eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: YouTube/ Magyarország Ügyészsége

Filmbe illő részletek: a CIA buktatta le a kecskeméti iszlamistát

Az ügynök leadta a drótot, a kommandó lerohanta a toborzó iszlamistákat.

Filmbe illő nyomozás és elképesztő fordulatok előzték meg az Iszlám Állam terrorszervezettel szövetkező 21 éves kecskeméti egyetemista, V. Kende – vagy ahogyan magát nevezte, Hüsseyin Z. V. – elfogását – írja a Blikk. Bár a babérokat a Terrorelhárítási Központ (TEK) aratta le, az információ, amely a radikalizálódott fiatalember lebukásához vezetett, egészen messziről érkezett.

A bulvárlap értesülései szerint a szálak egészen az Amerikai Egyesült Államokig, pontosabban a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) központjába, a Virginia állambeli Langley-be vezetnek.

Ismeretes: a jómódú, polgári családban nevelkedő V. Kendét a hónap elején fogták el kecskeméti otthonában. A gyanú szerint a piarista gimnáziumot végzett fiatal felajánlotta a szolgálatait az Iszlám Államnak, tömegbe hajtásos merényletet és az Európa-bajnokság helyszínein szögecses csőbombák felrobbantását tervezte.

Hogy került a TEK látókörébe?

A CIA egyik hírszerzője beépült egy dark webes (az internet sötét oldala) felület felhasználói közé, az ügynök munkája annyira eredményes volt, hogy általa egy egész iszlamista sejtet sikerült felszámolni. Amikor az amerikai kommandósok rajtaütöttek a radikálisokon, egyikük laptopján találták meg a nyomozók azt a titkos csetszobát, ahol V. Kende tartotta a kapcsolatot a terroristákkal. A CIA az információkat átadta a magyar társszerveknek, amelyek hamar a fiatal nyomára bukkantak, megakadályozva egy komoly merénylet végrehajtását – ismerteti a Blikk.

„A dark web hagyományos interneten keresztül működő hálózat, amely védelmet nyújt azok számára, akik mondjuk harcolnak egy elnyomó rezsim ellen, de sajnos a terroristák és szexuális ragadozók számára is ideális felület” – magyarázta a lapnak Keleti Arthur, az Informatikai biztonság napja független rendezvény alapítója. „Az anonimitás itt magas fokon működik. Használatához nincs másra szükség, mint egy speciális böngészőre, amely ingyenesen letölthető” – tette hozzá.

Összeomlott a börtönben

V. Kendét terrorcselekményre való előkészülettel gyanúsítják. A férfi fellebbezett a gyanúsítás ellen is, ám ezt elutasították, így július 2-ig biztos a rácsok mögött marad. Védelmét Jován László látja el, aki korábban elmondta: védencét nagyon megviselte a letartóztatás.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×