eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Mi-24-es és Mi-8 típusú harci helikopterek tartanak orosz állások felé a donyecki régióban 2023. március 19-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Politico: Magyarország titokban átengedi légterét fegyverszállításra

A lap újabb kiszivárgott dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy Magyarország lehetővé teszi, hogy az ukrajnai harctér felé fegyvereket szállítsanak a szövetségesek.

A kiszivárgott amerikai dokumentumokban utalás található arra, hogy Magyarország titokban lehetővé teheti a szövetségesek számára, hogy a légterét használva fegyvereket szállítsanak az ukrán harctér irányába. Az információt közlő Politico kiemeli, teszik mindezt annak ellenére, hogy nyilvánosan ígéretet tettek minden ilyen jellegű szállítmány megakadályozására – írja a Portfolio.

Az egyik kiszivárgott dokumentum részletezi azt a tervet, hogy hogyan kellene átszállítani a Horvátországtól kapott Mi-8 katonai helikoptereket. A dokumentumban a legvalószínűbb forgatókönyvként azt jelölik meg, hogy

az ukrán pilóták Horvátországból közvetlenül repülnének át Ukrajnába a magyar légtéren keresztül.

Ha ez az információ igaz, az nemcsak azt jelentené, hogy Magyarország átengedi a fegyvereket a légterén, hanem ellentmond azoknak a sajtóhíreknek is, amelyek szerint a helikoptereket a földön vagy Lengyelországba tartó repülőgép-járatokon keresztül adnák át.

A Portfolio felidézi, hogy Magyarország egy másik dokumentumban is szóba kerül. Ebben a korábban nyilvánosságra került jelentésben Orbán Viktor magyar miniszterelnök február 22-én egy politikai stratégiai megbeszélésen (vélhetően a Fidesz-KDNP Balatonfüreden megtartott frakcióülésén) az Egyesült Államokat „három legnagyobb ellenségének” , a Magyar Nemzet szerint „ellenfelének” egyikeként jelölte meg. A CIA forrásként az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére hivatkozott. A jelentés hozzáteszi, a megjegyzés az Amerika-ellenes retorika szintjének eszkalálódását jelenti a miniszterelnök beszédében.

(Nyitóképünkön Mi-24-es és Mi-8 típusú harci helikopterek tartanak orosz állások felé a donyecki régióban 2023. március 19-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×