eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Végzetes hibák, amelyeket vezetés közben követünk el

Egy ideális világban az autóvezetők gondosan odafigyelnek minden egyes manőverükre. Csakhogy nem ebben élünk, s sofőrök pedig különbözőek: vannak kimértek, konzervatívak és bevállalósak is. A közlekedési hibák mindannyiunkat veszélyeztetnek, így nem árt mindenkinek odafigyelni a részletekre. Az emberek általában tíz alapvető hibát követnek el vezetés közben.

Kanyarodás

Az első igen egyszerű hiba, mégis nagyon gyakran elkövetik az autóvezetők: kanyarodás közben nem maradnak a saját sávjukban, ezzel veszélyeztetik magukat és a kereszteződésben átkelő többi autóst is.

Vezetés álmosan

Álmosan, fáradtan vezetni épp olyan veszélyes, mint ha az ember alkohol vagy gyógyszerek hatása alatt vezetne. A vizsgált évben a szigetországban 1400 ember halt meg amiatt, hogy álmosan ült be a volán mögé.

Vezetés ittasan

Egyesült államokbeli adat, hogy átlagosan 40 percenként veszíti életét valaki az utakon egy ittas sofőr miatt. Az alkoholos befolyásoltság általában a fiatalabb sofőrökkel fordul elő. Az sem meglepő, hogy a rendőrök éjszakánként és hétvégente gyakrabban kapnak el részeg vezetőket, mint máskor. Bár már szinte közhelynek számít, sokan mégsem veszik figyelembe, hogy az alkohol tompultságot okoz, jelentősen növeli a reakcióidőt, miközben bátorságot ad, ezért sokkal veszélyesebben közlekedik egy ittas sofőr.

Óvatoskodás

Sokan megijednek, ha számukra szokatlan helyzetbe kerülnek az utakon. Aki például nem szokott autópályán vezetni, annak a száguldozó autók között nehéz lehet az előzés vagy a sávváltás. A legrosszabbul az jár el, aki ilyenkor nem dönt, hanem csak próbálkozik, és ide-oda rángatja a kormányt. A legtöbb helyzetben a határozottság megoldás lehet.

Gyorshajtás

Szinte hihetetlen, hogy fel kell sorolni, de a balesetek jelentős részéért még mindig a gyorshajtás okolható. Pedig a sebességkorlátozásokat nem véletlenül találták ki, egyes útszakaszokon nagy sebességgel például nehezen vehetők be a kanyarok.
Elsőbbségadás elmulasztása

Főleg az idős vezetőkre jellemző, hogy nem adják meg az elsőbbséget másoknak. Egy tanulány szerint a 70 év felettiek nem hajlandók a többi járművezető elsőbbségét elismerni és megadni, míg a 80 felettiek egyszerűen észre sem vesznek más autókat az utakon. Mindez számos balesetet okoz.

Nemtörődöm vezetés

Sajtos gyakori, hogy a vezető - főleg azon az úton, ahol már százszor haladt életében - úgy megy végig, hogy közben mindenre figyel, csak a vezetésre nem. De nem hiába tiltották be a mobiltelefonálását vezetés közben, a sofőr akkor jár el a legjobban, ha kizárólag az útra és a jármú irányítására figyel.

Áthaladás a piros lámpánál

Az autóbalesetek legtöbbje a városokban történik, és főleg akkor, ha a sofőrök nem tartják be az alapvető forgalmi szabályokat, például nem állnak meg a piros lámpánál. Gyakori, hogy a lámpa előtti sorban utolsóként áll valaki, és azt hiszi, még átfér a zöldön. Ennek gyakran dugók, rosszabb esetben koccanások, még rosszabb esetben súlyos karambolok a következményei.

A biztonsági öv mellőzése

Főleg a gyorshajtásos balesetek, de az országúti vagy az autópályán történő balesetek következményeit súlyosbítja, ha valaki nem köti be biztonsági övét. A korábban még szorító, rosszul megalkotott konstrukciókat mára felváltották a kényelmes övek, így már az sem lehet szempont, hogy szoros az öv. Az pedig tény, hogy a biztonsági öv életet menthet.

Figyelmetlen vezetés

Ne egyen vezetés közben! Ne nézze a térképet vezetés közben! Ne csavargassa a rádiót és ne írjon sms-t sem! Mindez ugyanis elvonja a figyelmet, amely gyakran végzetes lehet. Előzze ezt meg!

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×