eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hungarian banknotes, forint and a red purse are in hands.
Nyitókép: baiajaku/Getty Images

Felülvizsgálja a kormány a közlekedési szabályokat - a nap hírei

2024 tavaszán felülvizsgálja az 1970-es évek óta hatályban lévő közlekedési szabályokat a kabinet. Ma ünnepli 150 éves születésnapját a főváros, Pest, Buda és Óbuda egyesülésével.

Jelentős átcsoportosításokról döntött a kormány a különböző költségvetési tartalékok terhére. A közlönyben megjelent intézkedések szerint a Központi Maradványelszámolási Alapból 11,8 milliárd forintot csoportosítottak át a Nemzeti Sportügynökséghez tartozó társaságokhoz, 5,2 milliárd forintot a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz tartozó egyetemeknek és 4 milliárd forintot kap a Miniszterelnöki Kabinetiroda Kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra. A Rezsivédelmi Alapot is érintik a kormány döntései.

Fenn kell tartani azt az álláspontot, hogy csak a magyarok mondhatják meg, kik és hogyan tartózkodhatnak Magyarország területén - jelentette ki a miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet ülésén. Hangsúlyozta, hogy szigorítani kell az idegenrendészeti szabályokon, és egy átlátható, kikényszeríthető rendszert kell létrehozni. Orbán Viktor beszélt arról is: sikerül a magyar gazdaságot kihúzni a recesszióból és ez lehetőséget ad a határon túli magyar fejlesztési programok újraindítására is

Elindult az újabb nemzeti konzultáció. Karácsonyig minden háztartásba kézbesítik a konzultációs kérdőíveket, amelyeket január 10-ig lehet visszaküldeni és később internetes kitöltésre is lesz lehetőség. A Szuverenitásunk védelméről címet viselő kampányban a kormány 11 kérdésben kéri ki az emberek véleményét.

November 30-ig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira. Az idén 535 középiskola írta elő az írásbelit a hozzá jelentkező tanulóknak. Az Oktatási Hivatal honlapján már elérhetők ezeknek a középiskoláknak az adatai.

Szabálysértési eljárás indult az Egységes Diákfront egyik elnökségi tagja ellen a szervezet Néprajzi Múzeumban megtartott akciója miatt. A diákok nyílt levelet szerettek volna átadni az intézmény főigazgatójának, hogy távolítsa el az egyik fotókiállításnál kihelyezett kordont, ami szerintük sérti a diákok és fiatalok szabad művelődésének jogát.

2024 tavaszán felülvizsgálja az 1970-es évek óta hatályban lévő közlekedési szabályokat a kormány – mondta el az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára. Csepreghy Nándor a Kaposvárt az M7-es autópályával összekötő 67-es autóút északi szakaszának átadásán elmondta: a kormány a 21. századi útviszonyoknak megfelelő szabályozást terjeszt az Országgyűlés elé. Ez lehetővé teszi majd a jó minőségű utakon való gyorsabb és a szabályoknak megfelelő közlekedést.

Nem tett béremelési ajánlatot a MÁV-Volán a közlekedési szakszervezetek bértárgyalásán, ezért sztrájktárgyalást kezdeményez a volános dolgozókat képviselő Szakszervezet a jövő héten - hívja fel rá a figyelmet a Mérce. Pafféri Zoltán vezérigazgató azzal magyarázta az ajánlattétel elmaradását, hogy erre nincs felhatalmazása. Az érdekképviseletek többsége 15 és 18 százalék közötti, de minimum 70 ezer forint alapbérfejlesztést kérte.

Albérlettörvényt és fővárosi város-rehabilitációs programokat sürget az LMP. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint egy pályakezdő fiatal nem képes saját erőből ingatlant vásárolni, a béréből pedig nem tud albérletet fizetni. Egy budapesti albérlet átlagosan 200-230 ezer forintba kerül havonta. Csárdi Antal azt mondta: az Országgyűlésnek és a városvezetésnek is feladata, hogy javítson a lakhatási válságon.

150 éves születésnapját ünnepli ma a főváros, amely Pest, Buda és Óbuda egyesülésével 1873. november 17-én jött létre. Az évforduló alkalmából mától vasárnapig változatos programokkal, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással várják az érdeklődőket. Újranyit a Merlin Színház, az emberek birtokba vehetik a Városháza udvarát, valamint sétány nyílik a Károly körút és a Városház utca között. Különleges előadással készül a Budapesti Fesztiválzenekar. A BKK pedig 150 forintos születésnapi jegyet kínál az ünnep alkalmából a BudapestGO alkalmazásban.

Átadták a díszpolgári címeket Budapest egyesítésének 150. évfordulóján. Csányi Vilmos író, Gálvölgyi János, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Jordán Tamás, a nemzet színésze, színigazgató, Keleti Éva fotográfus, Kovács Katalin olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó, valamint Presser Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző vehette át a kitüntetést Karácsony Gergely főpolgármestertől és Tüttő Kata főpolgármester-helyettestől a fővárosi önkormányzat díszközgyűlésén.

Mérséklődött az infláció az euróövezetben októberben. Az Eurostat adatai szerint az eurót használó országokban a szeptemberi 4,3 százalékról 2,9 százalékra, 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre lassult az éves infláció. Az Európai Unióban az éves infláció októberben 3,6 százalékra lassult a szeptemberi 4,9 százalékról. Magyarországon ennek több mint két és félszerese, 9,9 százalék volt a pénzromlás mértéke.

Magyarország szívesen fizet be többet az uniós költségvetésbe azért, hogy az unió támogassa a tagságra készülő délkelet-európai országok növekedését – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek Konferenciáján úgy vélte: nem szükséges belső reformokat végrehajtani az Unióban ahhoz, hogy legalább a legfelkészültebb országokat felvegye a közösség a tagjai közé.

Izrael engedélyezte napi két tartály dízelolaj szállítását a Gázai övezetbe. Az üzemanyagot az ENSZ számára vihetik be Egyiptomból a rafahi átkelőn keresztül. Az izraeli indoklás szerint ez a mennyiség lehetővé teszi az ivóvíz-, és a szennyvízhálózat minimális fenntartását annak érdekében, hogy megakadályozzák járványok kitörését, amelyek Izraelre is átterjedhetnének. Közben az izraeli hadsereg megtalálta Gázában, a Hamász által október 7-én elhurcolt egyik katona holttestét. A 19 éves nő az övezet közelében szolgált egy laktanyában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×