eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Útzár a Kisorosziba vezető úton 2024. szeptember 18-án. A Tahitótfaluból a településre vezető utat a Duna áradása miatt zárták le.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kisoroszi fogságban - felkészültek a csatára és még élvezik a látványt

Biztosított a lakosság ellátása Kisorosziban - mondta az InfoRádiónak a település polgármestere. Molnár Csaba szerint a helyiek jól viselik az árvíz miatt kialakult helyzetet. A nyitást jövő héten szerdán tartja valószínűnek.

Teljesen megszűnt a közúti összeköttetés Kisoroszi és a külvilág között, a szárazföldi megközelítést már meg sem próbálják a védekezésben részt vevő járművek.

A vízi úton történő ellátást is csak szükség esetén veszik igénybe, de csütörtökön még van révközlekedés, több járatot is indítanak, péntektől azt is csak rendkívüli esetben - mondta Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere az InfoRádióban.

Az ellátás működéséről azt mondta, az élelmiszert Visegrád Szentgyörgypusztára viszik, onnan hajóval kerül a településre, hajnalban is így szállították a kenyeret is. A további áru pótlása is meg van szervezve, és gondoskodnak a betegekről, valamint garantálják a tűzbiztonságot. A településen 1020 bejelentett állandó lakos van, és négyszáz nyaralóban laknak. Pontos kimutatást nem vezetnek, de a polgármester szerint a lakók 80 százaléka lehet most Kisorosziban.

"Ez már az ötödik védekezésem, tehát van tapasztalatom. Ilyenkor az emberek egyrészt érdeklődőek, van, akinek ez újdonság. A látvány különben nagyon szép, ha kimennek a magas gátakra, onnan egy nagy vízfelületet látnak, tele vízimadarakkal" - mondta Molnár Csaba, és hozzátette, hogy a negyedik-ötödik napon fogy el általában a türelem, és lesznek idegesebbek az emberek. Akkor már egyre jobban feszélyezi őket a bezártság, hogy nem tudnak elmenni dolgozni, esetleg kiváltani a gyógyszereiket.

"A tegnap este közölt vízügyi előrejelzés szerint egy hétig leszünk elzárva, tehát jövő hét szerda körül fogunk tudni nyitni. A jövő hét elejére már számolok azzal, hogy a lakosságon belül több lesz a bezártságból fakadó probléma" - tette hozzá a polgármester..

A védekezési munkálatokat elvégezték, a gátak megerősítése szerda estére megtörtént, az utakat lezárták és az átemelőket lekapcsolták, már csak a víz érkezését várják. Molnár Csaba úgy fogalmazott ezzel a gáterősséggel és személyzettel meg kell nyerni ezt a csatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×