eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Tavaszi Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján a Városháza Parkban 2022. április 8-án. A fesztivált április 29. és május 15. között a főváros mintegy száz helyszínén rendezik meg  százhetven programmal.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely a mini-Dubaj projektről: súlyos százmilliárdokról van szó, mégis homályos az egész ügy

A főpolgármester és az érintett kerületvezetők szerint a kormánynak minden érintettel egyeztetnie kellene a Rákosrendező vasútállomás környékét érintő fejlesztések részleteiről. Karácsony Gergely közölte: világossá vált, mit kap az arab beruházó a magyar adófizetőktől és a magyar kormánytól, az viszont nem egyértelmű, mit ad cserébe.

Csütörtökön a magyar kormány honlapján közzétették annak a megállapodásnak a tervezetét, amely alapján az Egyesült Arab Emírségekből származó Mohamed Alabbar üzletember egy dubaji stílusú negyedet építtetne Rákosrendezőn. A tervezet szerint a magyar állam nemzetközi szerződésben vállalja, hogy infrastruktúra-fejlesztési projektet valósít meg, az arab befektető pedig egy általa kiválasztott gazdasági társaságon keresztül főként az ingatlanokon hajt majd végre különböző beruházásokat.

A befektető a többi között egy 240 méter magas felhőkarcolót építene az érintett 130 hektáros területen, amelyet a tervezet alapján az állam közbeszerzés vagy versenyeztetés nélkül ad el a dubaji vállalkozónak. A kormány stratégiai megállapodást is köt a kivitelezővel, egyben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a projektet.

Mindeközben Karácsony Gergely a XIII., a XIV. és a XV. kerületi polgármesterrel tárgyalt egy kihelyezett kabinetülésen Rákosrendező környékének komplex fejlesztéséről. A főpolgármester az egyeztetést követően hangsúlyozta:

elvárják, hogy a kormány képviselői tárgyaljanak valamennyi érintett kerületvezetővel az állami beruházás részleteiről.

Karácsony Gergely elmondta: „világosan lehet látni, hogy mit kap a beruházó a magyar adófizetőktől és a magyar kormánytól. Az viszont már nem világos, hogy mit fog adni cserébe”.

A főpolgármester hozzátette: csak azokat a beruházásokat tudják támogatni, amelyek valóban a budapestiek érdekeit szolgálják. Mint fogalmazott, azok a területek és fejlesztések, amiket megkap a beruházó, vélhetően súlyos százmilliárdokról szólnak, továbbá problémásnak tartja azt is, hogy jelentős adókedvezményben részesül az arab üzletember.

A polgármestereknek külön igényeik vannak

Tóth József XIII. kerületi polgármester az angyalföldi régió érdekeit hangsúlyozta. A Kacsóh Pongrác úti felüljáró felújítását kérte a kormánytól, ugyanis nem szeretné, hogy az M3-as bevezető forgalma az új Szegedi úti felüljárón át érkezzen Angyalföldre.

Horváth Csaba XIV. kerületi polgármester szerint pedig fontos lenne, hogy Rákosrendező környékét a helyi lakosok igényeinek megfelelően újítsák fel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt a város egészére hatással lesz, ezért

nem lehet tovább halasztani a 4-es metró meghosszabbítását Újpalotáig.

Azt mondta, a kérdésben mindenképpen meg kell állapodni a kormánnyal. Mint fogalmazott, úgy tűnik, hogy egy új budapesti negyed jön létre, és ha az illetékesek jól kezelik a beruházást, akkor az jó lesz az ott élőknek, az oda látogatóknak, a helyi önkormányzatoknak és a kormánynak is. „Ha már így alakult, keressük meg azokat a közös pontokat, amelyek minden fél számára elfogadhatók!” – tanácsolta a zuglói polgármester.

A kormány több mint 300 milliárddal száll be

A csütörtökön közzétett megállapodás szerint a kormány lesz a felelős a projekt kivitelezéséhez szükséges állami infrastrukturális fejlesztésekért, melyek a következők:

  • gyalogos felüljáró építése,
  • a vasút feletti közúti felüljáró megépítése,
  • a vasúti pálya fejlesztése,
  • a vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette kialakítható legyen egy park,
  • az M1-es metró meghosszabbítása,
  • kerékpár- és gyalogút építése.

A kormány a tervezet szerint legalább 303,5 milliárd forintot fordít a fejlesztésekre. A kabinet egyben azt is vállalja, hogy a reptéri gyorsvasút jövőbeni fejlesztése esetére közvetlen kapcsolatot biztosít a projektben létrehozott vasútállomás és a reptér között. Ezért cserébe az Egyesült Arab Emírségek kormánya vállalja, hogy a kijelölt cég 5 milliárd euró értékű beruházást valósít meg a területen, beleértve a tervezett rákosrendezői vasútállomás megépítését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×