eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Izraeli légitámadás összedőlt ház romjai előtt egy palesztin férfi a Gázai övezet déli részén fekvő Deir el-Balahban 2023. október 25-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások mintegy 5800 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Hatem Musza

Fordulat Gázában: újra mehet üzemanyag az ostromlott övezetbe

Izrael hadikabinetje a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háború közepette engedélyezte napi két tartály dízelolaj szállítását a Gázai övezetbe.

Az üzemanyagot az ENSZ számára vihetik be Egyiptomból a rafahi átkelőn keresztül. Egy meg nem nevezett politikai vezető úgy nyilatkozott, hogy Izrael az Egyesült Államok kérését teljesíti, és ez a lépés nagyobb nemzetközi mozgásteret ad a Hamász felszámolásában.

A gázolaj mennyisége lehetővé teszi az ivóvíz-, és a szennyvízhálózat minimális fenntartását annak érdekében, hogy megakadályozzák járványok kitörését, amelyek Izraelre is átterjedhetnének.

Izrael mind ez idáig azért nem engedte meg üzemanyag bevitelét az övezetbe, mert szerinte a Hamász használná fel katonai célokra.

Kilenc izraeli nagyszülő, akinek Gázába hurcolták az unokáját, motorral a Gázai övezet határára hajtott csütörtökön, és azt követelte, hogy cseréljék ki őket unokáikra. "Vigyenek el minket az unokáink helyett" - kiabálták.

"Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a túszok minél előbb hazatérhessenek. Mi, öregek készek vagyunk megfizetni visszatérésük árát"- mondta az egyik nagyapa. Elmondták: azért jöttek motorral a határra, mert a Hamász terroristái is így rabolták el az unokáikat.

A 87 éves, Tel-Avivból érkezett Debora Lesem elmondta, hogy ruháival és gyógyszereivel teli csomaggal jött, hogy kicseréljék őt elrabolt unokájára, a 23 éves Roni Lesemre.

Ciszjordániában péntek délelőtt bejelentették, hogy az izraeli hadsereg a Gázai övezetben likvidálta Ahmed Bahart, a Hamász magas rangú politikusát. Bahar a palesztin parlament vezetője volt a 2006-os választások után, amikor a Hamász hatalomra került Gázában.

Izrael megölte Gázaváros Sejk Radván negyedben lévő otthonában Hálid Abu Halalt is, a Fatah palesztin mozgalom egykori tisztviselőjét, aki csatlakozott a Hamászhoz. Abu Halal hozta létre a Gázai övezetben az Al-Aksza mártírjainak brigádját és az Al-Ahrár fegyveres osztagait. A jelentés szerint fia és hat másik ember is meghalt a támadásában.

Az izraeli hadsereg csapásokat mért Izrael északi, libanoni határánál a libanoni síita Hezbollah milícia egyik egységére és a szervezet több célpontjára is. A katonai közlemény szerint terrorista infrastruktúrát, fegyverraktárt és katonai építményt támadtak meg azon a helyen, ahonnan több rakétát indítottak el Izrael ellen.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×