eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Bősz Anett (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester, Számadó Tamás főjegyző és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (b-j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. november 29-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Benyújtotta a főváros az „újrarendezés” költségvetési tervét

A főváros 2024-es büdzséje az újrarendezés költségvetése lesz, amiről várhatóan jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés – jelentette be Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. A fővárosi Fidesz szerint ezzel beismerték, hogy csődbe vitték Budapestet.

„Végre talán túl vagyunk a válságok sorozatán. Túl vagyunk remélhetőleg a koronavírus-járvány okozta válságon, az energiaválságon és az infláció okozta árnövekedés okozta válságon” – sorolta Kiss Ambrus, megjegyezve, hogy a 2024-es költségvetést ennek megfelelően tervezték.

Példaként említette, hogy a főváros kamatkiadása jellemzően 4-5 milliárd forint évente, idén „brutálisan” megnőtt, 25 milliárd volt, de azzal számolnak, hogy jövőre ennél jóval kisebb lesz.

Kiss Ambrus kitért arra is, számolnak azzal, hogy a jövő év utolsó negyedévében ugyanazt a pénzügyi konstrukciót kell megcsinálni a közösségi közlekedés szervezői ágában, mint idén, amikor az utolsó negyedévi finanszírozást áttolták márciusi kifizetésre. Ez nagyságrendileg 50 milliárdos faktorálás volt – emlékeztetett.

A főpolgármester-helyettes ismertette,

a tervezet szerint a főváros jövő évi működési kiadása mintegy 405 milliárd forint, ezen felül nagyságrendileg 6 milliárd forint hiteltörlesztéssel, valamint körülbelül 36 milliárdot kitevő fejlesztési kiadással számolnak.

Utóbbi mintegy felét a Fővárosi Csatornázás Művek részvényeinek visszavásárlása teszi ki.

Kiss Ambrus közölte azt is, „óvatos tervezéssel” az iparűzési adó nominálisan 11,5 százalékos emelkedésével kalkulálnak az idei tervszámhoz képest, és a tervezetben nem számolnak olyan tételekkel, amik a kormány „akaratához kötöttek”: így például hitelfelvétellel és rezsitámogatással.

A jövő évi tervezett ingatlanértékesítésről azt közölte, ugyanazt a „csomagot dobják piacra”, mint idén, ez egy 13 milliárd forintos tételt.

A főpolgármester-helyettes jó hírnek nevezte, hogy jövőre remélhetőleg elindulnak bizonyos európai uniós programok, és megjegyezte, hogy a költségvetési tervezet tizenkét közvetlen uniós finanszírozású programot tartalmaz.

Kiss Ambrus a problémák között említette, hogy bár az Árpád-híd pesti oldalán a Göncz Árpád Városközpontot fel tudják újítani uniós forrásból, de a budai oldalon

a Flórián téri felüljárót hazai forrásból kellene finanszírozni és erre nincs pénzük.

Közölte, jövő szerdán a közgyűlés dönthet az UNICEF és a főváros Ukrajnából elmenekült gyermekes családokat támogató programjának folytatásáról is.

Az ukrajnai menekültek eddigi támogatásáról ismertette: a vendégéjszakák száma meghaladta a 192 ezret, több mint 550 ezer adag ételt osztottak ki, 2022 augusztusa óta a Városháza épületében lévő információs ponton 15 ezren fordultak meg. Megemlítette továbbá, hogy Beregszásznak a háború elején 20 millió forint pénzadományt, áramfejlesztőket és vízszállító kocsikat adtak, szeptemberben kijevi gyerekeket táboroztattak, valamint 15 autóbuszt adományoztak ukrán városoknak. Budapesten az UNICEF támogatásával és a főváros szervezésével 1500 gyermekes család jutott támogatáshoz.

Kiss Ambrus közölte, a közgyűlés jövő szerdán tárgyalja a fővárosi lakásrezsi-program támogatási struktúrájának módosítását is: mivel a nyugdíjak emelkedésével többen kiesnének a támogatotti körből, felemelik a rászorulók havi ellátási összegére vonatkozó igénylési határt.

A főpolgármester-helyettes közölte, eddig több mint 21 ezer család fordult hozzájuk támogatásért. Az idén legtöbben gázártámogatást kértek.

A Fővárosi Közgyűlés várhatóan jövő szerdán tárgyalja majd a Rákosrendező területére tervezett ingatlanberuházással összefüggő fővárosi álláspontot, a fővárosi drogstratégiát, valamint a Horthyliget emlékjel című köztéri alkotás magvalósítására vonatkozó javaslatot is.

Inkasszó

A főpolgármester-helyettes kérdésre válaszolva közölte: a Magyar Államkincstár a szolidaritási hozzájárulás vitatott mértéke miatt indult perhez kapcsolódóan elrendelt azonnali jogvédelem ellenére – novemberhez hasonlóan – december elsején ismét inkasszót gyakorolt a főváros számlája felett mintegy 3,9 milliárd forint értékben.

A főváros számlája ezért ismét negatívba fordult, szerda reggel mínusz 5,6 milliárd forinton állt.

A Petőfi híd felújítására vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, nem látnak arra sem forrást, hogy elkezdjek a tervezést, pedig jó lenne a tervezői munkát a nyáron elindítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×