eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Infostart

Élőben a gát tetejéről: a Római-part már víz alatt, most mindenki a tetőzést várja

Optimista hangulatról számolt be az InfoRádió helyszíni tudósítója, most a patkányinvázió ad feladatot, de az igazi kihívás az lesz, hogy a tetőzés után még akár egy hétig hogyan bírják a víz terhelését a védművek.

A Duna már alig tíz méterre van a Nánási út és Királyok útja vonalában felhúzott ideiglenes töltéstől – jelentette az ideiglenes római-parti gát tetejéről az InfoRádió helyszíni tudósítója. Mint beszámolt róla, a védvonalat jelentő útra az elmúlt napokban a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársainak irányításával, nagyon sok agyag felhasználásával egy négy méter széles és egy méter magas töltést építettek.

Arról is beszámolt, hogy a munkálatokhoz szerdán még önkénteseket toborozott a kerületi önkormányzat, de olyan sokan érkeztek, hogy csütörtökön már nem volt szükség újabb homokzsákot pakoló emberekre, mert elkészültek a munkálatokkal. A helyiek szerint most egy újabb problémával kell megküzdeni: Csillaghegyen megjelentek az áradó Duna elől menekülő patkányok. A kerületi önkormányzat a lakosság jelzései alapján kezdeményezte az azonnali patkányirtást.

Az elárasztott területen az áramszolgáltató munkatársai folyamatosan kapcsolják ki az áramot a víz alá került ingatlanokban, de volt olyan, az ingatlanára már kenuval közlekedő lakó, aki elmondta, nála már a gázszolgáltatás is szünetel. A hullámtéren épült ingatlanok esetében a tulajdonosoknak a feladata a védekezés, de nekik is sokan segítenek, és 150 ezer homokzsákot is kaptak a munkálatokhoz.

Az InfoRádió tudósítója arról is beszélt, hogy a gátakon dolgozóknál kétféle hozzáállást tapasztalt: szorgalmas, bátor kiállást és kitartást, valamint optimizmust. Utóbbit szerinte az táplálja, hogy 2013-ban egy ennél nagyobb árvizet már a Római-párt átélt, sokaknak nagy tapasztalatuk van a védekezésben, és a jelenlegi tetőzést 40-50 centiméterrel a 11 évvel ezelőtti alatt várják, így az emberek úgy látják, hogy nem akkora a baj, mint 2013-ban volt.

Arra azonban figyelmeztetnek a szakemberek, hogy nem lehet lazítani, mert hiába várja most mindenki a tetőzést, de valójában az igazán nehéz feladat akkor következik, amikor tetőzik a Duna, és a védműveknek mindenhol meglehetősen hosszú ideig, várhatóan akár jövő hét végéig bírniuk kell a terhelést.

"A hangulat nyugodt, az emberek kitartóak, szorgalmasak, és védik a házaikat a töltés túloldalán, a hullámtérben, ideát pedig folyik a megszokott élet, néhányan eljönnek biciklivel vagy babakocsival megnézni a megmagasított és kiszélesített töltést" – jelentette az InfoRádió helyszíni tudósítója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×