eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Áldiplomatát fogtak el a magyar rendőrök

Ötféle bűncselekménnyel gyanúsított német állampolgárságú áldiplomatát fogtak el a magyar rendőrök - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénteken a police.hu oldalon. A Fővárosi Törvényszék tudatta: elrendelték az áldiplomata ideiglenes átadatási letartóztatását.

A rendőrség tájékoztatása szerint a 62 éves férfit két éve ítélték el Németországban, azóta a dél-dunántúli Szigetváron bujkált. A rendőrség fejvadászai a kommandósokkal csütörtökön csaptak le rá. A férfit a németországi Bad Saulgau-i bíróság 2019 óta körözte különösen jelentős értékre elkövetett zsarolás, hivatalos személy elleni erőszak, testi sértés, rongálás és okmányhamisítás miatt.

A magát ENSZ-diplomatának kiadó férfi 2018-ban és 2019-ben követte el a bűncselekményeket, majd a német hatóságok számára 2019 óta elérhetetlenné vált, ezért 2020 júniusában európai elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A férfi németországi kiadatásáról az illetékes hatóságok döntenek majd - áll a rendőrségi közleményben.

A Fővárosi Törvényszék közölte: pénteken elrendelték a férfi ideiglenes átadási letartóztatását. Az elfogatóparancs (kényszerítés és zsarolás miatt indult büntetőeljárás lefolytatásáért) öt bűncselekményre vonatkozik.

A rendelkezésre álló adatok alapján az eljárás alá vont férfi ügyvezető igazgató és partner volt egy korábban svájci székhelyű cégben, amelyet az illetékes bíróság megszüntetett, és elrendelte a felszámolását. Emiatt a férfi

magát nemzetközi diplomatának kiadva levélben és telefonon több százezer frankos kártalanítást követelt az illetékes svájci hatóságtól, nem fizetés esetére pedig a hadsereg bevonását helyezte kilátásba.

Egy másik alkalommal pedig autójával nem állt meg a rendőrségi jelzésre, kárt okozott a járőrautóban, majd letartóztatásakor egy rendőrnek sérülést okozott.

A férfi a tárgyaláson nem egyezett bele átadásába, ezért a bíróság az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkeresi a német igazságügyi hatóságot, hogy 2022. január 26-ig küldjék meg az elfogatóparancsot. A férfi nem magyar állampolgár, nem rendelkezik magyarországi bejelentett lakóhellyel. Minderre, valamint a terhére rótt bűncselekmények jelentős tárgyi súlyára tekintettel nem volt lehetőség enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására. A bíróság végzése nem végleges - közölte a törvényszék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 15:12
×
×
×
×