eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Szentendre árvíz idején. Forrás: Infostart
Nyitókép: Forrás: Infostart

Szentendrei pillanatkép: ilyen az élet a mobilgát árnyékában

Szentendrén és Leányfalun is egyelőre nyugodt az árvízi helyzet, de azért néhány helyen már felbukkant az ár.

A Dunakanyar ékkövének is tartott Szentendrén nem sokat érezni az árvízből. A város nyugodt, bár a korábbiakhoz képest mintha kevesebb autó lenne az utakon. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a Szentendrei-szigeten élők csak a tahi hidat használhatják, mivel leállt a kompközlekedés. Ezért a szigeten lakók közül sokan inkább nem ülnek autóba. Amúgy ez is bizonyítja, hogy a Szentendrén a naponta tapasztalható forgalmi dugók főleg a szigetre költözők miatt alakulnak ki.

A városban sok turista sétálgat, nézelődik, élvezi a kellemes őszi napsütést. Az éttermek, kávézók még a Duna-parton is zavartalanul működnek, bár kissé bizarr látványt nyújtanak a mobil gát tövében üldögélő vendégek. A Duna egyelőre csak a gát alját érte el, de az előrejelzések szerint a vízszint a hét végéig még biztosan emelkedni fog.

Szentendre belvárosa a mobilgát tövében, a Duna parton kávézókkal. Forrás: Infostart
Szentendre belvárosa, a mobilgát tövében, a Duna-parton kávézókkal. Forrás: Infostart

A Bükkös-patak legalsó szakasza jócskán megáradt, mivel a Duna visszaduzzasztotta, bár a víz a szentendrei piacig sem ér el. Noha a gát messze a víz szintje fölé magasodik, néhány patakparti ház elé már homokzsákokat pakoltak.

A Bükkös-patakot jócskán visszaduzzasztotta a megáradt Duna. Forrás: Infostart
A Bükkös-patakot jócskán visszaduzzasztotta a megáradt Duna. Forrás: Infostart

Viszont a Dunakorzó folyam felőli oldala teljesen víz alatt áll. Így elúszott a város egyik legkedveltebb vendéglátóhelye, a Kacsakő bisztró is, amelynek helyét most teljesen átvette a Duna. Ugyanez a helyzet a Postás strandon és a mellette lévő teniszpályán is. Az árvízi védekezés miatt nem használható a Duna menti kerékpár út, az Eurovelo 6-os sem, így aki biciklizni akar, az kénytelen a 11-es út mellett, az autók között tekerni.

Szentendre, Duna part. A Kacsakő helyét teljesen elborította a víz. Forrás: Infostart
A Kacsakő helyét is elfoglalta a Duna. Forrás: Infostart

Szentendre egyik leglátogatottabb vendéglője, a Határcsárda is bezárt, bár a víz egyelőre csak a kerthelyiséget öntötte el. Hasonló a helyzet a Papszigettel is, amelyet teljesen elborított a víz. Mivel ezen a folyamszakaszon a védvonal a 11-es út, ezért az ettől a Duna felé eső ártérben már mindenütt megjelent a víz. Az országút és a folyam közötti ártérbe épült házak jó része már vízben áll, máshol egyelőre csak a kertet mossa a Duna.

A Határcsárda egyelőre nem fogad vendégeket. Forrás: Infostart
A Határcsárda egyelőre nem fogad vendégeket. Forrás: Infostart

Ugyanez a helyzet Leányfalun is, ahol a 11-es út hegy felőli oldalán biztonságban vannak az ingatlanok. Viszont a dunai oldalon már sok helyen derékig ér a víz.

A leányfalusi futballpálya. Forrás: Infostart
A leányfalusi futballpálya. Forrás: Infostart

Az áradás egyelőre csak a focipálya Dunához közelebbi végét érte el, a játéktér amúgy még teljesen száraz. A faluház sincs veszélyben, mivel azt az országúttal azonos magasságúra emelt alapra építették.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×