eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ópusztaszerig követte Dzsingisz kán nyomait az ausztrál kalandor

Három évig lovagolt Dzsingisz kán nyomában egy ausztrál férfi, aki Mongóliából indulva végre elérte célját, a Csongrád megyei Ópusztaszert.

Tim Cope 2004 júniusában kezdte meg útját, akkor úgy tervezte, 18 hónap alatt megteszi a tízezer kilométeres távot, édesapja halála és egyéb más okok miatt azonban csaknem három évig tartott, mire eljutott Magyarországra.

Az utat lóháton tette meg, és mindig a helyiek vendégszeretetére bízta magát. A túra során folyton három lovat használt: az egyiken ő ült, míg a másik kettő a csomagjait és az élelmiszert vitte utána.

A férfit három év alatt tizenhárom ló segítette; kettő közülük - Taskonir és Ogonyok - 2004 októbere óta vándorolt vele, amióta Kazahsztánban járt.

Ugyancsak vele tartott egy vadászkutya, Tigon - nevének jelentése magyarra fordítva sólyom, vagy gyors szél. Az ebet Tim Cope Kazahsztánban ajándékba kapta, és reméli, hogy Ausztráliába is magával viheti majd.

Nehéz lesz megválni tőlük

Ahogy az ausztrál utazó Ópusztaszerre ért, megköszönte állat-útitársainak segítségüket, és köszönetet mondott mindazoknak is, akik vendégül látták otthonukban.

Tim Cope és állatai számára is megterhelő volt az út Ázsia sztyeppéitől Magyarországig: volt, hogy mínusz 52, vagy plusz 54 Celsius-fokos hőmérséklettel kellett megküzdeniük.

Két alkalommal ellopták a lovait, Ukrajnában pedig Tigon kutyáját vitték el. A férfi egy lelakatolt, fagyos bányaaknában talált rá az ebre, amely csaknem halálra fagyott. Három hétig tartott, míg újra életet lehelt belé.

Ópusztaszerre érve Tim Cope elmondta: kicsit bepánikolt, most, hogy véget ért az útja, és tudja, nem tarthatja meg az állatokat. "El sem tudom képzelni, hogyan mondok majd búcsút a lovaknak" - mondta.

Az ausztrál kalandor azért éppen Ópusztaszeren fejezte be útját, mert tudja: a magyar törzsek vezetői itt kötöttek szövetséget, és osztották fel egymás között az újonnan elfoglalt területet.

"Itt, a Duna partján érnek véget az eurázsiai sztyeppék, amelyek Mongólia, Mandzsúria területén kezdődnek. Ópusztaszer a tökéletes pont a befejezésre szimbolikusan és földrajzilag is" - jelentette ki Tim Cope.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×