eur:
393.29
usd:
355.02
bux:
72243.41
2024. szeptember 4. szerda Rozália
Prison Cell Bars - Black and White
Nyitókép: DanHenson1/Getty Images

Ütötték és rúgták a földön fekvő áldozat fejét a fiatalok

Sokkal súlyosabb büntetést kaphat az az első fokon négy, illetve nyolc év szabadságvesztésre ítélt két fiatal, akik két és fél évvel ezelőtt brutálisan megvertek és kifosztottak egy férfit Debrecenben.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a börtönbüntetések súlyosítása mellett bűnösségük különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében történő megállapítását is indítványozta két fiatallal szemben. Az elkövetők megvertek és kifosztottak egy férfit az utcán.

Az ítélet szerint az egymással rokoni kapcsolatban álló vádlottak 2022. május 2-án rokonaikkal, valamint a sértettel és annak élettársával italoztak egy debreceni ingatlanban - olvasható az ügyészség közleményében.

A vádlottak este vitába keveredtek a sértettel, akit elküldtek a házból.

A férfi elment, és a háztól nem messze várt az élettársára. Mikor az idősebb - 22 éves - fiú ezt észrevette, kiment a sértetthez és rövid vita után minden ok nélkül megütötte.

A férfi az ütéstől hanyatt esett és elvesztette az eszméletét. Ekkor ért oda fiatalabb - 17 éves - társa, aki szintén megütötte a földön fekvő áldozatot, majd együtt durván, kitartóan bántalmazták a magatehetetlen férfit, miközben többször átkutatták a zsebeit.

A bántalmazással csak azért hagytak fel, mert az egyik vádlott észrevett egy térfigyelő kamerát.

A Debreceni Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete, valamint kifosztás bűntettében találta bűnösnek a fiatalokat, akiket 4 év fiatalkorúak börtönében, illetve 8 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt.

Az ítélet ellen az ügyészség a minősítés megváltoztatása és a büntetés súlyosítása, az elkövetők és védőik elsődlegesen felmentés, másodlagosan pedig eltérő jogi minősítés és a büntetés enyhítése érdekében fellebbeztek.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint

a vádlottaknak tudniuk kellett, hogy a fejet érő ütések és rúgások akár a sértett halálát okozhatják. Ennek tudatában ütötték és rúgták meg a földön fekvő, magatehetetlen férfi fejét.

Erre tekintettel a vádlottak cselekményének jogi megítélése téves, ezért a fellebbviteli főügyészség indítványozta, hogy az ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatva a cselekményt súlyosabban minősítse és annak jellegére és módjára tekintettel tettarányos büntetést szabjon ki.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×