eur:
394.06
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Így csökkenthető a mellrák kialakulásának esélye

A vöröshús fogyasztása jelentősen növeli a mellrák kialakulásának esélyét - állapították meg brit kutatók 35 ezer nő vizsgálata után. Egyre több orvos foglal állást világszerte amellett, hogy a mellrák esélye jelentősen csökkenthető bizonyos étrendi szabályok betartásával.

A marhahúsfogyasztás jelentősen növeli elsősorban a 40 feletti nők esélyét a mellrákra - repítette világgá hírt a leeds-i egyetem kutatóinak vizsgálatai után a BBC, ismét gyarapítva a mellrákkal kapcsolatos étrendi ajánlások sorát.

Nem sokkal korábban a legrangosabbnak számító nemzetközi mellrák-konferencia, a San Antonio Emlőrák Szimpózium hirdette ki: a zsírszegény étrend nem kevesebbel, mint negyedével csökkenti a mellrák kiújulásának kockázatát, és javulnak a daganatos betegek túlélési esélyei is.

Egyre többen javasolják

Az ilyen bejelentéseket komolyan kell venni, és nemcsak azért, mert egyre több ehhez hasonló ajánlás jelenik meg - teszik hozzá a rákkutatók, utalva arra, hogy egy-egy ilyen ajánlás haszna az onkológiai kezelésekével vetekszik.

A vöröshús fogyasztásának vizsgálatakor a brit kutatók 35 ezer nő egészségi állapotát figyelték hét éven át. Kiderült, hogy már kevés mennyiségű, 57 gramm vöröshús rendszeres fogyasztása 56 százalékkal növelte a mellrákveszélyt az idősebb nők körében, és még ennél is nagyobb kockázatnak teszik ki magukat a császárszalonnákat, kolbászokat, sonkákat és húspástétomot fogyasztók.A fiatalabb, szülőképes korú nők körében is van kapcsolat a vöröshús evése és a melldaganatok gyakorisága között, de az ő esetükben kisebb a betegség kialakulásának esélye.

Az orvosok a húsevés korlátozását, elsősorban a felvágottfélék csökkentését ajánlják a nőknek minden korosztályban.

Vöröshús helyett gyümölcs, zöldség

A húsban sok a telitett zsírsav, ami koleszterintermelésre sarkallja a szervezetet, ami szorosan kapcsolódik a női szervezetben az ösztrogéntermeléshez, és ez által kulcsszerepet játszik bizonyos, úgynevezett ösztrogénfüggő daganatok kialakulásában.

Egy amerikai orvoscsoport 90 ezer munkaképes korú nőről gyűjtött adatokat, és azt állapította meg, hogy a vöröshús gyakori fogyasztása akár megkétszerezheti egy nő esélyét a mellrákra.

Szintén megszívlelendő étkezési ajánlás a mellrákkal kapcsolatosan a rosttartalmú ételek fogyasztása, ami a fiatal hölgyeknél jelentősen, a felére szorítja le a melldaganat kialakulásának esélyét.

Az étrendi tanácsokat már csak azért érdemes figyelembe venni, mert a szakértői becslések alapján a fejlett országokban a rákbetegségek legalább egyharmadáért felelősek az ékezési szokásaink.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×