eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ferenc pápa a budapesti Kossuth téren bemutatott szentmisén háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ferenc pápa a Kossuth téren: legyetek nyitottak egymás felé! - percről percre

A Parlament előtti Kossuth téren mutatott be szentmisét Ferenc pápa az egyházfő háromnapos magyarországi apostoli látogatásának utolsó napján. Beszédében Szűz Mária kegyelmébe ajánlotta az országot és Európát, valamint arra szólított fel, hogy "legyünk nyitott kapuk".

2023.04.30. 09:00

Megérkezett a pápa

Megérkezett a Kossuth térre Ferenc pápa, átszállt a Fiat 500-asból a pápamobilba és elkezdte körbejárni a teret. A 2-es villamos vonalán halad, a résztvevők magyar, illetve vatikáni címeres zászlókkal integetnek. A pápa is integet, áldást oszt.

A zászlókról, transzparensekről kiderül, hogy a magyar városokon túl szinte az összes határon túli országból érkeztek résztvevők.

fotó: Infostart
fotó: Infostart

A Kossuth térre csak fémkereső beléptető kapun keresztül lehetett bejutni. Az emberek türelmesen alávetették magukat az ellenőrzéseknek.

Már órák óta gyülekeztek a résztvevők, erről fotókkal számoltunk be alábbi cikkünkben.

2023.04.30. 09:03

Itt nézheti élőben az eseményeket

2023.04.30. 09:05

A pápamobil ütemesen halad

A szentmise 9.30-kor kezdődik majd. Az oltártól balra két szektorban a társadalmi és a politikai élet vezető személyiségei foglalnak helyet, az oltár előtt papok és szerzetesek, két oldalán a szertartás szolgái.

2023.04.30. 09:07

Személyes pillanatok

Ez az esemény is bővelkedik személyes, előre meg nem tervezett eseményektől. Ferenc pápa nemcsak körbemegy a tömegben, hanem időnként megállítja a járművet és interakciókba lép a közönséggel. Több alkalommal kisgyermeket nyújtottak a pápamobil felé, a pápa a homlokukra keresztet rajzolt.

2023.04.30. 09:09

A papság és a közjogi méltóságok előtt halad el

Orbán Viktor miniszterelnök is ott van az első sorokban. A testvéregyházak képviselői is helyet kaptak a dísztribünön.

2023.04.30. 09:12

Érkezik a pápa az oltárhoz

Mindenki elfoglalja a helyét a résztvevők közül. A 25 ezer főt befogadni képes tér tele van, a környező utcák elejében is állnak hívek, ők kivetítőkön követhetik az eseményeket.

2023.04.30. 09:25

A pápa a magyarokat megölelni jött

A hívek ezt is érzik - hangzott el, miután Horváth Zoltán, a Budapest-Újpesti Egek Királynéja Főplébánia plébánosa, a szertartás felelőse felidézte a pápa korábbi üzenetét.

A jelenlévők és az érdeklődők külön liturgikus kiskönyv segítségével lehetnek részesei a szertartásnak - az Adoremus itt elérhető, ajánljuk közvetítésünk követőinek figyelmébe is.

Budapest, 2023. április 30.
Résztvevő rózsafüzérrel a Parlament előtti Kossuth téren Ferenc pápa szentmiséje előtt az egyházfő háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján 2023. április 30-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Résztvevő rózsafüzérrel a Parlament előtti Kossuth téren Ferenc pápa szentmiséje előtt az egyházfő háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján 2023. április 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd

2023.04.30. 09:27

Zajlik a bevezető szertartás

Bevezető ének - Liszt Ferenc Tu es Petrusát énekli a kórus.

2023.04.30. 09:28

Az M1 helyett átmenetileg a Duna csatornát ajánljuk

Ezen a linken hallhatók az énekek és a szertartásnak a szentmisét megelőző részei, valamint maga a szentmise, mielőtt a pápa elmondaná szentbeszédét: https://mediaklikk.hu/duna-elo/

2023.04.30. 09:35

Elkezdődött a szentmise, Ferenc pápa legelsőként bűnbánatra szólított

A résztvevők a liturgikus kiskönyv (Adoremus) segítségével követhetik a szentmisét. Kodály Zoltán Magyar miséjéből hangzik el az Uram, irgalmazz! és a Dicsőség ének.

2023.04.30. 09:39

Zajlik a szentmise

Könyörgés után olvasmány az Apostolok cselekedeteiből (ApCsel 2,14a 36–41), válaszos zsoltár (22,1–3a 3b–4. 5. 6), szentlecke Szent Péter apostol első leveléből (1Pét 2,20b–25). Evangélium Szent János könyvéből (Jn 10,1–10).

2023.04.30. 09:50

Homília

Az Alleluja után Ferenc pápa kezd beszélni, olaszul, szavait részenként magyarra fordítva tolmácsolják. Ebből idézünk alább.

Időzzünk el a jó pásztor két cselekedeténél. Először nevükön szólítja, majd kivezeti őket. Üdvösségünk történetének kezdetén nem mi állunk. A kiindulópont Isten hívása, a vágyakozása, hogy elérjen minket. Irgalmának bősége, amellyel meg akar menteni minket a halálból és a bűnből. Jézus az emberiség jó pásztoraként jött, hogy a nevünkön említsen és hazavezessen minket.

A veszteségeinkben, a félelmeinkben, a szomorúság börtönében Jézus jó pásztorként jön, hogy meggyógyítsa sebeinket és magára vegye gyengeségeinket, hogy az ő nyájában egységre hívjon minket, és megismerjük az Atyát és egymást.

Itt érezzük meg, hogy Isten szent népe vagyunk, ő gyűjtött egybe minket, ezért vagyunk az ő népe, az ő egyháza. Bár különbözünk egymástól és különböző közösségekhez tartozunk, szeretete nagysága ölelésben egyesít minket. Olyan jó, hogy ezt az örömöt más egyházak képviselőivel, hívekkel és nem hívekkel, a közjogi méltóságokkal, a civil szervezetekkel is megoszthatjuk. Ez a katolicitás. Jézus arra hívott, hogy az ő nyáját befogadóvá tegyük, és ne kirekesztővé.

Miután a pásztor nevén szólította juhait, kivezeti őket. Isten először az ő családjává tesz minket, hogy a népévé váljunk, majd elküld minket, hogy a minket megújító szeretet tanúivá váljunk. Ezt a mozgást, belépni és kilépni, a kapu képével is megragadhatjuk. "Én vagyok a kapu, aki rajtam keresztül megy be, üdvözül. Ki-be jár, legelőt talál."

Jézus a kapu, amely szélesre tárult, hogy beléphessünk az Atya közösségébe és megtapasztalhassuk irgalmát. De a nyitott kapu arra is szolgál, hogy elhagyjuk azt a helyet, ahol vagyunk. Így hát miután visszavezetett minket Isten közösségébe, Jézus visszairányít minket a világba. Arra buzdít, hogy találkozzunk testvéreinkkel. "Arra kaptuk meghívást, hogy legyen bennünk bátorság eljutni az összes perifériára, ahol szükség van az evangélium világosságára."

A kifelé lét azt jelenti, hogy Jézushoz hasonlóan nyitott kapuvá válunk. Szomorú individualizmusunk zárt kapuit látni egy olyan társadalomban, amely sokakat azzal fenyeget, hogy elsorvasztja őket a magány; a zárt kapukat azokkal szemben, akik mások, idegenek, menekültek, szegény; egyházunk zártságát, bezárkózva azok előtt, akik Isten bocsánatára vágynak.

"Kérlek benneteket, nyissuk ki a kapukat! Próbáljunk mi is szavakkal és hétköznapi tettekkel olyanok lenni, mint Jézus! Olyan kapuk, amelyeket senki előtt nem csapnak be. Olyan kapuk, amelyeken bárki beléphet és megtapasztalhatja Jézus megbocsátását és szeretetét."

Különösen magamnak, püspök és pap testvéreknek ismétlem. Mert a pásztor nem rabló és nem tolvaj, vagyis nem él vissza szerepével. Nem lopja el a teret laikus testvéreitől, nem gyakorol merev tekintélyt. Nyitott kapuk legyünk, Isten kegyelmének szakértői, szakértői a közelségnek!

Mondom ezt a laikus testvéreknek is: Legyetek nyitott kapuk! Legyetek nyitott kapuk!

"Legyünk nyitottak egymás felé, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni!"

Jézus végtelen gyengédséggel gondoskodik rajtunk. Ő a kapu, és aki őrajta keresztül lép be, annak örök élete van. Ő a jövőnk, a bőséges élet jövője. Ezért soha ne csüggedjünk, ne hagyjuk, hogy megfosszuk magunkat attól az örömtől és bölcsességtől, amit ő adott nekünk.

2023.04.30. 10:13

Vége a szentbeszédnek

Ferenc pápa homíliáját a személyes imádság csendje követi, majd felhangzik az Apostoli Hitvallás (Hiszekegy).

fotó: Infostart
fotó: Infostart

2023.04.30. 10:16

Hívek könyörgése

Szentatya: Testvéreim! Krisztus a jó Pásztor és a kapu a juhok számára. Az ő igéjének alázatos hallgatása lesz most az az ima, amivel odafordulunk az aratás Urához.

Németül: Imádkozzunk Ferenc pápáért, a püspökökért és a papságért, hogy Krisztus, a jó Pásztor nagylelkűségével vigyázzanak Egyházadra!

Ukránul: Imádkozzunk a világ békéjéért, hogy a hatalmat gyakorlók és mindazok, akik társadalmi felelősséget vállaltak, az igazi jót keressék, hogy a nemzetek egyetértésben élhessenek!

Magyarul: Imádkozzunk magyar hazánkért, hogy a feltámadott Megváltó öröme adjon nekünk megújulást és jövőbe vetett reménységet!

Románul: Imádkozzunk a keresztények egységért, hogy minden gyermeked találjon vissza a veled és az egymással való teljes közösségre, hogy egy nyáj legyen és egy Pásztor!

Horvátul: Imádkozzunk a keresztény családokért és a fiatalokért, hogy szívükben szülessék meg a vágy, hogy a te hűségedre és szeretetedre alapozva életüket, készek legyenek áldozatot hozni másokért!

Szlovákul: Imádkozzunk a megszentelt életre meghívottakért, hogy legyen erejük elfogadni és megőrizni hívásod kegyelmét!

Szlovénül: Imádkozzunk elhunyt testvéreinkért, hogy vezesd mindnyájukat a feltámadás dicsőségébe, és örök boldogságban éljenek!

Szentatya: Urunk, Istenünk, hallgasd meg imáinkat, és tégy minket készségessé arra, hogy Fiadat, a Pásztort és Bárányt kö-vetve, mindennap a te akaratodhoz őszintén ragaszkodva járjuk életünk útját. Krisztus Urunk által. – ámen.

2023.04.30. 10:21

Adományok a pápának

2023.04.30. 10:23

Az eucharisztia liturgiája

Prefáció: eukarisztikus és megszentelő ima, a szentmise bemutatásának központi, legkiemelkedőbb eseménye, melyet Krisztussal egyesült Egyház intéz az Atyához, megköszönve neki a megváltás kegyelmét, és felajánlva neki Krisztus áldozatát.

Az oltárnál Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kezdte meg a liturgikus főcelebránsi szolgálatot. Mivel a pápa nehezen tud huzamosan egy helyben állni, elnökli a szentmisét, de az oltárnál egy kiválasztott bíboros, most Esztergom-Budapest főpásztora látja el a liturgikus főcelebránsi szolgálatot.

2023.04.30. 10:34

Szentáldozás

Zeng a "Mi Atyánk", majd felhangzik az Isten Báránya, majd Ferenc pápa áldoz, utána a résztvevők: osztják az ostyát a híveknek.

2023.04.30. 10:52

Áldozás utáni könyörgés

Ferenc pápa mondta el.

2023.04.30. 10:52

Erdő Péter köszönti a pápát

A bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek úgy kezdte beszédét, hogy felidézte, amikor a pápa arról beszélt, hogy el kell látogatnia a perifériára. Ennek kapcsán megemlítette, Magyarország is sokáig peremvidék volt.

"Köszönjük, hogy elhozta az irgalmasságot és a gyöngéd szeretetet."

"Köszönjük, hogy elhozta a dialógus és béke üzenetét, amely ma különösen is időszerű!"

Majd Erdő Péter apostoli áldást kért a pápától.

2023.04.30. 10:56

Ismét Ferenc pápa beszél

Megköszönte Erdő Péter bíboros szavait. Köszöntötte Novák Katalint, Orbán Viktort és a társadalmi élet jelenlévő képviselőit. Kifejezte háláját az egyházi személyek és a magyar nép tagjai felé azért a fogadtatásért és szeretetért, amit az elmúlt napokban megtapasztalt.

Kifejezte háláját azoknak, akik messziről érkeztek, illetve akik sokat dolgoztak a látogatásért.

"Köszönöm, Isten fizesse!"

Külön megemlékezett a betegekről és idősekről, akik nem tudtak jelen lenni, akik elvesztették hitüket Istenben. "Közel érezlek titeket magamhoz. Imádkozom értetek és megáldalak titeket!"

Örömét fejezte ki, hogy itt a különböző felekezetek kapcsolatban vannak egymással és kölcsönösen támogatják egymást.

A nyugati kereszténység keleti végén élünk ezer éve, idézte fel Erdő Péter szavait a pápa, hozzátéve ehhez: milyen szép, hogy a határok kapcsolódási pontokat jelentenek, és hogy Krisztus hívei azokat helyezik előtérbe, amik összekötnek, és nem azokat, amik elválasztanak.

Az evangélum egyesít, azáltal, hogy visszatérünk a forráshoz, a keresztények útja Jézus szándéka szerint folytatódik, akinek az a szándéka, hogy egy nyájba egyesüljünk.

Szűz Máriára, a magyarok nagyasszonyára bízok minden magyart, e nemes országból az ő szívére szeretném bízni a kontinens jövőjét, amelyre az elmúlt napokban sokat gondoltam, különösen a béke ügyét.

A béke szándékának megszületéséért, egy testvérekkel és nem falakkal teli világért könyörgött.

Isten Szent Anyja, hozzád imádkozunk az egyházért Európában, hogy újra megtalálja az imádság erejét, felfedezze alázatodat és engedelmességedet.

Azt kívánom nektek, hogy Krisztus örömét terjesszétek. Hálás vagyok az elmúlt napokért, a szívemben hordozlak titeket.

"Isten, áldd meg a magyart!"

- zárta e magyar szavakkal beszédét Ferenc pápa.

2023.04.30. 11:09

Regina caeli

A "Mennyek Királynője" a katolikus egyház ősi latin Mária-himnusza.

2023.04.30. 11:13

Pápai himnusz, magyar Himnusz, záróének, kivonulás

Mindenki, aki tud, áll a téren. A pápa is, botra támaszkodott, az esztergomi kincstárból származó Mária-képet nézve.

Ezzel véget ért a szentmise a Kossuth téren, a pápa átült egy tolókocsiba. Elkezdődött a kivonulás, közben Kodály Zoltán Magyar miséjének utolsó éneke, az Ite missa est hallható.

2023.04.30. 11:23

Itt visszanézhetők az események

2023.04.30. 11:27

Ferenc pápának még egy programja van vasárnapra

Délután négyre a 30 éve újraalapított Pázmány-egyetemre várják az egyházfőt, ahol találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel.

Budapestről késő délután utazik el, Ferihegyről száll fel majd a gépe.

A pápa közlekedése miatt továbbra is lesznek útlezárások, erről ezen a linken lehet részletes információkat, térképet találni.

Vasárnap 1 órától 12 óráig le lesz zárva a Szent István körút - Bajcsy-Zsilinszky út - Bank utca - Széchenyi utca - Duna által határolt terület, valamint 14 óráig az Újpest rakpart a Jászai Mari tértől, a Széchenyi felső rakpart a Jászai Mari tér és a Kossuth tér között, valamint az Alkotmány utca, a Honvéd utca, a Szalay utca, a Szemere utca egy-egy szakasza.

A lezárások érintik mindemellett a Stromfeld Aurél út - Apor Vilmos tér - Jagelló út - BAH csomópont - Hegyalja út - Erzsébet híd - Március 15. tér - Pesti alsó rakpart - Markó utca - Balassi Bálint utca - Kossuth Lajos tér útvonalat, majd a VIII. kerületi Szigony utcát és Práter utcát is.

Ferenc pápa elutazásának tervezett idejére, vasárnap 17 órától 18 óráig lezárják a Szigony utca - Baross utca - Illés utca - Korányi Sándor utca - Üllői út - Könyves Kálmán krt. - Gyáli út - Nagykőrösi út - M5-ös autópálya - M0-s autóút - M4-es autóút - Liszt Ferenc-repülőtér 2. útvonalat.

2023.04.30. 11:31

Közvetítésünk végére értünk

Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×