eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Orbán Viktor miniszterelnök az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: az ország a helyzet komolysága mellett is biztonságban van

A miniszterelnök csütörtök reggel az operatív törzs sajtótájékoztatóján adott tájékoztatást az árvíz elleni védekezés legfrissebb fejleményeiről.

A sajtótájékoztató kezdetén Orbán Viktor közölte: a Lajta esetében a valaha volt legnagyobb vízszintre számítanak, a Duna esetében pedig Mosonmagyaróvárnál lehet ma a tetőzés. „Tegnap azt mondtam önöknek, hogy Dévénynél tetőzik majd a víz... ha a mai tetőzési helyszín és a tegnapi közötti távolságot lemérjük, az 54-55 kilométeres távolság, tehát a legmagasabb vízszint ebben az ütemben halad” – fogalmazott a miniszterelnök.

Mint mondta, folyamatosan figyelik Ausztriát is; ezzel kapcsolatban két fontos dologra hívta fel a figyelmemet, ami befolyással bír a magyarországi eseményekre: a káresemények nagy része nem a tetőzés, hanem a lassú apadás alatt következik be, ezt látják az osztrákoknál is. „Nem szabad a figyelmünknek lankadnia a legnagyobb vízszint elhaladását követően sem mert utána még bajok lehetnek – fogalmazott a kormányfő. Jó hír ugyanakkor, hogy a következő egy hétben nem várható csapadék, így az árvíz nem kap „utánpótlást”, így a levonulás végleges lesz.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a Lajta és a Duna esetében is megvan az ország képessége, hogy a mederben tartsa a vizet. Beszélt arról is, hogy növelni kellett a védelem alatt álló területek hosszát: a másodfokú védelem alatt álló szakaszok nagysága 33 kilométerrel nőtt, a harmadfokú védettség alatt álló területek hossza 3 kilométerrel bővült. Továbbá rendkívül készültséget vezettek be 37 kilométeren a Lajta miatt.

Hozzátette, hogy Budapesten szombat éjjel lehet a tetőzés, és arról is beszélt, hogy további 200 katonát vontak be a védekezésbe, illetve a büntetés-végrehajtás, a polgárőrök, közmunkások, tűzoltók is kiveszik a részüket a munkából.

Mint mondta: az Országos Vízügyi Főigazgatóság számításai szerint a jövő hét közepén hagyja el az országot a tetőzés déli irányba. A budapesti vízszint tetőzése valószínűleg szombat éjjel következik be, majd Karácsony Gergely főpolgármester döntésétől függően a jövő hét közepén a rakpartok felszabadíthatóak lesznek.

A vízügyi ágazatban további 200 főt mozgósítottak, tehát a szerdai 1288-cal szemben csütörtökön már 1472 személy védekezik, emellett 1936 katona is vesz részt a munkálatokban. A rendőrség további 130 fővel szállt be a védekezésbe, a rendészeti hallgatók számát 253-ra emelték, míg a büntetés-végrehajtásból kivezényeltek száma is nőtt: tegnap 117 elítélt dolgozott, ez mára fölmegy 200-ra – sorolta a kormányfő. A felsoroltakon túl 152 polgárőr, 151 közmunkás és 171 önkéntes tűzoltó vesz részt a védekezésben. Mint mondta,

a minap összesen 4392 fő dolgozott a gátakon a hivatásos állomány részéről, ma pedig 5828-an. És van 15 353 nyilvántartásba vett önkéntes, akit mozgósítani tudnak, a hivatásos állom sok ezres tartalékán fölül.

Ami az önkormányzati vonalon megtett intézkedéseket illeti, kifejtette: előállítottak eddig összesen 1 501 500 homokzsákot; vagyis szerdáról csütörtökre virradóan 130 ezer homokzsákot töltöttek meg az önkéntesek, és helyeztek el a védvonalakon. A védekezés mind a hivatásosok, mind az önkéntesek részéről szervezett, fegyelmezett, nyugodt és jó tempóban halad – húzta alá.

A budapesti védművek a szerda esti órákra elérték a kiépítettség 100 százalékét; a 900 centiméteres vízállásra sikerült kiépíteni, ami fölötte van a valaha mért legmagasabb árvíznek, tehát a főváros védelme vélhetően megoldott.

Ami a Budapesten kívül világot illeti, a Duna felsőbb szakaszain, Tahi és Tahitótfalu környékén 100 százalékos, Leányfaluban pedig 97 százalékos a kiépítettség. Arra kell számítani, hogy pénteken a Vác felé haladó 2-es út egyes szakaszait le fogják zárni – tette hozzá. Szavai alapján Kismarosnál szerdán kritikus volt a helyzet, de ezen mára túl vagyunk; a hadsereg kivezénylésével a védettségi szint lényegében 100 százalékos.

Kitért, hogy indítottak egy ingyenesen hívható „árvízvonalat”, ami azt a célt szolgálja, hogy ha valaki bajt észlel, vagy munkára szeretne jelentkezni, akkor ezen a vonalon keresztül megteheti.

Orbán Viktor szerint az elmúlt napon egy nagyszerű és eredményes védekezés volt látható Nagymaroson, ahol amúgy állandó nyilvántartásban szerepelnek az önkéntesek, akik képesek egy nagyon hosszú szakaszon, saját erőből megoldani a védekezés. Hozzátette azt is, hogy a hivatásos állomány jó állapotban van, a hadsereg 24 óránként 4000 katonát tud bevetni, a készenléti rendőrségből pedig eddig nem kellett senkit sem mozgósítani, ami amúgy egy 10 ezres nagyságrendű tartalékot jelent.

„Az ország a helyzet komolysága mellett is biztonságban van,”

sem eszköz, sem élőerő hiányban nem szenved, sőt, az önkénteseknek köszönhetően jelentős tartalékokat is nyilvántartásba tudtunk venni” – fogalmazott. „Ha valamilyen váratlan esemény nem történik, akkor a vizet a mederben tudjuk tartani, a tervek szerinti rendben a jövő hét közepén az árhullám elhagyja az országot. Utána már csak az árvíz utáni veszedelmekkel kell majd törődnünk” – mondta Orbán Viktor, aki szerint a helyzet továbbra is komoly és nehéz, de a védekezés színvonala optimizmusra ad okot.

A miniszterelnök végül köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vesz a védelmi munkálatokban.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×