eur:
390.95
usd:
366.8
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

A karácsonyi bejgli sem lesz olcsóbb idén

A drágulást a szakemberek szerint semmi sem indokolja, sőt, a hazai diótermesztők a jelentős importnyomás ­miatt idén a tavalyinál is kevesebb pénzt kaptak a termésért.

Nem zárhatnak jó szezont a hazai diótermesztők: az időjárás csökkentette a termés mennyiségét és a kedvezőtlen piaci helyzet az árak alakulásában okozott nehézségek a gazdálkodóknak – írta a Vg.hu.

Kelemen Péter, a FruitVeB alelnöke szerint a hazai dióültetvényeken gyenge, közepes termést takaríthattak be ebben az évben a termelők. Bár az év első felében még úgy tűnt, hogy jó szezonnak néz elébe az ágazat, a nyári szárazság miatt alacsonyabb hozamot sikerült elérni. Bár a darabszámra nem lehetett panasz, a dióbél mérete a főként az öntözetlen ültetvényeken elmaradt a megszokottól, így az össztermés súlya is átlag alatt maradt.

Miközben a termés szűkösebb volt idén, a termelői árak csökkentek.

Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint az elmúlt héten 2800 forintos kilónkénti áron szerepelt a Budapesti Nagybani Piac kínálatában a belföldi dióbél. Ez mintegy 14 százalékos csökkenésnek felel meg a tavalyi szinthez képest.

Az áresés hátterében Kelemen Péter szerint több ok lehet:

  • az elmúlt időszakban egyre több héjas dió érkezik az USA-ból és Chiléből, ami komoly nyomást gyakorolt az Európai Unió pia­cára.
  • Idén jelentős mennyiségű olcsó, tisztított ukrán dióbél került a hazai és a környező országok piacára.
  • A globális hatások mellett az is az áresés irányába hatott, hogy a korábbi évekhez képest kisebb kárt okozott a szórványültetvényeken és a háztáji diófákon a dióburok-fúrólégy. A magasabb háztáji termés is csökkenti a keresletet, így az árakat is.

Azonban a csökkenés csupán a nagykereskedelmi árakra vonatkozik, a fogyasztói árakban nem történt változás, sőt a tavalyi szinthez képest akár még magasabb árakkal is találkozhatnak a vásárlók a hazai pia­cokon és a boltokban.

Az AKI piaci árinformációs rendszerének adatai is alátámasztják a szakember véleményét.

A fővárosi piacokon szemrebbenés nélkül elkérnek 4000-4500 forintot egy kiló dióbélért.

A fogyasztók a karácsony előtti időszakban a magas árak ellenére megvásárolják a diót, hiszen a legtöbb hagyományos ünnepi desszert elképzelhetetlen dió- vagy máktöltelék nélkül. Kelemen Péter megjegyezte: lehet kapni hazánkban olcsóbban, akár háromezer forintos kilónkénti áron is diót, de annak a minősége nem lesz olyan, mint a 4500 forintosé. A FruitVeb alelnökének tapasztalatai szerint a válság már érezhető a dió piacán is.

"Van olyan tagunk, aki a tavalyi dióbélforgalmának alig harminc-negyven százalékát bonyolította idén. Jelentős kiesés van a cukrászati és sütőipari megrendelésekben" – mutatott rá a szakember. Az alapanyagok drágulása, a növekvő energiaköltségek miatt az elmúlt hónapokban a cukrászdák kénytelenek voltak árat emelni, a jelentős drágulás miatt azonban a forgalmuk is megcsappant.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×