eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Magyar tudósok eldöntötték, hogy a kutya vagy a macska okosabb

Komolyan megvizsgálták magyar etológusok, hogy melyik az okosabb, a kutya vagy a macska. Erről tanulmány készült. Ebben az is szerepel, hogy máig nem eldöntött kérdés, vajon egyformán megértik-e az emberi kommunikatív jelzéseket, például a mutatást.

Az ELKH-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport és az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak Scientific Reportsban megjelent legutóbbi tanulmányában arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mennyire ügyesen követik az emberi mutatást a kutyák és a macskák. Fontos szempont volt, hogy az állatokat teljesen azonos körülmények között teszteljék, biztosítva az eredmények összehasonlíthatóságát.

„Első körben a macskákat és a kutyákat is laborban teszteltük, bár ez a macskák esetében elég nagy kihívás volt” – mondta Salamon Attila, a cikk első szerzője.

"Összesen hatvankettő, lakásban tartott, családi macska érkezett a tanszékre a gazdájával, de végül csak harmincnégyet tudtunk bevenni a tesztbe. A többiek túlságosan aggódtak, vagy nem voltak elég motiváltak, pedig a kedvenc ételüket kapták jutalomként. Ezzel szemben a kutyák közül egyetlen alanyt sem vesztettünk.”

„A feladat látszólag nagyon egyszerű volt: két edényt tettünk le a földre, amelyek közül az egyikbe jutalomfalatot rejtettünk. A kísérletvezető mindig arra az edényre mutatott, amelyikben a jutalom volt, majd megnéztük, vajon melyiket választják az alanyaink. Összességében a kutyák bizonyultak ügyesebbnek: lényegesen

többször találtak rá a jutalomra, mint a macskák”

– mondta Csepregi Melitta, társszerző. „Azt is megfigyeltük, hogy a macskák az idő előrehaladtával egyre kevésbé voltak hajlandóak választani, míg a kutyák végig lelkesen végezték a feladatot.”

Mivel a macskáknak láthatóan hátrányt jelentett az ismeretlen környezet, a kutatók később az otthonukban is letesztelték őket. A laborban megfigyelt csökkenő választási hajlandóság itt már nem volt jellemző, de így sem voltak olyan sikeresek, mint a kutyák.

„A két faj közti eltéréseket több tényező is magyarázhatja. Lehet, hogy a macskák kevésbé figyeltek oda, nem motiválta őket eléggé a jutalomfalat, vagy zavarta őket az idegen hely, illetve a gyakori fizikai kontaktus a gazdával a teszt alatt,” – mondta Gácsi Márta, a kutatás vezetője.

"Gondoljunk csak bele: a macskákkal szemben a kutyák őse társas, falkában élő faj volt, és csak a kutyát szelektálta együttműködésre az ember a háziasítás során. Ráadásul hiába házikedvenc mindkettő, nem teljesen egyformán tartjuk őket. Mindent összevetve nem csoda, ha

a macskák számára kevésbé fontos, hogy figyelembe vegyék az emberek jelzéseit”

– tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Orosz közlés szerint Ukrajna vasárnapra virradó éjjel összesen 38 drónnal támadta a Krím félszigetet. Feodoszija kikötőjében több robbanást is lehetett hallani, a közúti forgalmat korlátozták a környéken. Értesülések szerint Ukrajna európai szövetségesei több mint egymillió tüzérségi lőszert szállíthatnak le a megtámadott országnak tavasszal. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elismerte, hogy az Avgyijivka szektorban szolgáló egyes parancsnokok téves számításai befolyásolták a védelmi állások stabilitását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×