eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonják, majd félárbócra engedik a nemzeti lobogót az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulója alkalmából az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. október 6-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Ebben a ciklusban nem – Gulyás Gergely beszélt az Országház felújításáról

A Steindl Imre-program vezetője után a kormány egyik államtitkára is tisztázta: eddig csak az épület felújításáról és a sok évig tartó előkészítéséről született határozat. A munkákat ebben a parlamenti ciklusban biztosan nem kezdik el.

Az Országház fontos szimbólum, de nem egy megélhetési válság idején kellene félmilliárd forintot elkülöníteni az épület belső felújításának előkészítésére – mondta a parlament plenáris ülésén a DK-s Arató Gergely.

Hangsúlyozta: a műemlékek karbantartása lényeges szempont, de pár évet lehetne várni, míg a kormány által előidézett gazdasági válság, szociális katasztrófa, környezeti katasztrófa, rezsiválság, élelmiszerválság megoldódik. Ebbe beletartozik a fűtés biztosítása az idősotthonokban, az iskolákban és a szociális intézményekben.

A kormány még nem döntött az Országház felújításáról – tisztázta válaszában Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára.

"A kormány nem arról döntött, hogy a parlament felújítását kezdi meg,

hanem annak a munkának az előkészületét, ami lehetővé teszi egy 120 éves épület felújítását" – mondta.

Szerinte ez akkor történhet meg, ha a brüsszeli szankciókat nem támogatják tovább, és Magyarország megkaphatja az őt megillető forrásokat. Megjegyezte: nem csodálja, ha Arató Gergely szembemegy ezekkel az intézkedésekkel, ugyanis ő államtitkára volt azoknak a kormányzatoknak, amelyek sem a műemlékek, sem pedig a piaci beruházások tekintetében "semmit nem tettek le az asztalra".

2026-ig hozzá sem nyúlnak az Országházhoz. Az épület felújításának kiemelt beruházássá nyilvánítása csupán az évekig tartó előkészítés első lépése, és az sem biztos, hogy a kormány úgy dönt, hogy belevág a rekonstrukcióba – ezt korábban a Steindl Imre Program vezetője, Wachsler Tamás mondta az InfoRádióban.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a november 9-i Kormányinfón elmondta: az épületben bizonyos technikai, biztonsági berendezések több mint százévesek. A felújításra egy ciklust majd rá kell szánni, de nem ez lesz az. "Ha a felújítási tervek elkészülnek, előrébb leszünk ebben a kérdésben" – jelentette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×