eur:
395.05
usd:
366.06
bux:
65186.32
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kung Fu Panda: kiderült a perelő férfi turpissága

Kung Fu Panda: kiderült a perelő férfi turpissága

Két év börtönbüntetésre és több mint hárommillió dollár (857 millió forint) kártérítés megfizetésére ítélte egy amerikai bíróság azt a férfit, aki pénzt próbált kicsalni a DreamWorks Animation stúdióból azt állítva, hogy az tőle lopta a nagysikerű Kung Fu Panda animációs film karaktereit és történetét.

A bostoni ügyészség szerint miután Jayme Gordon 2008-ban megnézte az akkor még premier előtt álló film előzetesét, átrajzolta és átdátumozta néhány korábbi rajzát, hogy azok a trailerben látott karakterekhez hasonlítsanak, majd ezeket a rajzokat felhasználva indított pert a vállalat ellen.

Az ügyészség szerint a massachusettsi férfi korábbi rajzai és az általa kitalált történet - amelynek a Kung Fu Panda Power címet adta a trailer megnézése után -, szinte egyáltalán nem hasonlítanak a Kung Fu Panda karaktereire.

Gordon 2011-ben perelte be a DreamWorks stúdiót szerzői jogok megsértéséért és azt az ajánlatot tette a vállalatnak, hogy peren kívüli megállapodás keretében fizessen neki 12 millió dollárt. A DreamWorks elutasította az ajánlatot, amely további két év jogi csatározáshoz vezetett.

Gordon állításai akkor inogtak meg, amikor a DreamWorks felfedezte, hogy a férfi rajzainak egy részét az 1994-es Disney-klasszikus, Az oroszlánkirály karaktereit is ábrázoló kifestő könyvből másolták ki.

Az 51 éves Gordon ezt követően beleegyezett, hogy visszavonja a vádakat a DreamWorks ellen, a stúdió azonban akkorra már hárommillió dollárt költött, hogy megvédje magát a bíróságon.

Egy szövetségi bíróság később csalás és hamis tanúzás bűntettében találta bűnösnek a férfit, akire öt év börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség. Gordon ügyvédje pszichiátriai okokra hivatkozva kért enyhítést.

A bostoni rendőrség szerdán két év börtönbüntetésre és több mint hárommillió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a férfit, aki egyelőre nem döntötte el, hogy fellebbez-e az ítélet ellen.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×