eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Ferenc pápa (k) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a budapesti Kodály Köröndnél 2021. szeptember 12-én. A kongresszust lezáró úgynevezett statio orbis szentmise hagyományosan a katolikus rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Mesterlövészek, drónok, kültéri veszélyek – hónapok óta erre a hétvégére készül a TEK

Bár Ferenc pápa csak pénteken érkezik Budapestre, a látogatását előkészítő biztonsági operatív felderítés már hónapokkal ezelőtt megkezdődhetett –véli Hajós István biztonsági tanácsadó és szakértő. A Bastion Group ügyvezetője a pápa látogatásának rendezvényeire kilátogatók számára is szolgált tanácsokkal.

A 312 fős kórus a vasárnap délelőtti, Kossuth téri szentmise előtt már másfél órával a helyén fog ülni a tribünön, mozdulatlanul, és marad is ott a nagyjából kétórás szertartás végéig. Találkozója egy közeli iskolaépületben lesz hajnalban, a lezárt területen belüli mozgása pedig szigorúan koordinált.

Az előző esti, arénai "pápás" esemény sem lesz kevésbé biztosított, a színpadi hangszereseknek például már pénteken a helyszínre kell vinni mindazon eszközt, amelyet megszólaltatnak, a szombati érkezésre már csak személyes tárgyaikat – mobil, igazolványok, lakáskulcs – hozhatják magukkal.

A szigoron nincs mit csodálkozni, hiszen a pápa az amerikai és az orosz elnök társaságában a világ három leginkább védett vezetője; a személyüket védő biztonsági terv már jóval érkezésüket megelőzően elkészül, ezen a vendég és a fogadó ország titkosszolgálatai közösen dolgoznak.

Hajós István biztonsági tanácsadó, a Bastion Group ügyvezetője az InfoRádióban elmondta,

egy zárt helyen tartandó rendezvény biztonsági szempontból "könnyebb".

"Az oda beengedett személyeket nagyon alaposan át tudjuk világítani, ott már csak a bent lévő emberektől kell tartanunk, őket kell figyelemmel kísérnünk. Nyílt téren ez sokkal nehezebben megoldható, hiszen magára a térre szintén tudjuk kontrollálni a belépő személyeket, tömeget, de tudjuk ma már, hogy nyílt térben több kilométerről is tudnak támadást indítani, ha szeretnének, tehát sokkal nagyobb területet kell lefednünk. A pápa esetében a föld alatt, a földön, a vízben és a levegőben is nagyon komoly biztonsági intézkedések, zárások, légtérzárak lesznek" – jelezte.

Hajós István arra számít, hogy idén

a drónok biztonsági szerepe is meg fog nőni,

ezek válthatják, illetve egészíthetik ki a korábban járőröző helikoptereket. Fontos a magyar és a vatikáni biztonsági szervek zavartalan együttműködése.

A pápa biztonságáért alapvetően a svájci gárda felel, "de természetesen ők minden bizonnyal a Terrorelhárítási Központ embereivel fognak kiegészülni. Például az autókat a helyiek vezetik, hiszen nekik van meg az a helyismeretük, hogy egy támadás esetén a menekülő-útvonalakat merre találják, vagy ha az előre tervezett útvonalról le kell térni, akkor helyismerettel ők rendelkeznek. Ül tehát egy járműben a magyar sofőr és a svájci gárda testőrei."

Hajós István a rendezvényekre kilátogatók számára is hasznos tanácsokkal szolgál: a legfontosabb, hogy együtt kell működni a biztonsági szolgálatokkal (például az átvizsgálási pontokon türelmesnek kell lenni, nem szabad megjegyzéseket tenni).

Ferenc pápa pénteken érkezik Magyarországra. A háromnapos látogatás záró aktusa lesz a Kossuth téri szentmise.

A kulcsember: Hajdu János

A TEK-et vezető Hajdu János már a harmadik pápalátogatás biztonsági felelőse, első alkalommal még II. János Pál személyi biztonságáért testőrként felelt Budapesten, Ferenc pápa regnálása idején pedig már ő a védelem első számú főnöke.

A Magyar Nemzet írásából kiderül, Hajdu János személyes élménye, hogy Ferenc pápa nem igazán törődik a saját biztonságával, szeret közvetlenül érintkezni az emberekkel, "nem vesz tudomást arról, milyen védelem alatt áll".

A TEK már körülbelül fél éve készül erre a látogatásra,

nemcsak a helyszíneken vigyáz, hanem a pápa összes budapesti útvonalán is végig,

a szolgálatot mesterlövészekkel erősítik meg.

A rendőrség részéről a pápalátogatás rendjéért Kuczik János vezérőrnagy, országos közbiztonsági főkapitány-helyettes felel.

Közlekedés

A pápa érkezése előtt csak tíz perccel zárják le a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről a belvárosba bevezető három lehetséges útját, a cikk szerint kisebb lesz a lezárás, mint akár egy kerékpáros felvonulás vagy egy utcai futóverseny során. A Magyar Nemzet egy másik cikkéből derül ki, hogy

  • a repülőtér-üzemeltető arra kéri az utasokat, hogy annak érdekében, hogy a járatukat biztonsággal elérjék, a légikikötő megközelítése során az alábbi időpontokban legalább egy óra menetidő-növekedéssel számoljanak: április 28-án reggel 7 és 11 óra között, illetve április 30-án 16 és 20 óra között

  • a BKK 200E járata április 28-án 6 és 12 óra között, valamint április 30-án 12 és 20 óra között módosított útvonalon közlekedik. Ezekben az idősávokban a repülőtér irányába közlekedő járat nem érinti a BUD Cargo City és a Nemzetközi Posta Kicserélő Központ megállóhelyeket, a belváros irányában pedig nem áll meg a Repülőmúzeum megállóhelyen
  • a pápa látogatása a repülőtéren belüli utasfolyamatokat érdemben nem befolyásolja. A 2. terminálon található kilátóterasz április 28-án 6 és 12 óra, valamint 30-án 12 és 20 óra között zárva tart.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×