eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Orbán Viktor / Facebook

Megkezdődött a kormánypártok 2 napos frakcióülése, amelyen államfőjelöltjükről és az új gyermekvédelmi törvénycsomagról is döntenek - a nap hírei

Csökken az üzemanyag ára péntektől. Uniós rendelet szabályozza majd a Chat GPT és más általános nyelvi modellek fejlesztését

Megkezdődött Balatonalmádiban a kormánypártok 2 napos frakcióülése, amelyen egyebek mellett államfőjelöltjükről és az új gyermekvédelmi törvénycsomagról is döntenek. Kocsis Máté frakcióvezető korábban Facebook-oldalán azt írta: az ülés ma a miniszterelnök felszólalásával kezdődik.

Megtartotta első ülését a gyermekvédelmi kerekasztal. Az Országos Közös Akarat és civilek, köztük szexuális bántalmazások túlélői által életre hívott szervezet célja, hogy ne fordulhassanak többé elő olyan esetek, amelyek a bicskei gyermekotthonban történtek. Ma este fáklyás felvonulást tartanak Budapesten, kiállva a bántalmazott fiatalok mellett. Eközben a gyermekvédelem megerősítését szorgalmazza az MSZP is.

4 forinttal kerül majd kevesebbe a dízelgázolaj beszerzési ára literenként péntektől - írja a holtankoljak.hu. Január 10-e után először csökken ismét az üzemanyag ára. A 95-ös benzin a héten 618, míg a dízel 657 forint a kutakon.

Március 25-től lehetne egynapos autópálya matricát vásárolni Magyarországon – értesült a vg.hu. Hecker Flórián a portál munkatársa az InfoRádióban úgy fogalmazott: vannak még kérdőjelek, például, hogy a Magyar Közlönyben még nem jelent meg a bevezetésről szóló rendelet.

Az idén nem március 1., hanem február 29. éjfél a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás befizetésének határideje a szökőév miatt. A majdnem 80 ezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január 1-jével kötöttek új szerződést, arra is figyelniük kell, hogy az összeg határidőre a biztosító számláján legyen.

Az olimpiai bajnok kajakozó Dombi Rudolf lett a Fidesz polgármester-jelöltje a 2. kerületben – írja a Magyar Nemzet. A budai kerületnek 2019 óta van ellenzéki polgármestere, az MSZP-s Őrsi Gergely személyében.

Az Árpád kórház árverésének felfüggesztését kéri az újpesti Fidesz választókerületi elnöke. Wintermantel Zsolt szerint az árverést mindaddig fel kell függeszteni, amíg terv nem készül az újpesti fekvőbeteg-ellátás helyreállítására és egy új kórház létesítésére. Ezért aláírásokat is gyűjtenek.

Megkezdődött az újabb naperőmű építése Kelet-Magyarországon Kaba határában – jelentette be közleményében a MET Csoport. Ez a cégcsoport 7. hazai fotovoltaikus projektje, amely a tervek szerint 2024 második felében kezdi meg a kereskedelmi működést.

Önálló holdingba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG. A társaság az űripar- és műholdfejlesztés, dróngyártás és a védelmi digitalizációval foglalkozó cégeinek részesedéseit leányvállalatába, a 4iG Space and Technology Zrt.-be apportálja.

110 millió forint adatvédelmi bírságot kapott a KRÉTA rendszert fejlesztő cég – írja a Telex. 2022 szeptemberében hekkertámadás érte az iskolai adatkezelő platformot, de erről csak 2 hónappal később értesült a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Uniós rendelet szabályozza majd a Chat GPT és más általános nyelvi modellek fejlesztését – hívta fel a figyelmet az iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár. A szabályozás tiltja majd a mesterséges intelligencia megtévesztő, manipulatív használatát, valamint emberek megfigyelését, de támogatja felhasználását a banki szolgáltatásoknál.

Ismét lehet mézet importálni Magyarországra Ukrajnából. Erről kormányhatározat jelent meg. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint ugyanakkor az ukrán méz a magyar piacot nem befolyásolta jelentősen, nagyobb gondot jelentenek az uniós piacot elárasztó ukrán termékek, itthon pedig a kínai méz miatt okoz problémát.

Az ukrán elnök találkozót kért a lengyel miniszterelnöktől a két ország határán 2 hete tüntető lengyel gazdák miatt. Volodimir Zelenszkij úgy nyilatkozott, utasította a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen az ügyben párbeszédet a lengyel kabinettel. Emellett kérte a lengyel államfő és az Európai Bizottság segítségét is az összefogásra és Moszkva befolyásolásának megakadályozására hivatkozva.

Az orosz erők 48 Iszkander rakétakilövőt telepítettek az ukrán határhoz – közölte az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője az ukrán állami hírügynökséggel. Információik szerint az orosz erők a márciusi orosz elnökválasztás előtt megpróbálják elérni Luhanszk megye közigazgatási határait, hogy valamilyen eredményt tudjanak felmutatni. De hasonló okból veszélyben van Kupjanszk és Liman városa is.

Megállapodtak a 13. szankciós csomagról Oroszországgal szemben az Európai Unió tagállamait képviselő nagykövetek. A Reuters a belga elnökség közlése alapján azt írja, hogy a büntetőintézkedések 193 embert és szervezetet érintenek, de új ágazati intézkedéseket nem vezetnek be.

Kémkedéssel vádolta meg a British Council brit kormányzati szervezetet az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. A szervezet szerintük hírszerző tevékenységet folytat Ukrajna javára a Nagy-Britanniában élő ukrajnai menekültek beszervezésével.

Tiszteletbeli Arany Medve-díjat kapott Martin Scorsese a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A 81 éves rendezőt filmes életművéért tüntették ki.

Meghalt Czakó Gábor Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész. Hosszú betegség után, életének 82. évében hunyt el. Czakó Gábort a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×