eur:
389.35
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Megdöbbentően tájékozatlanok szexuálisan a fiatalok"

A fiatalok megdöbbentően tájékozatlanok a szexről - derült ki egy új felmérésből, amelyet az InfoRádiónak az "AHA" nevű felvilágosító programot 2001 óta működtető Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára ismertetett.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára elmondta, hogy az évi 46 ezer abortusz 5,3 százalékát fiatalkorúakon végzik el.

Szőnyi György hozzátette: a legtöbb fővárosi fiatal ma már nem 17, hanem 15 évesen kezdi meg a szexuális életet, tízből kilencen azonban nem védekeznek a terhesség ellen, mert nem tudják, hogyan kell.

Tíz fiatalból kilenc nem védekezik az első szexuális aktus során. Ennek oka a szakember szerint az, hogy az első együttlétek nem tervezettek, de ami még ennél is fontosabb, hogy felkészületlenek az ilyen élethelyzetre.

Ez nem csak magyar, hanem európai jelenség, bár a kontinens nyugati részén kicsit jobbak a mutatók, ott a fiatalok 70 százaléka nem védekezik az első aktus során - mondta el Szőnyi György.

"A 15-16 éves korosztályhoz ugyan rengeteg információ jut el a szexuális élettel kapcsolatban, de az alapvető információkat nem kapják meg" - tette hozzá a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára.

Magyarországon 2001-ben 57 ezer terhesség-megszakítás történt, ennek tíz százaléka 18 éves illetve ennél fiatalabb nőn. Tavaly a 46 ezer terhesség-megszakítás esetében 5,8 százalék volt ez az arány. "Ez a javulás a szakmai összefogásnak és egy középiskolai programnak köszönhető" - vélte Szőnyi György.

A szakember szerint gondot jelent, hogy a szülők továbbra is tabutémaként kezelik a szexualitással kapcsolatos kérdéseket, azt remélve: az iskola majd felvilágosítja a gyerekeket. Ezért a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság a szülők képzésére is programot indít - mondta el a szervezet főtitkára.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×