eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Szerelvény az 1-es metróvonal, a Millenniumi Földalatti Vasút, közismert nevén Kisföldalatti Mexikói úti végállomásán 2017. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összeomlás szélén a kisföldalatti: azonnali beavatkozás kellene

Százmilliárdos költsége lehet a felújításnak és a teljes szerelvénycserének, de a rákosrendezői városközpont kialakításakor juthat pénz a rekonstrukcióra és a vonalhosszabbításra is.

Minden nap átvizsgálják az M1-es földalatti szerelvényeit, mielőtt kiengednék a járműveket a forgalomba. Töréseket, repedéseket keresnek az ötven éve gyártott kocsikon. Egyetlen észre nem vett hiba is súlyos balesetet okozhat a munkanapokon csaknem 40 ezer utast szállító vonalon – írja a Népszava. Az 1972-ben gyártott 23 kocsi régen túl van az eredetileg 40 évre tervezett élettartamon és a 2,1 millió kilométeres futásteljesítményen.

A kisföldalatti vonalának felújítása, meghosszabbítása, illetve a kocsik cseréje már az előző, 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklus tervei között is szerepelt, de nem jutott rá forrás. 2021 végén mintegy kétmilliárd forintot kapott a projekt előkészítésére a BKV, rendelkezésre is áll az új jármű elvi előzetes típusengedélye, elkészült a tenderdokumentáció is, de fedezethiány miatt a közbeszerzést már nem írták ki. A projekt most ismét előkerült a kormány által Rákosrendezőre tervezett új városközpont miatt, mert a Fővárosi Közgyűlés decemberi határozatában kikötötte, hogy a Rákosrendező területén megvalósítandó ingatlanfejlesztés támogatásához többek között források biztosítását kéri „a Millenniumi Földalatti Vasút felújításához és meghosszabbításához, valamint a szerelvények cseréjéhez”.

A földalatti felújítása egyre sürgetőbb, lassan 30 éve, hogy felújították az alagutat, a járművek karosszériáját 1999-2002 között javították, ami az eredeti állapot visszaállítását jelentette, újabb erősítés nem történt.

A jelenlegi menetrend fenntartásához 16 szerelvény szükséges, a BKV közlése szerint, és azt is jelezte, hogy "a szerelvények biztonságosan üzemeltethetők. Erről egy külön e célra kidolgozott és jóváhagyott, összetett – műszaki és gazdasági szempontokat is figyelembe vevő – vizsgálati módszertan alkalmazásával, objektív alapon döntenek.”

A BKV 1,6 milliárd forintra becsülte az egyedi gyártású szerelvények darabárát. Ebből a jelenlegi vonalhossz esetén 22 szerelvényre, vonalhosszabbítás esetén további 5 szerelvényre lenne szükség. Ez 43 milliárd fölötti összeg. Az új kocsik azonban nem futhatnak a régi pályán, korszerűsíteni is kell, márpedig egy új vonatbefolyásoló rendszer szintén milliárdokat vihet el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×