eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Elhunyt a polgármester, aki évtizedekig küzdött a halálbüntetésért a fia meggyilkolása után

Meghalt Tóth Tamás. 84 éves volt. Ő volt az, akinek fiát 1992-ben egy erdőben megölték. Csak 1996-ban kapták el a tetteseket, de akkor már nem volt halálbüntetés.

Tóth Tamás évtizedeken át írt a beadványokat, leveleket azokért, akiket meg akart menteni - írja a hírről beszámoló feol.hu.

A személyes hangvételű irás felidézi, hogy miképpen ölték meg a férfi fiát még 1992-ben.

Székesfehérvár mellett, a Sárréten ifjabb Tóth Tamás egyik társával vadászott, amikor lövések hangjára lettek figyelmesek. Mivel vadorzókra gyanakodtak, a helyszínre siettek, ahol két profi rablógyilkos éppen a fegyvereit lőtte be. Az ilyen helyzetre lehetetlen felkészülni: mindkét vadászt megölték. Tóth Tamás 25 éves fiát veszítette el, a fehérvári Izsó család egy édesapát gyászolt.

A skálás gyilkosok

Az egyik gyilkost, Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek, mert 1989 és 1994 között tucatnyi rablást és négy gyilkosságot követett el. Donászi Aladár Győrben először egy rendőrt ölt meg, majd Benével egy fiatal egyetemistát gyilkoltak meg a budai Skálánál. Azután követték el a kettős gyilkosságot a Székesfehérvár közelében lévő Sárréten. A rendőrség 1994-ben fogta el őket, Donászi 2001-ben a börtönben öngyilkos lett. A Legfelsőbb Bíróság döntése az volt, hogy Bene, aki a szegedi Csillagban töltötte büntetését, legkorábban húsz év után lehetett volna feltételesen szabadságra bocsátható. Ez először 2014-ben telt le, de azóta sem akadt bíró, aki úgy ítélte volna meg, hogy emberek közé lehet engedni.

Tóth Tamás két választási ciklusban Sárszentmihály község polgármestereként dolgozott.

Küzdött a rendszerváltást követő időszakban a halálbüntetés átmeneti visszaállításáért,

hiszen úgy gondolta, nagyon sok leendő áldozat életét mentheti meg, hiszen a „kötél” visszatartó erő lehet azok számára, akiknek a börtönlét természetes életforma, sőt, büszkeség.

Népszavazás

Volt, hogy 260 ezer aláírást gyűjtött össze a halálbüntetés átmeneti visszaállításának érdekében, de erről nem lehetett népszavazást tartani.

Életének 84. évében, 2024. február 7-én hunyt el, tegnap vettek búcsút tőle Székesfehérváron, a Csutora temetőben.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×