eur:
392.91
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Kovács Bence: a szabályozás és a beruházás hiánya is akadályozza az energiaközösségek létrejöttét

A Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa szerint az önszerveződő termelőegységek hatékonyabban tudnák előállítani és felhasználni a megújuló energiaforrásokat.

Nyugat-Európában már több évtizede léteznek energiaközösségek. Ezekben a helyben élők egymással összefogva, közösen termelik meg és használják fel a megújuló energiákat.

Kovács Bence, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa szerint az egyik példa erre az Ecopower Belgiumban, ahol egy kis vízerőművel kezdték, és most már több mint ötvenezer háztartásnak biztosítanak villamosenergiát. Egy teljes szolgáltatást nyújtanak, részben napenergia, részben szélerőművek és vízerőművek segítségével.

Egy 2018-as uniós irányelv szerint minden tagállamban ösztönözni kell az energiaközösségek létrehozását. Kovács Bence azt mondta: ennek részeként 2021-ben Magyarországon is

elkezdődtek az első kísérleti programok, amelyek időközben ellehetetlenültek.

"Megjelentek az energiaközösségek, de a hiányzó szabályozás miatt egyelőre nem látni, hogy miként lehet olyan üzleti modellt alkotni, amely gazdaságosan fenntarthatóvá teheti ezeket az energiaközösségeket" – mondta. Hozzátette: a kísérleti projektek sem tudnak haladni, pedig azok utat mutathatnának a további források felhasználásának.

A Magyar Természetvédők Szövetsége támogatja a kormány hálózatfejlesztési-és napelemerőmű telepítési terveket, ugyanakkor

szükségesnek tartják az olyan ösztönzők beépítését is, amelyekkel a létrejövő kapacitások a helyi közösségek érdekeit szolgálják.

Kovács Bence szerint ehhez nagyon fontosak olyan beruházások, mint hogy például az okosmérőkből meg lehessen ismerni a saját fogyasztásunk görbéit, és ez alapján tudjuk, hogy mikor érdemes fogyasztanunk vagy termelnünk. Ezekhez az adatokhoz való hozzáférés egyéni és közösségi szinten is fontos lehet, mert így lehetne optimalizálni a rendszereket.

A szakértő azt mondta, a pénzügyi támogatás mellett szakmai útmutatással is segíteni kell az önszerveződést. A Magyar Természetvédők Szövetsége azért is hozta létre azt az információbázist, ahol a téma iránt érdeklődő emberek támpontokat kaphatnak a saját energiaközösségük melegalakításához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Már fizetni kellett a velencei belépésért

Már fizetni kellett a velencei belépésért

Több mint 113 ezren léptek be Velencébe csütörtökön, de csak töredékük vette meg a fejenkénti öteurós belépőjegyet - közölte Velence polgármesteri hivatala a városban bevezetett fizetős belépési rendszer első napján. Április 25. nemzeti ünnep volt Olaszországban, ezért az átlagosnál magasabb volt a látogatók száma.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×