kórházi ápolásban és a temetkezésben részt vevő embereket tizedeli meg. Magas lázat, külső és belső vérzést okoz.

Dengue-láz


A fertőző betegség tünetei a magas láz, a fejfájás, az ízületi-, izom- és csontfájdalom. Ismételt fertőzések esetén súlyos gyomor- és bélrendszeri vérzés is felléphet. Ilyenkor gyakran halálos a kór. A betegség leggyakrabban Közép- és Dél-Amerikában fordul elő, valamint Ázsiában. Miközben az elmúlt időszakban az egész világ az új típusú influenzára figyelt, Bolíviában több mint 50 ezren betegedtek meg dengue-lázban és csaknem 20 ezren Argentínában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×