eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Infostart

Vészhelyzet Leányfalun: már a volt miniszter házába is betörhet a Duna

Az alsó, Duna-parti sétányon lévő összes ház már víz alatt áll Leányfalun – számolt be az InfoRádióban az ott élő korábbi környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Szabó Imre elmondta azt is, hogy péntek éjjel vagy szombaton reggel tetőzhet a Duna Leányfalunál.

Leányfalun a Duna-parton él Szabó Imre korábbi környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Az InfoRádióban elmondta, hogy már csak 20 méterre van a Duna házuktól, ezért felkészültek az árra, fel vannak szerelkezve szivattyúval, aggregátorral, ha jön a víz, az áramot is kikapcsolják.

"Van némi rutinunk ebben a történetben, mert 2013-ban már egyszer átéltünk hasonlót" – mondta.

Arról is beszámolt, hogy az alsó Duna-parti sétányon lévő összes ház víz alatt van, ott már több helyre betört a víz, illetve a kertekben feljött a talajvíz is. A mélyebben lévő garázsokat vagy szuteréneket már elöntötte a víz, sőt már a volt szocialista politikus szomszédjának a garázsa is háromnegyedik megtelt vízzel.

"Ha a szakembereknek lehet hinni, akkor most 2013-hoz képest 40 centis mínusz lesz, és ebben az esetben nálunk a víz vagy megáll centikkel a küszöb előtt, vagy akár egy 5-10 centi veszélyeztetheti az épület alsó szintjét, ezért mi az összes nyílászárónál és az összes olyan mélyebben fekvő pontnál végigfóliáztuk és végighomokzsákoztuk" – mondta Szabó Imre.

A felvetésre, hogy nem volt-e kockázatos a hullámtérben építkezni vagy ingatlant vásárolni, Szabó Imre azt mondta, az ottani házak nagy része 50-60 évvel ezelőtt épülhetett, és akkor még jóval alacsonyabban volt az úgynevezett meder legmagasabb szintje.

"Mindenki, aki ezen a területen vásárolt vagy átépített nyaralókat, a part szépsége miatt választotta. Jó érzés itt élni, és senki nem gondolta azt, hogy valaha eljön majd az a pillanat, amikor az összes eddigi ismert árvízi magasságot is meghaladja a víz" – mondta, és hozzátette, ők is megemelték az épületet, így az eddigi hat-nyolc árvízből egy alkalommal tört be hozzájuk a Duna.

Szabó Imre a mostani adatok alapján úgy várja, hogy péntek éjszaka vagy szombaton reggel lehet a legmagasabb vízszint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×