eur:
400.3
usd:
366.82
bux:
74228.4
2024. október 15. kedd Teréz

"Ha megölöm Lennont, többé nem leszek egy senki"

Ismét elutasították John Lennon gyilkosának kérelmét, ügye újratárgyalására. Mark David Chapman a meghallgatáson új részleteket árult el a tragikus esetről.

Nem kiáltott rá a stúdiófelvételéről hazaérkező John Lennonra - állítja Mark David Chapman, aki 1980. december 8-án több lövéssel halálosan megsebesítette a zenészt. "Nem emlékszem, hogy azt mondtam volna, Lennon úr. Ezt az újságírók találták ki, nem történt meg. Nem fordult felém. Hátba lőttem" - közölte a most 53 éves férfi a döntőbizottság előtt.

Chapman ötször tüzelt, miután John Lennon és neje, Yoko Ono kiszállt limuzinjából, majd a pár akkori otthona, a New Yorkban álló Dakota-ház bejárata felé indult. A zenészt négy lövedék találta el, az egyik Lennon nyaki aortáját roncsolta szét.

Az egykori karbantartó most azt is elárulta, hogy a megvalósítása előtt három hónappal kezdte tervezgetni a gyilkosságot, miután látta Lennont a Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című lemezének borítóján.

"Láttam az arcát, és úgy tűnt, egyszerre minden összeáll, megvan a megoldás a bajomra; össze voltam zavarodva és egy senkinek éreztem magam. Azt mondtam magamnak: az már valami lenne, ha megölném ezt a fickót. Híres lennék, más, mint egy senki. Akkoriban ezzel érveltem" - magyarázta a bizottságnak Mark David Chapman.

"Akkor figyeltem fel rá, de rosszul, hamisnak ítéltem meg. Itt lakik ez a fickó ebben a flancos házban, miközben a szerelemről és más dolgokról énekel; feldühített" - tette hozzá a férfi, aki akkoriban Hawaii-on élt feleségével.

Chapman már októberben is elrepült New Yorkba, hogy végezzen az egykori Beatles-taggal, ám akkor elhalasztotta a kísérletet. Decemberben aztán visszatért - feleségének azt hazudta: azért utazik el, hogy rendbe tegye a dolgait. A férfi bevallotta: szégyelli magát, amiért megölte Lennont.

A gyilkos már 28 évet töltött a New York állambeli Attica börtönben, az utóbbi 16 évben neje, aki kitartott mellette, összesen 44 órát tölthetett vele.

Yoko Ono, Lennon özvegye ezúttal nem tett vallomást férje gyilkosának ügyében, a The New York Daily News című lapnak azonban elmondta: "Rengetegen gyűlölik idekinn, biztonságosabb számára, ha a börtönben marad."

Mark David Chapman azt állítja, munkát ajánlottak számára egy farmon az államban, a felülvizsgálati bizottság azonban elutasította kérelmét; szerintük a férfi elengedése veszélyeztetné a közrendet és a közbiztonságot, és aláásná a törvény iránti tiszteletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

Hogyan lehet lassítani az öregedés folyamatát? Hogyan lehet meghekkelni a biológiai óránk járását? Milyen életmód, gyógyszer, hatóanyag segíti ezeket a folyamatokat? Amíg ezt genetikai úton nem lehet megtenni, milyen egyéni megoldások vannak? Mivel élhet a hétköznapi ember és milyen dimenzióban járnak ezen a téren a milliárdosok? Látványos kísérletek, tudományos információk és gyakorlati tudnivalók keretében mutatták be a legújabb longevity trendeket a Medipredict konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×