"Poénból vállalkoztam arra, hogy a kedvenc versenyemre, a Balaton fagyijára elkészítem a hekkfagyit. 2023-ban ugyanis különdíjat nyertem a sajtos-tejfölös lángos fagyival, ami annyira bejött, hogy azóta is részét képezi a Vitorlás Fagyizó kínálatának" - mondta a likeBalaton.hu-nak Pálfi Attila cukrász, a különleges fagyi megálmodója.
Hozzátette,
nem volt egyszerű a hekkfagyi elkészítése, hiszen egy sós, halas ételről van szó.
A krém alapjában gyümölcscukor is van, de került az alkotóelemek közé só és mustár is. A fagylalthoz a szomszédos Gyufa büfében készítik a sült hekket, amiből szálkátlanítás után egy tejszínes pástétom készül, és a fagylaltalappal összekeverve adja ki a specialitást.
Pálfi Attila cukrász több szakmai versenyen is megmérettette magát, legutóbb egy nemzetközi versenyen 6. lett a mangó fagyijával, ahol kötelezően ezzel a gyümölccsel kellett valami újat alkotni. Elmondása szerint korábban is készített már rendhagyó fagyikat, például mentás kígyóuborka fagylaltot, vagy éppen
a sajtos-tejfölös lángosost, amivel 2023-ban különdíjat nyert a Balaton fagyija versenyen.
A cukrász célja új dolgokat behozni a szakmába, amelyek néhány év múlva már nem is lesznek olyan meghökkentőek. A különleges fagyik rengeteg embert vonzanak az üzletébe, a sajtos-tejfölös lángos fagyiját imádják a vendégek, sokan kifejezetten ezekért az ízekért keresik fel a déli parti üzletet.