INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

debreceni törvényszék

sikkasztás

bűnszövetkezet

vádemelés

takarékbank

debrecen

Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement

Sok százmilliót sikkasztott el a két banki alkalmazott

Infostart

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben különösen nagy értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a két vádlott 2007 márciusától 2017 szeptemberéig több mint 10 éven keresztül egy takarékbank ugyanazon fiókjában dolgoztak együtt Debrecenben. A közös munka munkavégzés a takarékbank egy másik fiókjában folytatódott tovább 2018 februárjától áprilisáig, amíg a fiók be nem zárt. A vádlottak több esetben két személyes fiókként működtek, azaz munkájukat harmadik személy vagy felső vezető közvetlenül nem ellenőrizte – olvasható a Debreceni Törvényszék sajtóközleményében.

A két vádlott, mint az egyik takarékszövetkezet alkalmazottjai, valamennyi, a pénzintézetnél vezetett lakossági és vállalati ügyfél számlájához hozzáfértek, azokon pénzügyi műveleteket végezhettek. Ennek során a vádlottak egymás tevékenységéről tudva, rendszeres haszonszerzésre törekedve az elsőrendű vádlott 2012 márciusától 2018 május végéig, míg a másodrendű vádlott 2018 áprilisáig terjedő időszakban

31 lakossági és 21 vállalati ügyfelet érintően tulajdonítottak el összesen több mint 400 millió forintot.

A vádlottak a bűncselekményt oly módon követték el, hogy a takarékszövetkezet ügyfelei részére vezetett számlákról aláírást nem tartalmazó vagy hamisított bizonylatok felhasználásával, az ügyfelek tudta és beleegyezése nélkül, erre irányuló megbízás hiányában vettek fel és tulajdonítottak el jogellenesen különböző összegeket.

Cselekményük leplezése érdekében a számlakivonatok kézbesítési címeit saját lakóhelyükre, valamint az általuk használt elektronikus levelezési címre változtatták meg, majd a kivonatok tartalmát módosítva azokat vagy a személyes ügyintézések alkalmával adták át az ügyfeleknek a fiókban – több esetben az ügyfél többszöri reklamációját követően – vagy az erre szolgáló központi rendszert mellőzve, saját elektronikus levelezési címükről juttatták el az arra jogosultaknak. A vádlottak által rögzített levelezési cím nem egyezett meg az ügyfelek valós címével, azok vagy nem létező címek voltak vagy az ügyben nem érintett személyekhez voltak köthetőek. Ezen valótlan levelezési címek rögzítése is a cselekményük leplezését szolgálta.

A vádirat szerint a két vádlott az eltulajdonított pénzösszeg hiányának leplezése céljából 52 ügyfél – 31 lakossági és 21 vállalati – számláján végeztek jogellenes tranzakciókat jogosulatlan átvezetések formájában összesen több mint 864 millió forint összegben. Ezen tranzakciókról a számlatulajdonosoknak nem volt tudomásuk, azokra megbízást egyik esetben sem adtak. A vádlottaknak a 31 lakossági és 21 vállalati ügyfél számláját érintő jogosulatlan átutalásokkal, eltérő összegek különböző számlák közötti átvezetésével az volt a céljuk, hogy az általuk az ügyfél számlájáról döntő többségben készpénzben felvett és eltulajdonított összegek hiányát az ügyfél az általa kezdeményezett pénzügyi tranzakció lebonyolításakor ne észlelje.

A vádlottak arra is törekedtek, hogy a jogosulatlan átutalásokkal érintett ügyfelek közvetlenül velük tartsák a kapcsolatot ügyintézéseik során. Ezen ügyfelek készpénzfelvételi igényeit megismerve gondoskodtak arról, hogy az ügyfelek által tervezett tranzakciók minimális fedezete a számlákon rendelkezésre álljon, mely összegeket vagy készpénz befizetés vagy más számlákról történő jogellenes átvezetés útján biztosították. Az ügyfelek előre nem tervezett tranzakciói esetén a vádlottak újabb időpontot javasoltak, illetve távollétüket az ügyfelek részére bejelentették, ezáltal biztosították azt, hogy a felvenni kívánt összeg a számlán minden esetben rendelkezésre álljon – fogalmaz a vád.

A vádlottak kihasználták azt, hogy a bankfiók kis létszámú volt, továbbá azt, hogy a sértett pénzintézet az évek során folyamatosan átalakult, az ellenőrzés hiányos volt, továbbá az ügyfelekkel jó kapcsolatot alakítottak ki. A lakossági ügyfeleket több mint 90 millió, míg a vállalati ügyfeleket több mint 310 millió forinttal károsították meg. A vádlottak azonban a leírtak alapján 864 millió forintot kezeltek jogellenesen – zárul a közlemény.

Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018