eur:
388.63
usd:
370.74
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
Nyitókép: Pixabay

Kovács Bence: a szabályozás és a beruházás hiánya is akadályozza az energiaközösségek létrejöttét

A Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa szerint az önszerveződő termelőegységek hatékonyabban tudnák előállítani és felhasználni a megújuló energiaforrásokat.

Nyugat-Európában már több évtizede léteznek energiaközösségek. Ezekben a helyben élők egymással összefogva, közösen termelik meg és használják fel a megújuló energiákat.

Kovács Bence, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa szerint az egyik példa erre az Ecopower Belgiumban, ahol egy kis vízerőművel kezdték, és most már több mint ötvenezer háztartásnak biztosítanak villamosenergiát. Egy teljes szolgáltatást nyújtanak, részben napenergia, részben szélerőművek és vízerőművek segítségével.

Egy 2018-as uniós irányelv szerint minden tagállamban ösztönözni kell az energiaközösségek létrehozását. Kovács Bence azt mondta: ennek részeként 2021-ben Magyarországon is

elkezdődtek az első kísérleti programok, amelyek időközben ellehetetlenültek.

"Megjelentek az energiaközösségek, de a hiányzó szabályozás miatt egyelőre nem látni, hogy miként lehet olyan üzleti modellt alkotni, amely gazdaságosan fenntarthatóvá teheti ezeket az energiaközösségeket" – mondta. Hozzátette: a kísérleti projektek sem tudnak haladni, pedig azok utat mutathatnának a további források felhasználásának.

A Magyar Természetvédők Szövetsége támogatja a kormány hálózatfejlesztési-és napelemerőmű telepítési terveket, ugyanakkor

szükségesnek tartják az olyan ösztönzők beépítését is, amelyekkel a létrejövő kapacitások a helyi közösségek érdekeit szolgálják.

Kovács Bence szerint ehhez nagyon fontosak olyan beruházások, mint hogy például az okosmérőkből meg lehessen ismerni a saját fogyasztásunk görbéit, és ez alapján tudjuk, hogy mikor érdemes fogyasztanunk vagy termelnünk. Ezekhez az adatokhoz való hozzáférés egyéni és közösségi szinten is fontos lehet, mert így lehetne optimalizálni a rendszereket.

A szakértő azt mondta, a pénzügyi támogatás mellett szakmai útmutatással is segíteni kell az önszerveződést. A Magyar Természetvédők Szövetsége azért is hozta létre azt az információbázist, ahol a téma iránt érdeklődő emberek támpontokat kaphatnak a saját energiaközösségük melegalakításához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 2. 21:20
×
×
×
×