eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A drónnal készült képen a Lajta főmeder és a Lajta bal parti csatorna közötti, megnyitott szükségtározó Hegyeshalomnál 2024. szeptember 19-én.
Nyitókép: A Lajta főmeder és a Lajta bal parti csatorna közötti, megnyitott szükségtározó Hegyeshalomnál 2024. szeptember 19-én. MTI/Máthé Zoltán

Jön a tetőzések időszaka - árvízi hírek csütörtökön

Lassú az apadás Ausztriában, ami nem túl jó jel.

2024.09.19. 18:03

Kosárpályából vízilabdapálya – így néz ki most a víz alá került esztergomi Víziváros

Egy őslakos az InfoRádió tudósítójának mondta el részletesen, miben különbözik a mostani árvíz a korábbiaktól. Makavics Judit visszaemlékezése szerint 2013-ban a víz elérte a helyi kertekben, parkokban lévő fák koronájának az alját, csütörtökön egy kicsit alacsonyabban állt a víz. Mivel Víziváros történelmi városrész, több ház városfalra épült, így a mostani helyzetben sincsenek veszélyben.

2024.09.19. 17:55

Lezárták a korzót Szentendrén, senki nem mehet oda a hétvégén - 2-3 napos tetőzéssel számolnak

Szentendrén a bámészkodók miatt a legnagyobb szigorra van most szükség. Noha a mobilgát és a 11-es út mellett lerakott homokzsákok védenek, az árvízi védekezésre kirendelt erőkre továbbra is szükség van, most már azzal számolnak, hogy nem pillanatszerű lesz a tetőzés a Dunán.

2024.09.19. 17:04

Elhalasztották az autómentes hétvégét a fővárosban

A dunai árvíz miatt a tervezettnél két héttel később, október 5-én és 6-án rendezi meg az autómentes hétvégét a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) – közölte a közlekedési társaság.

2024.09.19. 17:03

Vészhelyzet Leányfalun: már a volt miniszter házába is betörhet a Duna

Az alsó, Duna-parti sétányon lévő összes ház már víz alatt áll Leányfalun – számolt be az InfoRádióban az ott élő korábbi környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Szabó Imre elmondta azt is, hogy péntek éjjel vagy szombaton reggel tetőzhet a Duna Leányfalunál.

2024.09.19. 16:51

Budapesten befejeződött a védekezés

Budapesten gyakorlatilag befejeződött az árvízvédelmi felkészülés - közölte a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták: jóval a tetőzés előtt fejezik be a felkészülést. A budapesti fővédvonalon kilenc méteres magasságig építették ki a szükséges helyeken az ideiglenes gátakat - tették hozzá. A tájékoztatás szerint a Margitszigeten és a Királyok útján csütörtök reggelre csaknem teljes egészében befejeződtek a munkálatok. Még arra is volt idő, hogy ezeknek a gátaknak az oldalsó, kiegészítő megerősítését elvégezzék a biztonság fokozása érdekében. Az utolsó simításokkal is hamarosan elkészülnek az újpesti téli kikötőnél, a Váci úton, ahol a szivárgások ellen egy körülbelül 300 méteres szakaszon homokzsákokból emeltek egy védvonali megerősítést - jelezték. A Fővárosi Csatornázási Művek 400 munkatársa és alvállalkozóiktól 250 ember dolgozott éjjel-nappal a gátakon, ezen kívül mintegy 100 kollégájuk "a háttérből támogatta a munkájukat" - ismertették. Hangsúlyozták: a vállalat készenléti és figyelőszolgálata szüntelenül járja a gátakat. Ha bármilyen árvízi jelenség - például buzgár, fakadó vagy szivárgó víz - mutatkozna, akkor a készenléti egységek azonnal bevethetőek - áll a közleményben.

2024.09.19. 16:41

Szentendrei pillanatkép: ilyen az élet a mobilgát árnyékában

Szentendrén és Leányfalun is egyelőre nyugodt az árvízi helyzet, de azért néhány helyen már felbukkant az ár.

2024.09.19. 16:40

A Pilisi Parkerdő több utat is megnyitott

Nem hajthat fel bárki ezekre a szakaszokra.

2024.09.19. 16:30

Vác "készen van", és vár

Vácon elkészült a védmű - jelentette be a település polgármestere. Matkovich Ilona az InfoRádióban elmondta, hogy az árvíz által veszélyeztetett helyeken lezárták a Duna partját, és több mint 300 ezer homokzsákot raktak ki. Jelenleg nincs szükségük önkéntesekre.

2024.09.19. 16:20

Süttő-Neszmély bő 7 kilométer: 30 kilométert kell most kerülni - helyszíni tudósítás

Komárom és Esztergom még távolsági busszal sincs most összekötve, a vonat sem jár, néhány bátor kerékpáros azonban igen, bár a kísértetiessé vált 10-es úton 10 centis víz hömpölyög. Az elárvult vasúti sín jelenti itt a védelmet. Süttő és Neszmély egyébként védve van, az autóforgalom az, ami ellehetetlenült.

2024.09.19. 15:40

Forgalomkorlátozások és lezárások: ezzel kell számolni az autósoknak

A Duna áradása illetve a védekezési munkák miatt egyre több helyen kell forgalomkorlátozásokat bevezetni – figyelmeztet az Útinform.

2024.09.19. 15:30

Így önti el a víz a régi 2-es utat - videó

Vác és Göd között készült a felvétel.

2024.09.19. 15:20

Vízügyi figyelmeztetés: minden egyes cipőnyom ront a gátak minőségén

Nagyjából 40-50 centiméterrel a 2013-as nagy dunai árvíz szintje alá várják a tetőzést Budapesten és a folyam északi szakaszán - mondta el az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

2024.09.19. 14:58

A készenlétisek is a gáton

Logisztikában, felderítőtevékenységben, vagyonmegóvásban és forgalomirányításban segítik az árvízi védekezést a készenléti rendőrök - közölte a Készenléti Rendőrség a police.hu oldalon csütörtökön.

A közleményben azt írták: az árvízvédelmi operatív törzs közvetlen feladatszabása alapján végzik munkájukat a készenléti rendőrök. Eszközparkjuknak és különleges egységeiknek köszönhetően hatékonyan tudják támogatni a különböző, védekezésben részt vevő társhatóságok és szervezetek munkáját - jelezték. Bevetettek már tehergépjárműveket, drónokat, folyamatosan repülnek helikoptereik, de a lovasaik is járőröznek a gépkocsival nehezen járható terepeken. A tájékoztatás szerint több egységük logisztikai feladatokat lát el, a védekezéshez szükséges eszközöket viszik a gátakhoz, illetve a személyszállításban is segítséget nyújtanak. Drón- és helikopterpilótáik a Duna áradási irányainak feltérképezésében nyújtanak segítséget a vízügyi szakembereknek. Emellett járőreik a lezárásoknál forgalmat irányítanak, a védvonalak mentén biztosítják, hogy a katasztrófaturisták ne akadályozzák a védekezésben részt vevők munkáját, valamint az elzárt területek vagyonmegóvása érdekében visszatérően ellenőrzik az ingatlanokat. Emellett a megelőzés jegyében folyamatosan figyelemmel kísérik a folyó ártéri részeit - tették hozzá. A Készenléti Rendőrség felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a minél hatékonyabb védekezés érdekében hajtsák végre a hatóságok utasításait, és amennyiben ebben önkéntes szerepet nem vállalnak, ne tartózkodjanak az ártéri területeken, és ne hátráltassák, akadályozzák a védekezésben részt vevők munkáját.

2024.09.19. 14:56

Élőben a gát tetejéről: a Római-part már víz alatt, most mindenki a tetőzést várja

Optimista hangulatról számolt be az InfoRádió helyszíni tudósítója, most a patkányinvázió ad feladatot, de az igazi kihívás az lesz, hogy a tetőzés után még akár egy hétig hogyan bírják a víz terhelését a védművek.

2024.09.19. 14:56

Tetőzésközeli szinten a Duna Nagybajcsnál

Délután egy óra magasságában tetőzésközeli szintre emelkedett a Duna Nagybajcsnál. Vonul lefelé az árhullám az országban, minden érintett területen folyik a védekezés – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A lakosságot továbbra is kérik, hogy a munkálatokat ne hátráltassa fotózással, nézelődéssel a töltéseken és azok környékén!

2024.09.19. 14:34

I. kerületi helyzet - Batthyány tér és környéke - polgármesteri közlemény V. Naszályi Mártától

"Tisztelt Budavári Lakosok!

A dunai árhullám a hivatalos előrejelzések szerint szombaton tetőzik Budapestnél. A Duna legmagasabb vízszintje várhatóan nem éri el a 2013-as szintet.

Kerületünk legmélyebb pontjain – a Batthyány tér – Fő utca – Döbrentei tér és a Duna közötti területen fel kell készülnünk arra, hogy lakóházak pincéit, mélygarázsait elöntheti a belvíz.

A Budavári Önkormányzat is felkészült a legmagasabb fokú készültségi szintet igénylő védekezésre, és minden segítséget megad a lakosságnak a védekezéshez, illetve az árhullám levonulását követően az utómunkálatokhoz, ezen belül az elöntött helységekből a víz kiszivattyúzásához, a takarításhoz és a fertőtlenítéshez.

A csütörtöki naptól, azaz szeptember 19-től – lakásonként legfeljebb 10 db – homokzsákot is biztosítunk az azt igénylő, a belvízzel érintett területen élő I. kerületiek részére. A Közterület-felügyeleti Iroda folyamatos, éjjel-nappali nyitva tartás mellett az Országház utca 9. szám alatt található irodájában biztosítja a Batthyány tér – Fő utca – Döbrentei tér és a Duna közötti területen élők számára a homokzsákok átvételét.

Fontos: a homokzsákokat kizárólag első kerületi lakcímkártyával lehetséges átvenni!

A Budavári Önkormányzat a lakossági védekezés elősegítése érdekében 75 m3 homokot szerzett be, melynek a kiszállítására várhatóan a holnapi nap folyamán kerül sor az alábbi helyszínekre

• Batthyány tér, a Szent Anna templommal szemben a járdán

• Szilágyi Dezső tér 1 számmal szemben a parkolóban

• Döbrentei utca 18 számmal szemben a zöld területen,

melyet a helyi árvízi védekezéshez bárki, szabadon felhasználhat. A homok deponálásának pontos idejéről az elektronikus felületeinken nyújtunk tájékoztatást

A az árvízzel kapcsolatos lakossági kérések és bejelentések fogadására és az önkéntesek munkájának koordinálására külön telefonszámot üzemeltetünk, melyen folyamatosan, éjjel nappal fogadjuk hívásaikat: 06-20-447-1003.

A védekezéssel, illetve az azt követő munkálatok elvégzésével kapcsolatos kéréseiket, bejelentéseiket a külön erre a célra létrehozott arvizvedelem2024@budavar.hu e-mail címre is megküldhetik.

Az önkénteseket a lakossági igények szerinti helyszínekre irányítjuk.

A Katasztrófavédelem kérése alapján külön kérni és hangsúlyozni kívánjuk: a pincékben és mélygarázsokban felgyülemlett belvizet csak az árhullám levonulását követően lehet kiszivattyúzni!

Az árvízzel illetve az árvízi védekezéssel kapcsolatosan az önkormányzat honlapján és hivatalos facebook oldalán folyamatosan tájékoztatjuk Önöket, ezért kérjük, kísérjék figyelemmel az elektronikus felületeinket!"

2024.09.19. 14:31

Már semmi sem látszik a gönyűi rakpartból, a helyiek szerint a 2013-as rekordszint is megdől

A Győr-Moson-Sopron vármegyei községben napok óta homokzsákokkal emelik a töltést. Több száz méter hosszan több ezer zsák került már a gát tetejére. A tét a falu védelme és biztonsága, ha ugyanis a Duna átbukna a gáton, azonnal elárasztaná a települést. A helyi óvoda 72 éves gondnoka traktorozva segít a zsákok, egyéb dolgok szállításában. Palánki László azt mondta az InfoRádióban, sokan tartanak attól, hogy a víz leromolja azt, amit egy életen át építettek fel.

2024.09.19. 13:55

Évekig fog tartani az áradások okozta károk helyreállítása Ausztriában

Alsó-Ausztria tartomány kormányának elnöke, Johanna Mikl-Leitner elmondta: "nemzeti összefogásra" lesz szükség az újjáépítéshez, amely "nem napokat, heteket vagy hónapokat, hanem éveket vesz majd igénybe". Az osztrák fővárost, Bécset is körbeölelő Alsó-Ausztria tartományt különösen súlyosan érintette a Lengyelországot, Ausztriát és a Cseh Köztársaságot az elmúlt napokban sújtó árhullám. "Még soha nem volt ilyen dimenziójú, az egész tartományt sújtó árvíz Alsó-Ausztriában" - mondta csütörtökön a tartományi kormány elnökének helyettese, Stephan Pernkopf. Közlése szerint a 2002 óta megvalósított 800 árvízvédelmi projekt bevált, ezek most "jelentős anyagi károkat és sok szenvedést előztek meg". A régióban az esőzések nyomán csaknem másfél ezer épület vált lakhatatlanná, mára ez a szám mintegy háromszázra csökkent. A hatóságok egyelőre nem tudták felmérni pontosan a károk mértékét. Az osztrák kormány egymilliárd euróra emelte az infrastruktúra helyreállítására és a magántulajdonban keletkezett károk megtérítésére is felhasználható szövetségi katasztrófaalapot.

2024.09.19. 13:52

Honvédségi helikoptert vezényelt a miniszter Kisorosziba

Kisoroszi is számíthat ránk, a Magyar Honvédség készen áll a segítségnyújtásra - írta a honvédelmi miniszter csütörtökön a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében, amely szerint egy helikoptert is kirendelt a településre. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt írta, hogy csütörtök reggel telefonon egyeztetett Molnár Csabával, Kisoroszi független polgármesterével, és felajánlotta a Magyar Honvédség segítségét a helyi élelmiszer- és betegszállításban, valamint a kimenekítésben.

Kisoroszira egy H145 típusú helikoptert rendelt ki, amely a feladatok ellátásában vesz részt. A honvédség összekötő tisztet jelölt ki a térség katonai jellegű feladatainak koordinálásáért - közölte a miniszter, aki a bejegyzéshez fűzött hozzászólásában úgy fogalmazott: "a Magyar Honvédség készen áll arra, hogy támogassa a nehéz helyzetben lévő településeket és polgárokat."

2024.09.19. 13:48

Elzárta a víz a pilismaróti idősek otthonát

Erdei úton lehet csak eljutni a Máltai Szeretetszolgálat pilismaróti idősek otthonához, amely a dunai árvíz miatt közúton megközelíthetetlenné vált. Az intézményben tartózkodó száz lakó biztonságban van, ellátásuk megoldott - közölte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csütörtökön az MTI-vel. Közleményük szerint a létesítményt a Pilisi Parkerdő által az áradás idejére megnyitott erdei úton lehet megközelíteni, szerda délutántól így jutnak be a műszakba érkező dolgozók.

A Máltai Szeretetszolgálat hétfő óta készült arra, hogy a vízszint emelkedése miatt az épülethez vezető útszakaszt le kell majd zárni, a raktárkészleteket feltöltötték, és az ápolók, takarítók és a konyhán dolgozók beosztását is ennek megfelelően állították össze - írták. A szeretetszolgálat közölte: az áradás alatt az erdei úton közlekedő kisbusz köti össze az intézményt a külvilággal, a jármű Esztergomból indulva hozza be az otthonba érkező munkatársakat.

2024.09.19. 13:33

Közel került a gátszakadáshoz Dunaalmás - a polgármester szerint mindenki nyugodt, nincs pánik

A gátszakadás veszélyével néznek szembe Dunaalmás lakói a Komárom-Esztergom vármegyei kisközség külterületén. Lakóépületeket egyelőre nem veszélyeztet a víz, jelenleg öt szivattyúval dolgoznak, a tetőzést péntekre várják - mondta az InfoRádióban Makay Tibor polgármester.

2024.09.19. 13:10

9 méteres Duna-szintig védve van Budapest - Ezért nem adják oda az autósoknak a Lánchidat

Sikerült 9 méteres magasságig felkészíteni Budapestet a közelgő árvízi tetőzésre, estig az ideiglenes gátak építése is befejeződik - tájékoztatta az InfoRádiót Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. A Lánchíd autóforgalom előtti ideiglenes megnyitásáról azt mondta: az csak a tömegközlekedést és az árvízi védekezést akadályozná.

2024.09.19. 12:59

Leányfalu polgármestere: jó gátakat építettek a katonák és a civilek, a 11-es út járható

Leányfalun is elkészült a védmű. A Dunakanyar déli végén, a Duna jobb partján fekvő település polgármestere szerint felkészültek a folyó áradására. Adorján András a 11-es út mellett tájékoztatta az InfoRádiót az aktuális helyzetről.

2024.09.19. 12:45

Gönyű polgármestere a tetőzés előtt: "fáradt már a település"

Tetőzéshez közeli állapotban van a Duna Gönyűnél - mondta az InfoRádiónak a település polgármestere. Major Gábor a Győr-Moson-Sopron vármegyei község árvíz elleni védekezéseinek aktualitásairól beszélt.

2024.09.19. 12:36

A Waberer's csoport felajánlotta segítségét a védekezésben

Logisztikai és szállítmányozási kapacitásainak egy részét felajánlotta a Waberer's csoport a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak az árvíz elleni védekezéshez - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel. Közleményük szerint a Waberer's csoport a Duna menti árvízvédelmi készültség teljes időszakában a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak a rendelkezésére bocsát 5 darab nyerges szerelvényt és 3 darab tehergépjárművet, mindkettőhöz képzett járművezetői állománnyal.

Emellett a munkálatokat egy logisztikai vezető a járművek és járművezetők szakmai irányításával segíti, illetve 24 raklap 0,5 literes szénsavmentes ásványvizet, 300 darab pulóvert és 540 pár marhabőr kesztyűt is felajánlott a szállítmányozó cég. Arra is kitértek, hogy a BDPST összefogásában a Waberer's kollégái is részt vesznek, és több mint 34 dolgozó szeptember 17-től váltott csapatokban segíti különböző helyszíneken az árvízi védekezést az Ökumenikus Segélyszervezet koordinálásában.

A Waberer's 2800 tehergépjárműből álló flottát üzemeltet, és csaknem 250 ezer négyzetméter korszerű raktárt kezel, ezzel a régió legnagyobb logisztikai kapacitása felett diszponál.

2024.09.19. 12:05

Árvíz Gödön - bárki kérhet homokzsákokat a vízkárvédekezéshez - képgaléria

A Pest vármegyei város Duna-parti részei már víz alá kerültek, viszont nincs szükség több segítő kézre.

2024.09.19. 11:56

Dunabogdány 300 ezer zsákkal készült - megszólalt a polgármester

Dunabogdány is felkészült az évtized árvizére. A településen több százezer homokzsákkal védekeznek a folyó ellen. Dunabogdány polgármestere a Facebook-oldalán tájékoztatott az aktuális helyzetről. Az InfoRádió meg is kérdezte Schuszter Gergelyt.

2024.09.19. 11:55

Több száz polgárőr vesz részt a védekezésben

Pest vármegyében mintegy 200, Győr-Moson-Sopronban 140, Budapesten pedig 150 polgárőr vett részt az eddigi védekezési munkákban. A fővárosban és a Budapest feletti szakaszokon jelenleg jelző- és figyelőszolgálatot látnak el a polgárőrök, míg a főváros alatti területeken részt vesznek a gátak építésében és megerősítésében - olvasható a szervezet közleményében. Közölték azt is, hogy Túrós András elnökletével az Országos Polgárőr Szövetség Árvízi Munkacsoportja áttekintette a polgárőrség árvízi védekezésben való részvételét a Duna menti területeken, valamint meghatározta a további feladatokat.

A munkacsoportot vezető elnök kérte az érintett vármegyei polgárőr szövetségek elnökeit, hogy a helyben működő operatív törzseknél tájékozódjanak, hogy a védekezést segítő munkálatok mellett, hol válhat szükségessé kitelepítés, és ha azok megindulnak, akkor a hatóságokkal egyeztetve, lássanak el járőr- és őrző-védő szolgálatot a kiürítendő területen élők által hátrahagyott javak védelmében - áll a közleményben.

2024.09.19. 11:47

Az árvíz miatt az áramszolgáltatást ki kell kapcsolni sok helyen

Már több mint 150 helyen kellett kikapcsolnia az áramot az E.ON-nak az árvíz miatt.

2024.09.19. 11:38

Rémhírek és német katonák Lengyelországban

Donald Tusk lengyel miniszterelnök arra kérte honfitársait, hogy ne essenek pánikba, ha német katonák lengyel területre lépnek, mivel ők az árvízvédelemben fognak segíteni - idézte a kormányfőnek a válságstáb ülésén tett nyilatkozatát csütörtökön a Polsat lengyel tévécsatorna.

Donald Tusk szólt arról is, hogy egy 30 fős, nehéz műszaki eszközökkel felszerelt, amerikai katonákból álló csoport már segítséget nyújt az elemi csapás elleni fellépésben.

Tusk arra is figyelmeztetett, hogy egy ismeretlen, hamis rendszámú személygépkocsival közlekedő, katonai egyenruhát viselő férfi olyan álhíreket terjeszt a térségben, melyek szerint hamarosan fel fogják robbantani a gátakat. A hatóságok keresik az illetőt, de addig is, amíg el nem fogják, arra kérte a lakosságot, hogy ne dőljenek be az álhírnek.

Huszonhét év óta a mostani a legsúlyosabb árvíz a térségben. A rendőrség szerint hét ember halt meg. Klodzko központja és a cseh határhoz közeli Jelenia Góra egy része víz alá került. Több mint 4 ezer embert menekítettek ki az árvízövezetben lévő településekről, négy vajdaságban 600 iskolát zártak be.

2024.09.19. 11:26

Üldözött vagy válságövezetekből származó keresztény fiatalok is részt vesznek a védekezésben

A Hungary Helps - Magyarország segít program támogatásával Magyarországon tanuló, üldözött vagy válságövezetekből származó keresztény fiatalok a magyarok iránt érzett hálájuk kifejezéseképpen önkénteskedve vesznek részt a gátakon az árvízi védekezésben - írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára csütörtökön a Facebook-oldalán. Azbej Tristan bejegyzése szerint Magyarország elsőként indított állami programot a világban üldöztetést vagy súlyos nélkülözést szenvedő keresztények megsegítésére. A Hungary Helps Program keretében több mint kétmillió szenvedő emberhez juttattuk el a magyar emberek támogatását - írta, hozzátéve, hogy az Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak elnevezésű programjuk keretében több száz, válságövezetből származó keresztény fiatalnak teszik lehetővé, hogy Magyarországon tanuljanak, és tudásukkal hazatérve megerősítsék közösségeiket.

2024.09.19. 11:24

Olaszország középső részén a legmagasabb árvízvédelmi készültség lépett életbe

Emilia-Romagna és Marche tartományban a legmagasabb, vörös színű árvízvédelmi készültség lépett életbe, országutakat és hidakat zártak le, valamint több vasúti járatot felfüggesztettek, miközben megkezdődött a lakosság biztonságba helyezése csütörtök hajnaltól. Emilia-Romagnában néhány óra alatt több mint ezer embert szállítottak el otthonából: több mint nyolcszázat Ravenna város térségében, további kétszázat Bologna körzetében. Többen már a csütörtökre virradó éjszakát is ideiglenes szálláshelyeken töltötték, amelyeket a katasztrófavédelem jelölt ki számukra. Hajnalban elkezdődött az elszigetelt települések evakuálása, valamint a töltések melletti lakóépületekből is kiköltöztették az embereket. Ahol szükség van rá, helikopterrel szállítják el a helyieket. A tanítás szünetel, öt vasúti vonalon függesztették fel a forgalmat, a nagysebességű vonatok is kerülőúton kötik össze az ország északi és déli részét.

2024.09.19. 11:23

Orbán Viktor a Szentendrei-szigeten, Pócsmegyeren folytatta ellenőrző körútját

Pócsmegyeren is ellenőrizte az árvízi védekezést csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök Vitályos Eszterrel, a térség országgyűlési képviselőjével közösen - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő meghallgatta a helyi védekezésért felelős vízügyesek jelentését.

2024.09.19. 11:21

Nagy István: számos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Szigetközben

Az a Facebook-oldalára feltöltött videójában elmondta, hogy a Duna, Lajta és Mosoni-Duna közelsége miatt Mosonmagyaróvár és Szigetköz kiemelt figyelmet kap az árvízvédelemben. "A 2013-as történelmi árvíz óta olyan fejlesztések valósultak meg, amelyek az ár elleni védekezésben eddig soha nem látott biztonságot garantálnak az itt élők számára" - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy a beruházások között vannak olyanok, amelyek a gátak megerősítését, új árvízvédelmi rendszerek kiépítését, valamint a vízszintek gyorsabb előrejelzésére szolgáló korszerű monitoringhálózat kialakítását szolgálták, és megvalósult a Mosoni-Duna, valamint a Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja. A települések igényeinek figyelembevételével partrendezést, burkolatátalakítást és építést végeztek. A projekt tartalmazta a Lajta mosonmagyaróvári duzzasztó felújítását és a duzzasztó ökológiai átjárhatóságának biztosítását; árvízvédelmi védvonal épült a porkolátoki csatorna környezetében; Dunaszeg térségében zárt szivárgó létesült; a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja szintén megtörtént, a nagy műtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója is megvalósult - sorolta Nagy István.

2024.09.19. 11:04

Elhalasztják a kormánypártok kihelyezett frakcióülését

Az árvíz a fontos, „minden más ráér később” – írta közösségi oldalán Kocsis Máté.

2024.09.19. 11:04

Elnyelte a budapesti rakpartokat a Duna – galéria

Budapestet fokozatosan éri el az évtized dunai árhulláma, a tetőzés szombat este várható, de a rakpartok már víz alatt vannak.

2024.09.19. 11:03

Díjmentes szolgáltatást biztosít az árvíz miatt a 4iG

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb árvízére készül Magyarország. A 4iG Csoport felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy azonnali és valós segítséget nyújtson szükség esetén, a kialakult vészhelyzetben pedig kiemelten fontos a kapcsolattartás megkönnyítése – olvasható a társaság sajtóközleményében.

2024.09.19. 10:05

Elöntötte a Duna az esztergomi Vízivárost

Péntekre várják a tetőzést, de az apadás lassúnak ígérkezik.

2024.09.19. 09:50

Karácsony Gergely: mindenhol sikerült felkészíteni Budapestet a közelgő árvízi tetőzésre

Péntektől pedig lezárhatják a metró Batthyány téri állomását.

2024.09.19. 09:50

Mérges lett Mérges polgármestere az árvízturisták miatt

A települést elárasztották a katasztrófaturisták.

2024.09.19. 09:37

Kisoroszi fogságban - felkészültek a csatára és még élvezik a látványt

Biztosított a lakosság ellátása Kisorosziban - mondta az InfoRádiónak a település polgármestere. Molnár Csaba szerint a helyiek jól viselik az árvíz miatt kialakult helyzetet. A nyitást jövő héten szerdán tartja valószínűnek.

2024.09.19. 09:19

Helyzetjelentés a rakpartról: így fest most az évtized dunai árvize Budapesten

Elöntötte az áradó Duna a pesti és a budai alsó rakpartot, ennek megfelelően folyamatos a védekezés az évtized árhulláma ellen – jelentette csütörtök reggel az InfoRádió munkatársa a Margit híd pesti hídfőjétől.

2024.09.19. 08:34

Ezer tűzoltó a gátakon

A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Láng István felhívta a figyelmet arra, hogy az ár levonulása után is fenn kell tartani a figyelőszolgálatot, mert sok helyen alakulnak ki szivárgások és buzgárok.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt közölte, hogy 51 településen 991 tűzoltó vesz részt a védekezésben.

2024.09.19. 08:32

Majdnem szakadt a gát, Dunaalmásnál gyorsan kellett reagálni

Éjjel a sínek mellett kellett megszüntetni a szivárgást.

2024.09.19. 08:13

Olyanokat is a Margitszigetre vitt az ár, akik sosem lehetnének ott

A büntetés-végrehajtási szervezet munkatársai két műszakban, éjjel, nappal váltásban küzdenek azért, hogy a Margit-szigetet megvédjék a közelgő árhullámtól.

2024.09.19. 08:12

Helikopter és úszó lánctalpasok is bevetésen: árvízi hírek és videók

Lezárt utak és vasutak, közlekedési korlátozások, egyre több mobilgát. Csütörtökön kora reggel is feszített munka zajlik a gátakon. Munkába álltak a honvédség úszó lánctalpasai is. Friss videók a védekezésről.

2024.09.19. 08:12

Már több fontos utat is le kell zárni itthon az árvíz miatt – mutatjuk a listát

Több utat is lezártak a Duna magas vízállása miatt. Ide tartozik több kerékpárút, illetve a révekhez és kompokhoz vezető út is - derül ki az Útinform összeállításából.

2024.09.19. 08:08

Orbán Viktor bejelentést tett az árvízi védekezés legfrissebb fejleményeiről

A miniszterelnök csütörtök reggel az operatív törzs sajtótájékoztatóján adott tájékoztatott az árvíz elleni védekezés legfrissebb fejleményeiről.

2024.09.19. 08:08

Nagybajcsnál tetőzik a Duna – Budapesten elmaradhat az új rekord

Rajkánál, ahol belép a Duna Magyarországra, illetve az alatt, körülbelül Nagybajcsig megkezdődött a folyó tetőzése. Budapesten és Budapest felett mindenhol a legintenzívebb védekezési munkálatok zajlanak – tájékoztatta az InfoRádiót Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtök reggel.

2024.09.19. 08:07

Víz alatt Alsó-Ausztria: öt halott, 20 gátszakadás, 1400 evakuálás, egymilliárd eurós katasztrófaalap

Bár a károk egyelőre felmérhetetlenek, Alsó-Ausztriában a rendkívüli áradások sújtotta területeken élők lassan fellélegezhetnek, több helyütt megkezdődtek a takarítási munkálatok. A tartomány 45 millió eurós támogatásban részesül az országos katasztrófaalapból.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×