eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma

Tíz éve halott Diana hercegnő - hátborzongató videók

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 1997. augusztus 30-án éjszaka indult el végzetes útjára Diana hercegnő és akkori partnere, Dodi Fayed a párizsi Ritz Hotelből. A pár gépkocsija - benne a biztonsági személyzet egyik tagjával, az aznap a sofőri teendőket is ellátó Henri Paullal és a Fayed család által felbérelt testőrrel, Trevor Rees-Jones-szal - éjfél után hagyja el a szállodát, majd kevéssel fél egy előtt az egyik alagútban egy oszlopnak ütközik. A végzetes nap percről percre.

1997. augusztus 30-án, szombaton Diana hercegnő és Dodi Fayed Párizsba érkezik a Földközi-tengeren töltött szabadságukról. A pár Szardínia szigetéről indul és a párizsi Le Bourget repülőtéren száll le.

A repülőtérről a Fayed-család egyik ingatlanjába viszik őket, mielőtt a - szintén a család tulajdonában lévő - Ritz Hotelbe mennének a Vendome térre.

Az este folyamán Dianát és Dodit végig nagyon zavarja a lesifotósok jelenléte, ezért lemondanak egy előkelő belvárosi étterembe tervezett vacsorát, helyette a Ritzben, saját lakosztályukban vacsoráznak.

12.20
A pár éjfél után 20 perccel, azaz már augusztus 31-én hagyja el a lakosztályt. A hotel hátsó bejáratánál beszállnak a Ritz által biztosított Mercedes S280-ba, majd a biztonsági személyzet egyik tagja, az aznap este sofőrként is működő Henri Paul és a Fayed-család által felbérelt testőr, Trevor Rees-Jones társaságában elindulnak. Diana és Dodi Fayed a hátsó ülésen foglalnak helyet.

Megpróbálják elterelni a lesifotósok figyelmét, ám ez nem sikerül tökéletesen, így néhány paparazzo az autó nyomába szegődik, amint az végigszáguld a Szajna északi partján.12.25
A Mercedes az egyik aluljáróban karambolozik. Először az oldalfalnak ütközik az autó, majd az út túloldalán lévő oszlopnak. A vizsgálatok később megállapítják, hogy az autó alighanem összeütközött egy fehér Fiat Unóval, bár a hivatalos jelentés szerint ennek nem volt komoly szerepe a balesetben. A Mercedes 118-155 km/h sebességgel haladt, jóval a megengedett határ fölött.

12.26
Beérkezik az első riasztás a rendőrségre és a mentőkhöz.

12.32
Az első mentőcsapat megérkezik a helyszínre. Az összetört Mercedes hátsó padlóján Diana hercegnő öntudatánál van, Dodi Fayed ellenben már az ütközés pillanatában szörnyethalt, csakúgy, mint a sofőr, Henri Paul. Az alábbiakban az ITN brit kereskedelmi televízió első jelentése a balesetről (a műsort 1 perc 50 másodpercnél szakítják meg).

Az alábbi a BBC brit közszolgálati televízió első jelentéseinek egyike a balesetről.


Az anyósülésen utazó testőr, Trevor Rees-Jones is öntudatánál van, de sérülései nagyon súlyosak. Orvosok és járókelők rohannak a hercegnőhöz.

01.00
Diana hercegnőt sikerül kiszabadítani az autóból. Megpróbálják a helyszínen ellátni, mielőtt a Pitie-Salpetriere kórházba szállítják.

01.30
Dodi Fayedet hivatalosan is halottá nyilvánítják

02.06
Diana hercegnő megérkezik a kórházba, még mindig életben van.

04.00
Az orvosi beavatkozás ellenére Diana hercegnő a szív- és tüdősérülések következtében meghal.

A baleset napján folyamatosan érkeztek a részvétnyilvánítások a királyi családhoz, elsősorban természetesen a két herceghez, Vilmoshoz és Harryhez. Részvétét nyilvánította Tony Blair miniszterelnök is.


A frissen megválasztott miniszterelnök jól láthatóan a könnyeivel küszködik Trimdon Church előtt megtartott rövid beszéde alatt. "Az emberek Hercegnője volt...hihetetlen móka volt vele lenni, különleges ember volt" - mondta Tony Blair.

Diana hercegnő temetése aztán megmozdította egész Nagy-Britanniát. A gyásszertartás egyik legemlékezetesebb része az volt, amikor Elton John - külön erre az alkalomra írt szöveggel - előadta a Candle in the Wind című számát.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×