eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A drónnal készült felvételen a megáradt Duna az 1-es számú fóút bevezető szakaszánál Gönyűnél 2024. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Tetőzésközeli szinten a Duna Nagybajcsnál

Délután egy óra körül tetőzésközeli szintre emelkedett a Duna Nagybajcsnál. Vonul lefelé az árhullám az országban, minden érintett területen folyik a védekezés – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A lakosságot továbbra is kérik, hogy a munkálatokat ne hátráltassa fotózással, nézelődéssel a töltéseken és azok környékén!

A Boris nevű ciklon távozása után az elmúlt 24-36 órában már sehol sem volt említésre méltó csapadék a vízgyűjtőkön, a tetőzést követően lassú apadás zajlik már a felsőbb szakaszokon. Ez egyben azt is jelenti, hogy az árhullám, amelyet a korábbi rendkívüli esőmennyiség indított el, egyre halad lefelé a vízfolyásokon.

A legfrissebb adatok alapján a Duna a hazai szakaszon szinte mindenütt a III. fok szintjét meghaladóan tetőzik majd, Budapesten ez előreláthatólag szombaton várható, szintén a III. fok feletti vízállással.

Mint az az OVF közleményében olvasható, a félreértések elkerülése végett viszont fontos hangsúlyozni, hogy az árhullám vonulásával napról napra máshol, egyre lejjebb lévő folyószakaszokon tetőzik a Duna, egészen addig, amíg az árvíz el nem hagyja az országot! Ennek megfelelően, és a legutolsó előrejelzés szerint csütörtök napközben Nagybajcsnál, várhatóan péntek reggel Komáromnál, este pedig Esztergomban lesz tetőzés.

A Rábán Árpásig fokozat alatti, míg Győrött a III. fokozatnál magasabb tetőzésre lehet számítani. A Lajta Mosonmagyaróvárnál feltehetőleg pénteken a nap első felében éri el a tetőzést, a valaha mért legmagasabb értéket (LNV) megközelítő vízállással.

Az árhullámmal veszélyeztetett területek állami védvonalain a vízügyi igazgatóságok végzik a védekezést – ahol szükséges, a társszervek bevonásával. Az önkormányzati védekezéseknél pedig a vízügy szakmai irányításával, a katasztrófavédelem, a honvédség, a rendőrség, a polgárőrség, a büntetés-végrehajtás, illetve számtalan civil önkéntes közreműködésével zajlik a munka. A Szigetközben még mindig 24 órás figyelőszolgálatot látnak el, és erre készülnek a Dunakanyarban is.

Az országban 41 település, valamint a főváros hét szakaszon – köztük a kihívást jelentő Margitszigeten – önállóan védekezik, de a vízügyes szakemberek műszaki irányítóként ott is jelen vannak. A déli országrészben, így például Bátán, illetve Dunaszekcsőn a védművek kiépítésével, illetve erősítésével várják az árhullám érkezését.

Továbbra is érvényes a főigazgatóság kérése a lakossághoz: „a gátak állapotának védelmében kérjük, ne menjenek a töltésekre fotózni-nézelődni, kerüljék a katasztrófaturista viselkedést, ezzel is segítsék a védekezésben résztvevők munkáját!” – zárul a kommüniké.

(Címlapképünkön: A drónnal készült felvételen a megáradt Duna az 1-es számú főút bevezető szakaszánál Gönyűnél 2024. szeptember 19-én.)

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×