eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Budapest, 2017. október 17.Salamon László alkotmánybíró az Alkotmánybíróság nyilvános ülését követően, az állami tulajdonú földek értékesítéséves kapcsolatban tartott határozathirdetésen 2017. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Salamon László már nem korelnökként, hanem elnökhelyettesként vezeti az Alkotmánybíróságot

Csaknem hét és fél év után lett újra elnökhelyettese a testületnek. Sulyok Tamás javaslatára titkos szavazással választották meg a tisztségre a 76 éves jogtudóst.

Mégsem korelnöke, hanem elnökhelyettese lesz az Alkotmánybíróságnak. Ennek a posztnak a betöltője vezeti ideiglenesen a testületet egészen addig, amíg új elnököt nem választanak. Az Alkotmánybíróság eddigi elnöke, Sulyok Tamás hivatalosan március 5-étől tölti majd be az államfői tisztséget, de előtte még február 27-én arra tett javaslatot, hogy Salamon Lászlót válasszák meg az Alkotmánybíróság elnökhelyettesének – írja az Index.

A testület hivatalos lapjának (Alkotmánybíróság Határozatai) február 29-i számában közölték, hogy a teljes ülés titkos szavazással választotta meg Salamon Lászlót elnökhelyettesnek. Ez pedig azt jelenti, hogy

az új elnök megválasztásáig nem korelnök, hanem elnökhelyettes vezeti az Alkotmánybíróságot.

A testületnek 2016 novembere óta nem volt elnökhelyettese, akkor választotta meg Sulyok Tamást a parlament alkotmánybírósági elnöknek. Egészen mostanáig elnökhelyettes hiányában a meghatározott hatásköröket az Alkotmánybíróság életkorban legidősebb tagja, vagyis a korelnök gyakorolta. Ő eddig az 1947. december 25-én született Salamon László volt, mostantól azonban már hivatalosan is elnökhelyettes.

Salamon László 1990-től 2013-ig országgyűlési képviselő, 1994 és 1996 között az Országgyűlés alelnöke volt. 1996-tól a Fidesz, majd a Kereszténydemokrata Néppárt színeiben politizált. 2010-ben az Országgyűlés alkotmány-előkészítő bizottságának elnöke lett. 2013-tól az Alkotmánybíróság tagja.

Milyen jogkörei vannak az elnökhelyettesnek?

Az elnökhelyettes a korelnök jogosítványain túl képviseli az Alkotmánybíróságot az Országgyűlés és más szervek, valamint a nyilvánosság előtt, irányítja az Alkotmánybíróság Hivatalát, valamint gyakorolja a munkáltatói jogokat az Alkotmánybíróság hivatalának köztisztviselői és munkavállalói felett.

Az Alkotmánybíróság Sulyok Tamás távozása miatt március 5-étől megválasztott elnök nélkül, tizenöt helyett csak tizennégy taggal működik tovább. Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a kormánypártok Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét, volt igazságügyi minisztert és korábbi EP-képviselőt jelölik az Alkotmánybíróság megüresedő helyére.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy ki lesz az Alkotmánybíróság következő elnöke. Az Alaptörvény alapján az Országgyűlés a képviselők kétharmadának szavazatával választ új elnököt a testület tagjai közül, vagyis előbb alkotmánybírónak kell lenni ahhoz, hogy valaki elnök lehessen.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×