eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Volánbusz Zrt. új MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbuszai a járművek esztergomi bemutatóján 2021. június 16-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Ha nem kapnak elfogadható ajánlatot, sztrájkolni fognak a Volán dolgozói

Nem tett béremelési ajánlatot a MÁV-Volán a közlekedési szakszervezetek szerdai bértárgyalásán, ezért sztrájktárgyalást kezdeményez a volános dolgozókat képviselő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) jövő héten.

"Mivel a munkáltató a mai CSÉT ülésen nem nyilatkozott a 2024. évi bérfejlesztés mértékéről, a SZAKSZ a múlt hét pénteken megtartott SZIB ülésén meghozott határozat értelmében, a testület a mai nappal sztrájkbizottsággá alakult át" - írja Facebook bejegyzésében a SZAKSZ.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a munkáltató anélkül kezdi meg jövő évre szóló bértárgyalását a szakszervezettel, hogy megfogalmazná a dolgozók bérfejlesztésének mértékét. Mint írják, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet 2024. év vonatkozásában a VOLÁNBUSZ Zrt.-nél 25 százalékos keresetfejlesztést szorgalmaz.

A hrportal.hu értesülése szerint Pafféri Zoltán vezérigazgató azzal magyarázta az ajánlattétel elmaradását, hogy erre nincs felhatalmazása. Ugyanakkor megkérte a megjelent szakszervezeteket, hogy fogalmazzák meg bérigényüket.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke azt nyilatkozta a Mércének, mindez nem több egy "nagy nullánál", véleménye szerint ugyanis nem vehető komolyan egy bértárgyalás, ahol a munkáltató nem tesz bérajánlatot, és nem egyeznek meg a tárgyalás menetéről. A szakszervezeti vezető azt is elmondta, az általuk kezdeményezett sztrájktárgyalásra jövő péntektől számítva egy hét áll majd rendelkezésre.

Ha a megadott idő alatt nem kapnak elfogadható béremelési ajánlatot, még az ünnepek előtt kétnapos sztrájkot fognak tartani.

„A bértárgyalásokat decemberben mindig le szoktuk zárni, annak a végrehajtása mindig megkezdődik január 1-től. Új év kezdődik, és mindenki tudni szeretné, hogy mennyivel lesz több a fizetése” - nyilatkozta a szakszervezeti elnök. Hozzátette: kilenc közlekedési szakszervezet ül a tárgyalóasztalnál, ebből kettő volános, de egyedül a SZAKSZ kívánja nyomásgyakorlás alatt folytatni a tárgyalásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×