eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Szakértő: megállhat a terrorizmus előkészületének vádja V. Kende esetében

Ha valaki rákeres a neten az Iszlám Állammal való kapcsolattartásra, még nem lehet vétkesnek tekinteni, ám ha az egy feltárható folyamat része és bizonyítható, hogy az illető tenni akart valami ártalmasat, kemény büntetés várhat rá.

Megállhat a terrorcselekmény előkészülete annak az elfogott, 21 éves, iszlám hitre tért magyar fiatal férfinak az esetében, aki a TEK és a rendőrség tájékoztatása szerint robbantásos merényletre készült, illetve autóval akart a tömegbe hajtani – állítja az InfoRádiónak nyilatkozó Surdy Miklós ügyvéd, korábbi büntetőbíró.

Az eljárás végén kiszabható büntetés mértékét ugyanakkor jelentősen befolyásolja az, hogy a gyanúsított ténylegesen tett-e előkészületeket a terrorcselekmény vagy -cselekmények megvalósítására.

"A hatályos szabályozás és a bírói gyakorlat kimunkálta már, hogy az élet elleni cselekmény előkészületének mik a kritériumai. Természetesen minden ügy más és más, ebben az esetben is egyértelmű, hogy az eset összes körülményét kell nézni; tehát ha valaki rákeres az Iszlám Állammal való kapcsolattartásra az interneten, az még nem előkészület" – mutatott rá Surdy Miklós.

A nyilvánosságra hozott információk alapján ami megállapítható, hogy az érintett fiatal

  • iszlám hitre tért
  • arab nevet vett fel
  • hűségesküt tett az Iszlám Államnak
  • aktív levelezést folytatott velük
  • a levelezés témája és tárgya, főleg az utolsó időkben egyértelműen bűncselemények elkövetését célozta, amelyek sok ember életét követelték volna.

"Ha a csőbomba beszerzésére lépéseket tett, az összeszerelés iránt érdeklődött, anyagokat szerzett be, már megalapozhatja a bűncselekmény előkészítése elkövetésének gyanúját" – tisztázta Surdy Miklós.

Ha nem vásárolt semmit, csak rákeresett a neten a tennivalókra, akkor lesz büntethető, ha "tényleg látni, hogy azért keresett rá a tartalmakra, hogy összeállítson egy bombát".

Nehéz bizonyítási kérdésnek nevezte az ügyvéd azt, hogy

minden arra mutat-e majd, hogy a fiatal csőbombát akart összerakni és azzal tenni is akart valamit.

Azt már szerinte sokkal könnyebb lenne bizonyítani, ha arra készült volna, hogy autóval hajtson tömegbe.

Persze ha még az előkészület cselekménye sem bizonyítható, teljesen más nagyságrendű lehet a büntetés, de Surdy Miklós szerint megállhat a bíróságon az előkészület, így "nagyon súlyos büntetés néz ki" V. Kendének.

A 21 éves fiatalról korábban megírtuk, hogy egy jómódú kecskeméti családban nőtt fel, a helyi Piarista Gimnáziumban érettségizve pedig a Budapesti Gazdasági Főiskolán folytatta tanulmányait, diáktársai hallgatag, szorgalmas, jó eszű fiúnak ismerték, akiről nem volt feltételezhető, hogy ilyen útra tér.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×