eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Esztergom Facebook-csoport/Schleifer Norbert

Kosárpályából vízilabdapálya – így néz ki most a víz alá került esztergomi Víziváros

Egy őslakos az InfoRádió tudósítójának mondta el részletesen, miben különbözik a mostani árvíz a korábbiaktól. Makavics Judit visszaemlékezése szerint 2013-ban a víz elérte a helyi kertekben, parkokban lévő fák koronájának az alját, csütörtökön egy kicsit alacsonyabban állt a víz. Mivel Víziváros történelmi városrész, több ház városfalra épült, így a mostani helyzetben sincsenek veszélyben.

Esztergomnál várhatóan pénteken a délutáni órákban 759 centiméter környékén tetőzhet a Duna vízszintje. Esztergom Víziváros városrésze közvetlenül a Duna partjára épült, a várhegyre és annak tövébe, Szentgyörgymező és Szenttamás közé, mostanra a víz alá került ez a terület is. Még a mostani állapotában is szép látványt nyújt a hely, ahol gyönyörű titkos kertek is megtalálhatók. Az InfoRádió árvízi tudósítója az egyik kert hátsó tetőteraszán beszélgetett Makavics Judit őslakossal, aki családjával 58 éve él Vízivárosban.

A beszélgetés a dzsámi közelében, az Esztergomi Bazilika alatti kertben készült, ahol a Duna teljesen kiszélesedett, és szinte mindent elöntött, ami még így is csodálatos, nem mindennapi látképet ad. A terasz alatt mindenhol víz van, nem látszik a kosárlabdapálya sem, ami Makavics Judit férjének megfogalmazása szerint ezekre a napokra olyan játéktérré alakult át, ahol inkább vízilabda-mérkőzéseket lehetne játszani.

Makavics Judit a hosszú évtizedek alatt több árvizet is látott Esztergomban, a mostani talán annyiban másabb egy kicsit, hogy

minden korábbinál gyorsabban jött az óriási árhullám.

Mint fogalmazott, meglepően nagy most a Duna vízhozama, illetve sokkal erőteljesebben emelkedik a vízszint is. Hasonlóra a 2013-as nagy árvíz idején volt példa Vízivárosban és környékén. Makavics Judit emlékei szerint tizenegy évvel ezelőtt a víz elérte a kertben lévő fák koronájának az alját. Csütörtökön kora délután ennél azért egy kicsit alacsonyabban állt a víz, de péntek estig várhatóan még emelkedik a vízszint.

Makavics Juditék háza biztonságban van, mivel

egy városfalra épült, mint ahogy a történelmi városrészben található legtöbb ingatlan.

Jelenleg a régi városfal áll a vízben. Az itteni talajszint a régi talajszinthez képest csaknem hét méterrel feljebb van, így árvíz idején sincsenek nagy veszélynek kitéve a helyi házak. Az itteni parkot hét méter magasan lévő töltésen alakították ki, vagyis a régi talajszinthez viszonyítva napjainkban több mint tíz méteren lenne a Duna vízszintje a házak tövében.

Fotó: Esztergom Facebook-csoport/Steindl Ábel
Fotó: Esztergom Facebook-csoport/Steindl Ábel

A közelben lévő dzsáminál napjainkra is megmaradt egy átjáró, ami a Dunához vezet ki. Azon a területen mostanra az egész udvart ellepte a víz, így a kávézó előtti részt is.

Makavics Judit azt tapasztalja, hogy jól megszervezték az árvíz elleni védekezést Vízivárosban, megépültek a védművek, a szakemberek pedig állandó készültségben vannak, és ahol kell, azonnal közbelépnek.

Makavics Judit végül elmondta: nem tart az árvíztől, nyugodtan fog aludni csütörtökön és a következő napokban is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×