eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Homokzsákokat töltenek önkéntesek Gönyűn, az áradó Duna közelében 2024. szeptember 15-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Már semmi sem látszik a gönyűi rakpartból, a helyiek szerint a 2013-as rekordszint is megdől

A Győr-Moson-Sopron vármegyei községben napok óta homokzsákokkal emelik a töltést. Több száz méter hosszan több ezer zsák került már a gát tetejére. A tét a falu védelme és biztonsága, ha ugyanis a Duna átbukna a gáton, azonnal elárasztaná a települést. A helyi óvoda 72 éves gondnoka traktorozva segít a zsákok, egyéb dolgok szállításában. Palánki László azt mondta az InfoRádióban, sokan tartanak attól, hogy a víz leromolja azt, amit egy életen át építettek fel.

Az önkormányzatok által védett töltéseken ha kell, 0-24 órában dolgoznak a helyiek Győr-Moson-Sopron vármegyében is. Ha éppen nem zsákot pakolnak, akkor is rá-ránéznek a vízre. A Győri járásban található kikötőtelepülésen, Gönyűn is egymást váltják az emberek a Duna-parti pihenőben, bár egyre szűkösebb ott a hely, mivel a park nagy részét már ellepte a víz. A közeli étterem teraszán is már a Duna az egyetlen vendég. Egy szemlélődő, Bán-Farkas Imre azt mondta az InfoRádióban, hogy már most rekordközeli méretű víz árasztotta el Gönyű bizonyos területeit, folyamatosan emelkedik a vízszint is, sok mindent ellepett a víz. Nemcsak Gönyűn, hanem a szlovák oldalon is, ahol a bánya közelében gyakorlatilag „eltűnt” a rakpart.

A víz most az úr a gönyűi Duna-parti pihenő teraszán is, de azért az étterem felé még be lehet tekintgetni.

A közvetlen közelben egy emléktábla mutatja, hogy a 2013-as nagy árvíz idején, hol tetőzött a Duna, ennek a táblának már csak a teteje látszik.

Bán-Farkas Imre szerint még azt sem lehet kizárni, hogy egyes előrejelzésekkel szemben nem 30-40 centiméterrel a 2013-as alatt lesz a vízszint, hanem valamivel feljebb. Mint mondta, az étteremtől egy kicsit lentebb van egy több mint két méter magas tábla, ami nagyjából másfél-két méterrel a vízszint fölött szokott lenni, jelenleg azonban a tábla teteje se látszik.

A gönyűi pihenőnél nagyon széles a Duna, Bán-Farkas Imre becslése szerint több mint 500 méter lehet. Az InfoRádió tudósítójával való beszélgetés közben rámutatott egy bójára, melyet lánccal horgonyoztak le, és úgy saccolt, hogy körülbelül 400 méterre lehet a parttól, a túlpart pedig még legalább száz méterrel távolabb lehet. Mint fogalmazott, „vannak gondok” a jelenlegi helyzetben, a túloldalon sóder áll a vízben, ami normál körülmények között messziről látható és bármikor megközelíthető.

A Duna-parti pihenővel szemben több méter magas, betonozott rakpart van, amiből most semmi sem látszik.

Bán-Farkas Imre két éve lakik Gönyűn, így nem tudja, hogy 2013-ban is ennyire elárasztotta-e a víz a helyi rakpartot. Ugyanakkor az elmúlt két évben is látott áradásokat, idén is, de mióta Gönyűn él, olyan nagy árhullám nem érkezett a községhez, mint most. „Szerintem a mostani szint magasabb a 2013-asnál. Bőven ütjük a rekordot, és még csak ezután fog tetőzni a Duna Nagymarosnál. Ki tudja, mi lesz mire az ideér” – jegyezte meg Bán-Farkas Imre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×