eur:
393.86
usd:
365.08
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Sok százmilliót sikkasztott el a két banki alkalmazott

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben különösen nagy értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a két vádlott 2007 márciusától 2017 szeptemberéig több mint 10 éven keresztül egy takarékbank ugyanazon fiókjában dolgoztak együtt Debrecenben. A közös munka munkavégzés a takarékbank egy másik fiókjában folytatódott tovább 2018 februárjától áprilisáig, amíg a fiók be nem zárt. A vádlottak több esetben két személyes fiókként működtek, azaz munkájukat harmadik személy vagy felső vezető közvetlenül nem ellenőrizte – olvasható a Debreceni Törvényszék sajtóközleményében.

A két vádlott, mint az egyik takarékszövetkezet alkalmazottjai, valamennyi, a pénzintézetnél vezetett lakossági és vállalati ügyfél számlájához hozzáfértek, azokon pénzügyi műveleteket végezhettek. Ennek során a vádlottak egymás tevékenységéről tudva, rendszeres haszonszerzésre törekedve az elsőrendű vádlott 2012 márciusától 2018 május végéig, míg a másodrendű vádlott 2018 áprilisáig terjedő időszakban

31 lakossági és 21 vállalati ügyfelet érintően tulajdonítottak el összesen több mint 400 millió forintot.

A vádlottak a bűncselekményt oly módon követték el, hogy a takarékszövetkezet ügyfelei részére vezetett számlákról aláírást nem tartalmazó vagy hamisított bizonylatok felhasználásával, az ügyfelek tudta és beleegyezése nélkül, erre irányuló megbízás hiányában vettek fel és tulajdonítottak el jogellenesen különböző összegeket.

Cselekményük leplezése érdekében a számlakivonatok kézbesítési címeit saját lakóhelyükre, valamint az általuk használt elektronikus levelezési címre változtatták meg, majd a kivonatok tartalmát módosítva azokat vagy a személyes ügyintézések alkalmával adták át az ügyfeleknek a fiókban – több esetben az ügyfél többszöri reklamációját követően – vagy az erre szolgáló központi rendszert mellőzve, saját elektronikus levelezési címükről juttatták el az arra jogosultaknak. A vádlottak által rögzített levelezési cím nem egyezett meg az ügyfelek valós címével, azok vagy nem létező címek voltak vagy az ügyben nem érintett személyekhez voltak köthetőek. Ezen valótlan levelezési címek rögzítése is a cselekményük leplezését szolgálta.

A vádirat szerint a két vádlott az eltulajdonított pénzösszeg hiányának leplezése céljából 52 ügyfél – 31 lakossági és 21 vállalati – számláján végeztek jogellenes tranzakciókat jogosulatlan átvezetések formájában összesen több mint 864 millió forint összegben. Ezen tranzakciókról a számlatulajdonosoknak nem volt tudomásuk, azokra megbízást egyik esetben sem adtak. A vádlottaknak a 31 lakossági és 21 vállalati ügyfél számláját érintő jogosulatlan átutalásokkal, eltérő összegek különböző számlák közötti átvezetésével az volt a céljuk, hogy az általuk az ügyfél számlájáról döntő többségben készpénzben felvett és eltulajdonított összegek hiányát az ügyfél az általa kezdeményezett pénzügyi tranzakció lebonyolításakor ne észlelje.

A vádlottak arra is törekedtek, hogy a jogosulatlan átutalásokkal érintett ügyfelek közvetlenül velük tartsák a kapcsolatot ügyintézéseik során. Ezen ügyfelek készpénzfelvételi igényeit megismerve gondoskodtak arról, hogy az ügyfelek által tervezett tranzakciók minimális fedezete a számlákon rendelkezésre álljon, mely összegeket vagy készpénz befizetés vagy más számlákról történő jogellenes átvezetés útján biztosították. Az ügyfelek előre nem tervezett tranzakciói esetén a vádlottak újabb időpontot javasoltak, illetve távollétüket az ügyfelek részére bejelentették, ezáltal biztosították azt, hogy a felvenni kívánt összeg a számlán minden esetben rendelkezésre álljon – fogalmaz a vád.

A vádlottak kihasználták azt, hogy a bankfiók kis létszámú volt, továbbá azt, hogy a sértett pénzintézet az évek során folyamatosan átalakult, az ellenőrzés hiányos volt, továbbá az ügyfelekkel jó kapcsolatot alakítottak ki. A lakossági ügyfeleket több mint 90 millió, míg a vállalati ügyfeleket több mint 310 millió forinttal károsították meg. A vádlottak azonban a leírtak alapján 864 millió forintot kezeltek jogellenesen – zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×